Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 6 nov 2017

Wow! Zoveel meldingen krijgen we op onze telefoon (en waarom dat slecht voor ons is)

Over het algemeen zijn meldingen op je telefoon hartstikke handig. Een dringend mailtje van je baas of je tóch nog even iets wilt aanpassen, een melding dat je bestelde pizza er over vijf minuten is, een appje van je crush dat je meteen kunt lezen (om het vervolgens een paar uur te negeren)… Jup, we zouden niet zonder kunnen. Toch zijn al die meldingen niet per se goed voor ons concentratievermogen – en dat is nog een understatement. Volgens onderzoek krijgen we gemiddeld 65,3 meldingen per dag op onze telefoon. Klinkt niet zo heel veel, en als je uitrekent dat het er maar 4 per uur zijn op een dag dat je 16 uur wakker bent, valt dat al helemaal mee.

Maar bedenk wel dat het een gemiddelde is: als je ook maar in één groepsapp zit, is de kans groot dat het cijfer bij jou al veel hoger is. De meldingen in het onderzoek waren vooral appjes, gevolgd door mails en updates van sociale netwerken.

Dwalende gedachten

Die meldingen zijn ontzettend afleidend. Niet alleen als ze maken dat we onze telefoon oppakken, maar ook als we alleen naar ons schermpje kijken en dan weer verder gaan met waar we mee bezig waren.

Onze concentratie, die toch al beperkt is, wordt dan deels afgestaan aan de pushnotificatie. Dat komt omdat de meldingen onze gedachten aan het dwalen zetten en over andere dingen laten nadenken.

Ook interessant: Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust

De afleiding van alleen een melding is zelfs ongeveer even groot als de afleiding wanneer je actief je telefoon gebruikt.

Hoewel je er soms nog geen seconde naar kijkt, duurt het na zo’n onderbreking wel 7 tot 15 minuten voor je de focus van daarvoor weer terug hebt. Zo betekenen 4 meldingen per uur ineens een halfuur minder productiviteit.

Stress en irritatie

Zulke vormen van afleiding hebben niet alleen invloed op onze productiviteit, maar ook op onze emoties. Het eerder genoemde onderzoek stelt dat participanten die meer e-mails kregen op een dag, ook meer negatieve emoties meenden te ervaren. Meldingen zouden leiden tot meer stress en meer irritatie.

Lees ook: We delen zóveel via social media: wordt het niet tijd om daar bewuster mee om te gaan?

Deelnemers voelden zich vaak overweldigd door notificaties, en ze hadden zelf ook wel in de gaten dat ze afgeleid werden van hun werk. De druk om te reageren was vooral aanwezig in het geval van e-mail: omdat mails vaak werkgerelateerd zijn, moet je er ook meteen op reageren.

Hoewel mensen bij mail weliswaar de meeste druk voelden om te reageren, wordt er in werkelijk het snelst actie ondernomen na het krijgen van een melding van een sociaal netwerk of een persoonlijk berichtje: vaak reageren we daarop binnen 3,5 tot 7 minuten. Deelnemers van het onderzoek hadden zelf niet in de gaten dat ze echt zó snel antwoordden: zelf zeiden de ‘binnen het uur’ te reageren.

Fear of missing out

Overigens gelden de eerder genoemde negatieve emoties (stress, afleiding en irritatie) alleen voor meldingen van e-mail en sociale media, en dus niet voor WhatsApp.

Hoewel mensen wel afgeleid worden door persoonlijke berichten, veroorzaken die voornamelijk gevoelens van verbinding met anderen. Hoe meer sociale meldingen, hoe meer dat gevoel opkomt.

Waarom zouden we onze meldingen dan niet uitzetten? Simpel: Fear Of Missing Out, waarschijnlijk. En tóch zou het ons goed doen als we af en toe eens een dagje onze meldingen uit zouden zetten. Worden we een stuk productiever (en gelukkiger) van.

Meer over social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Wow! Zoveel meldingen krijgen we op onze telefoon (en waarom dat slecht voor ons is)
Sluiten