Rosa Bertram
Rosa Bertram Duurzaamheid 21 nov 2022
Leestijd: 6 minuten

Hét ‘sustainable living retreat’ dat we iedereen aanraden

Het leven volgens het standaard Westerse plaatje van studeren, werken, samenwonen, kinderen krijgen en met pensioen gaan, wordt steeds minder standaard. De generatie van millennials kiest namelijk vaker voor een alternatievere manier van leven. Duurzamere keuzes maken, bewuster nadenken over wat je achterlaat op aarde en zélf de handen uit de mouwen steken. We mochten een weekje meekijken bij hét sustainable living retreat dat we iedereen zouden aanraden.

En wel bij het Danyadara permacultuurlandgoed, in Zuid-Spanje. Afgelopen nazomer werd het sustainable living retreat – inderdaad vertaald naar ‘het duurzaam leven retreat’ – georganiseerd door de NGO Danyadara. De plek waar duurzaam leven, gezonde voeding en beweging samenkomen. And we loved it. Lees maar even mee.

Permacultuur als levensstijl

Verstopt in de uitgestrekte, heuvelachtige omgeving van Zuid-Spanje, niet ver van Cadiz en Sevilla, vind je het landgoed Danyadara dat zo’n vier jaar geleden ontstond in samenwerking met ‘moederorganisatie’ Suryalila. Het verderop gelegen yogaretreat centrum.

Omdat we bij BEDROCK maar al te graag schrijven en delen over bewust leven en hoe je dat op een praktische en leuke manier kan toepassen in je eigen leven, was het sustainable living retreat een perfecte match. Vanuit allerlei hoeken van Europa kwamen deelnemers een kijkje nemen hoe je permacultuur – waar de week voornamelijk om draaide – kan toepassen, óók als je in de stad woont.

De ultieme duurzaam leven tip van Bedrock’s redactie

Wie denkt dat permacultuur voornamelijk een manier van biologische landbouw is, heeft het mis. Het is zeker een groot onderdeel, maar eigenlijk draait het om duurzaam leven in het algemeen. Hoe zorg je voor een zo gezond mogelijke situatie voor jou, jouw community (familie of met wie je ook woont) en de omgeving waar je woont?

Van goed voor jezelf zorgen (met me-time, natuurlijke huidproducten of natuurlijke materialen in je kleding) tot werken mét de natuur in plaats van er tegenin te werken met pesticiden en niet-natuurlijke materialen. Ook anders leren kijken naar ‘afval‘ is een groot onderdeel van permacultuur. Afval bestaat immers niet: wat kan je er wél nog mee doen?

Allemaal onderwerpen en mooie inzichten die aanbod kwamen tijdens het retreat.

Duurzaam leven op Danyadara

De hele week stond een mooi programma voor ons klaar. Elke ochtend om acht uur konden we aanschuiven bij de daily yoga class die in één van de yogashala’s werd gegeven. Wel even goed op het bordje kijken in welke yogashala het is, anders sta je voor een dichte dome, zo maakten we de eerste ochtend mee. Oops.

Na de yogaklas van tenminste negentig minuten, stond elke ochtend het uitgebreide ontbijtbuffet klaar voor alle gasten. En dat was zonder overdrijven een ontbijt om U tegen te zeggen.

Op de dromerige, versierde tafel met bloemen, lavendel en andere vrolijke takjes pronkten elke ochtend weer de vrolijk gekleurde schalen vol gezonde, vers gemaakte ontbijtopties. Van chiapudding tot porridge en van homemade granola tot vegan kurkurmaboter.

Niet veel later werden we verwacht op het Danyadara-terrein en door permacultuur-expert Emilio door de principes van permacultuur heen gelopen, waar we eerder over schreven in het artikel Waarom permacultuur meer dan alleen ‘organic farming’.

Droogte

Eén van de meest belangrijke onderwerpen van deze week was ‘werken met wat je hebt’. In dit geval: een droog gebied dat kampt met een groot watertekort. Door klimaatverandering wordt het in Zuid-Europa steeds droger. De monocultuur maakt het er niet bepaald beter op. Hoe kunnen zorgen voor een groenere plek met meer biodiversiteit?

Tijd om de handen uit de mouwen te steken op het veld! In groepjes maakten we een zogeheten spiral medicine garden. Het tuintje werd aangelegd in een natuurlijke vorm van een spiraal met water onderaan gelegen, richting het zuiden. Planten die meer zon nodig hebben werden daar geplant en planten die minder water nodig hebben, bovenop.

Een klein, maar simpel voorbeeld van hoe je in een relatief korte tijd een functionele plek maakt in je tuin voor biodiversiteit. Snel zal het kikkers, insecten en andere dieren aantrekken én hebben we inheemse planten geplaatst. Hoe tof?

DIY

Heel interessant natuurlijk, maar wat als je geen tuin hebt? “Het is altijd belangrijk om klein te beginnen én het leuk te houden,” vertelt Emilio ons. De Spanjaard die in de buurt is opgegroeid woont met zijn zwangere vrouw en kindje in één van de zelfgebouwde ecohuisjes (gemaakt van COB) op het landgoed.

Hij en zijn vrouw maken van alles zelf en gaan maar zelden naar de supermarkt, want ze zijn een stuk minder afhankelijk van buitenaf. Schoonmaakmiddelen voor in huis worden zelf gemaakt (en kregen we zelfs een lesje in), maar ook huidproducten kan je makkelijk zelf maken. En dat is een stuk makkelijker dan we vaak denken.

Hoe tof is om zelf je handen uit de mouwen te steken en met enkel natuurlijke ingrediënten een goed werkende en heerlijk ruikende allesreiniger te maken bijvoorbeeld? Het zijn de kleine dingen die een verschil kunnen maken.

Bewust nadenken over je aankopen

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar toch begint duurzamer leven bij je leven en dagelijkse gebruiken eens goed onder de loep nemen. Heb je bijvoorbeeld weleens gekeken naar de ingrediënten van je huidproducten? Weet je waar die vandaan komen?

Misschien kan je beter kiezen voor een natuurlijke variant. Dat is beter voor je huid (het grootste orgaan dat je hebt) en de planeet. Ook kun je makkelijk zelf ingelegde groenten uit je moestuin maken die je weken kan bewaren. Of in plaats van elke dag naar de supermarkt te gaan om steeds kleine verpakkingen te kopen af en toe inkopen doen bij een bulkwinkel.

Danyadara
Bron: ecohuisje van COB gemaakt op Danyadara, foto: Rosa Bertram

Inspiratie om duurzamer te leven in de praktijk

Het mooie van het retreat? Door de combinatie van het heerlijke en gezonde eten (want yes, de tafel wordt ook zo prachtig gedekt voor de lunch en het avondeten), de prachtig gebouwde ecohuisjes, yurts en glamping, de meditatiehoekjes en de kans om met je eigen ogen te zien hoe je op een simpele manier duurzamer kan leven, inspireert écht.

Je kunt er nog zoveel over lezen, maar uiteindelijk krijg je pas het echte gevoel wanneer je zelf met je voeten in de aarde staat en groenten eet die je zelf hebt geplukt.

“Denk je dat je geen tijd hebt om al die dingen zelf te maken en duurzamer te leven?,” vraagt Emilio ons als we hem naar de praktische kant van dit leven vragen aan het einde van de week. “Bedenk je dan dat door duurzamer te leven en meer zelf te maken, je minder geld nodig hebt en dus minder hoeft te werken. Je creëert juist vrijheid.”

En daar slaat hij de spijker op z’n kop!

Ook meer leren over duurzaam leven in de praktijk?

Het yogaretreat center en het permacultuurlandgoed organiseren vaak toffe retreats waarbij je een kijkje in de keuken kan nemen van duurzaam leven en gezond eten terwijl je yogaklassen volgt.

Wil je specifiek meer leren over duurzaam leven en permacultuur? Of specifiek meer over het herstellen van grond, behouden van water of ecohuisjes bouwen?

Bekijk dan de website over de trainingen die je kunt volgen, maar je kan ook als vrijwilligers aan de slag bij Danyadara, of zelfs je PDC (hét permacultuur certificaat) halen. Ben je toevallig in de buurt? Dan kan je ook langs als gast en een paar dagen logeren!

Hoe is het om helemaal off-grid te leven? Loraine deed het 6 maanden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️