Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 21 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Amper de helft van herplante bomen overleeft het na vijf jaar

Een team van onderzoekers heeft vastgesteld dat ongeveer de helft van alle bomen die zijn geplant om tropische bossen in Azië te herstellen, het niet langer dan vijf jaar overleeft. Onder de onderzoekers bevinden zich experts van 29 universiteiten en onderzoekscentra die gegevens analyseerden van 176 bosherstellocaties in tropisch en subtropisch Azië.

Op de locaties waar bomen opnieuw gepland werden, is het aantal bomen in eerste instantie afgenomen door menselijke activiteiten. Ontbossing komt in veel werelddelen voor en is een serieus probleem voor het klimaat. Iedere twee seconden verdwijnt er een voetbalveld aan bos. Dat bomen opnieuw gepland worden is dus geen overbodige luxe, maar dan is het wel zaak dat ze het overleven.

Herplante bomen krijgen geen kans

De onderzoekers ontdekten zelfs dat 18 procent van de bomen stierf binnen het eerste jaar na het aanplanten. Na vijf jaar was 44 procent van de bomen overleden. Of de bomen een geslaagde kans op overleving hebben, hangt af van het soort boom en de locatie waar de bomen staan. Er zijn ook bomen die na vijf jaar 80 procent kans hebben om te overleven.

Een op maat gemaakte aanpak

Volgens de studie waarvan de bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, moet het planten van bomen een op maat gemaakte aanpak volgen om succesvol te zijn.

“Wat duidelijk is, is dat succes sterk afhankelijk is van de locatie – we moeten begrijpen wat werkt en deze informatie delen, zodat we alle herplanten bossen een grote kans van slagen geven”, aldus Dr. Lindsay Banin van het U.K. Centre for Ecology and Hydrology.

Hoewel de kans op overleving van herplante bomen laag bleek te zijn, bleek uit de studie dat het planten van bomen snellere alsnog snellere resultaten oplevert dan bossen op natuurlijke wijze laten hergroeien. In sommige gebieden waar bossen onaangeroerd blijven, kan het zelfs tientallen jaren duren voordat er bomen beginnen te groeien.

De studie geeft daarmee een waarschuwing , om onze resterende bossen zoveel mogelijk te beschermen, zowel omdat het herstellen van bossen onzeker is en omdat er zaadbronnen nodig zijn voor herbeplanting.

Wow! Deze app kijkt door wolken om ontbossing tegen te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️