Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Grote strandopruimactie op 12 september langs de Nederlandse en Belgische kust

Goed nieuws: je kunt je liefde voor het strand nu combineren met iets nuttigs! Plastic op het strand en in de oceanen is helaas niets nieuws. Wat we daar wel tegen kunnen doen: meedoen aan de Eneco Clean Beach Cup die binnenkort weer plaatsvindt. Ideaal om iets leuks en iets goeds tegelijkertijd te doen.

Op zondag 12 september kunnen we massaal naar het strand vertrekken voor een jaarlijkse grote strandschoonmaak, waarbij minder plastic het hoofddoel is. Tijdens de opruimactie staan organisatoren stil bij de plasticproblematiek en pleiten zij voor minder plastic en andere troep.

Waarom een opruimactie?

Wist je dat er elk jaar 11 miljoen ton plastic in de oceaan belandt? Dit wordt alsmaar meer. In de afgelopen 20 jaar hebben we net zoveel plastic geproduceerd als in de 80 jaar ervoor, en elk uur belandt er zoveel plastic in de zee dat je er 11 olympische zwembaden mee zou kunnen vullen. Dit zou de komende 10 jaar kunnen verdubbelen.

Soms komt er zwerfvuil in de oceanen terecht dat uit de containers van schepen vallen. Het meeste afval in zee komt echter van straat en stroomt via rivieren naar de zee. Ook troep van vuilstortplaatsen kan in zee lekken, en sommige vuilstortplaatsen liggen zelfs direct aan zee.

Mei Plasticvrij: heb jij onze Plastic Free Guide al gedownload?

Plastic in de zee breekt vrijwel niet af, en blijft dus lang in het water liggen. Zo ontstaan er ‘plastic eilanden’: grote hopen plastic. Het valt uit elkaar in kleinere stukjes, die ook nog eens giftig kunnen worden, maar het verteert niet. Zo veranderen oceanen in een plastic soep.

Plasticvervuiling in de oceaan is ernstig voor het zeeleven. Ruim 700 soorten zeedieren lijden onder dit overschot aan plastic. Ze kunnen erin verstrikt raken of het opeten. Veel zeevogels, zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen hebben plastic in de maag. Het is dus hard nodig dat we daar iets aan doen.

Strand opruimactie

Als al deze redenen voor jou genoeg zijn om in actie te komen, dan kun je meedoen aan de Eneco Clean Beach Cup 2021. Deze strandschoonmaak is een gratis event waarbij je de kustlijn schoonveegt met surf- en beach clubs in zowel Nederland als België.

8 simpele manieren om (meer) plasticvrij te leven

Op zondag 12 september vindt de 12e editie plaats in Nederland en België, met 25 startlocaties. De inschrijvingen gingen van start op 6 juni, bij alle deelnemende locaties.

In 2021 zijn er vier nieuwe locaties voor de clean up. Ook is er ieder jaar een andere hoofdlocatie, een andere badstad in het middelpunt. In België is dat dit jaar Zeebrugge, en in Nederland kun je in Scheveningen terecht, waar ook een DJ-set zal plaatsvinden. Naast de opruimactie worden er nog meer activiteiten georganiseerd.

Inschrijven

Geïnteresseerd? Via deze pagina kun je je inschrijven. Wil je gezellig samen met vrienden of familie meedoen? Je kunt je individueel inschrijven voor een groep tot 30 personen. Voor een grotere groep of als bedrijf is een groepsinschrijving mogelijk. Ook leuk: de locatie die de meeste mensen naar het strand krijgt voor de actie, wint de jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup. Vandaar dus de naam!

Plasticvervuiling is een echt probleem. Het is dus goed om te zien dat hier aandacht voor is, en dat er initiatieven voor schoonmaakacties bestaan!

Deze 20 bedrijven zorgen voor 50% van al het wegwerpplasticafval ter wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️