Spice First
Spice First Spiritualiteit 28 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Deze specerijen passen het beste bij jouw sterrenbeeld

Welke cyclus volg jij? Grote kans dat je de 365-dagen-langdurige dans van de aarde om de zon aanhoudt; de zonnekalender. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Duiken we het verleden in, dan zien we dat de oudste kalenders gebaseerd zijn op de beweging van de maan.

Elke 2,5 dag verschuift de maan naar een ander sterrenbeeld. Zo doorloopt ze in 29 á 30 dagen een complete cyclus; van nieuwe maan, naar het eerste kwartier, volle maan en het laatste kwartier (toeval of niet, deze cyclus lijkt vrijwel gelijk aan de menstruatiecyclus van een vrouw).

Specerijen en astrologie

De maankalender wordt al eeuwen gebruikt voor het verbouwen van medicinale specerijen. Ze zijn ook gelinkt, niet alleen biologisch, óók astrologisch.

Beter gezegd: aan de maan kun je lezen welke specerijen voor jou het meest beneficial zijn en op welk moment. Waarom je dat wil weten? Zoals het oude Griekse/Delphische aforisme zegt: ‘Know Thyself’. Of het nu gaat om je schoenmaat, Ayurvedische dosha (mind-body-type) of jouw sterrenstatus.

Door te werken met dat wat je van binnen- en van buitenaf beïnvloedt, leer je bewuster om te gaan met je emoties en reacties. Het is praktisch, verhelderend én inspirerend.

De tuin van Babylon

Al sinds onze voorouders de eerste specerijenzaadjes in de grond stopten, heeft de kosmos hun benadering van tuinieren beïnvloed. Gewassen zouden beter groeien en meer vitale kracht hebben als ze op een bepaalde tijd werden gezaaid ten opzichte van de positie van de sterren en planeten.

Lees ook: Waarom astrologie zo ontzettend diep geworteld zit in ons bestaan

Babylonische Koning Merodach-baladan II (721-710 v.Chr.), bijvoorbeeld, verbouwde meer dan 50 verschillende planten- en specerijensoorten in zijn koninklijke tuin. Kardemom, koriander, knoflook en zelfs de dure krokusbloemen die geoogst worden voor zijn stampers: saffraan.

De koning beschreef van iedere plant de zaai- wied- en oogsttijd. En zo weten we dat hij ze afstemde op, jawel, de maan.

Maan: staat het dichtst bij de aarde

Best logisch – werken met de maanenergie – als je bedenkt dat de maan het hemellichaam is die het dichtst bij de aarde staat en daarbij een flinke dosis zwaartekracht uitoefent.

Niet alleen zorgt zij voor eb en vloed, het gaat veel verder. De trekkende- en duwende maankracht oefent invloed uit op álle waterlichamen; de waterhuishouding van de plant; maar ook de emotionele wateren in ons eigen lichaam. Slaap je slecht tijdens volle maan? Blame la luna.

Biodynamische specerijen

Biodynamische (spice-)boeren werken met de maankracht en volgen de antroposofische principes van Rudolf Steiner. Binnen deze kosmische landbouwvorm zijn er 4 belangrijke maanmomenten te onderscheiden.

Tijdens de nieuwe maan is de zwaartekracht sterker voelbaar, die trekt aan water en vormt hét moment om bovengrondse bloeiende zaden of planten te zaaien.

Ook lezen: Waarom kiezen voor duurzame specerijen belangrijk is (en zo herken je ze)

Wanneer de trekkracht van de maan afneemt, tijdens het eerste kwartier, neemt de energie van de aarde juist toe: een goed begin voor iets nieuws (stekken, enten, verplanten).

De ‘aarde ademt in’ tijdens de volle maan, de energie neemt af en de zwaartekracht trekt meer, waardoor opname uit de grond hoger is. De energie wordt letterlijk omlaag getrokken naar de wortels, en groei is het traagst (zaaien van wortelgewassen, snoeien en wieden).

Het laatste kwartier is de onvruchtbaarste periode waarin de planten moeten rusten (onkruid wieden).

Astrologisch tuinieren

En het gaat verder; sommige biodynamische boeren kijken heel specifiek naar de dagen wanneer de maan in de tekens van de dierenriem staat. Deze zijn verbonden aan de elementen aarde, lucht, vuur en water en kunnen bevorderlijk ‘werken’ voor de plant.

Knolgroenten en wortels zoals gember en kurkuma smaken bijvoorbeeld beter wanneer de maan de aardetekens Stier, Maagd of Steenbok doorkruist, oftewel ‘worteldagen’.

Saffraan en rozenknopjes floreren juist op ‘bloemdagen’, als de maan in een luchtteken staat (Tweeling, Weegschaal, Waterman). ‘Fruitdagen’ zijn voor zure sumac-besjes en korianderzaadjes (ja, dat is echt een vrucht) terwijl sappige specerijen en verse kruiden het beter doen op ‘bladdagen’.

Optimale timing

Zoals de astro-landbouwers de planeten gebruiken voor de optimale timing en kracht van specerijen en planten, gebruiken de vedische astrologen in India deze cosmic insights om je dosha te bepalen. Niks wordt aan het toeval overgelaten, ook je specerijengebruik niet.

De stand van de zon, maan en rising sign (ascendant) in jouw horoscoop laten precies zien waar je goed op vaart en wat juist niet. En met de basiskennis van Ayurveda in je broekzak is het bruggetje naar vedische astrologie best goed te bewandelen.

Stel, je bent een Leeuw, dan word je voornamelijk beïnvloed door de zon, een vuurplaneet, wat betekent dat je een pitta-dosha hebt. Dat innerlijke vuur wil je niet al te veel aanwakkeren, wees dus wat spaarzamer met verwarmende specerijen zoals knoflook, koriander, mosterdzaad, chili enzovoorts.

Voor een Kreeft is dat omgekeerd. Dat is een waterteken, beheerst door de maan. Zoethout en sesam zijn erg voedend en kalmerend, maar heb je te veel water, dan mag je best wat pittige specerijen aan je dieet toevoegen. It’s all about balance.

Specerijen per sterrenbeeld

Dit zijn de specerijen die jouw planeten tevreden stellen:

 • Ram = mars = peper(s), kurkuma, koriander, knoflook, mosterdzaad
 • Stier = venus = venkelzaad, sumac, kaneel, nootmuskaat, saffraan, vanille
 • Tweelingen = mercurius = venkel, gember, kaneel, kardemom
 • Kreeft = maan = zoethout, witte sesam, zout
 • Leeuw = zon = ajwan, saffraan, nootmuskaat, knoflook, koriander, mosterdzaad, peper, chili, cayenne
 • Maagd = mercurius = venkel, gember, kaneel, kardemom
 • Weegschaal = venus = venkelzaad, sumac, kaneel, nootmuskaat, saffraan, vanille
 • Schorpioen = mars /ketu = peper(s), kurkuma, koriander, knoflook, mosterdzaad
 • Boogschutter = jupiter = kurkuma, kardemom, kruidnagel, gember, zwarte peper, fenegriek, komijn, saffraan
 • Steenbok = saturnus = zwarte sesam, knoflook, asafoetida, gember, kaneel, kardemom
 • Waterman = saturnus / rahu = zwarte sesam, knoflook, asafoetida, gember, kaneel, kardemom
 • Vissen = jupiter = kurkuma, kardemom, kruidnagel, gember, zwarte peper, fenegriek, komijn, saffraan.

Nu weet je precies met welke kruiden je misschien wat zuiniger of juist wat guller mag zijn!

Meer over specerijen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️