Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 7 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Zó word jij een slow traveler

Hoewel reizen bij voorbaat een privilege is dat lang niet voor iedereen mogelijk is, gaan er in Europa steeds meer mensen met vakantie. Des te belangrijker is het om stil te staan bij welke impact jij maakt tijdens je reis. Zó word jij een heuse slow traveler.

Zo’n 78 procent van de Europeanen had het afgelopen jaar vakantieplannen en in Nederland was dat zelfs negentig (!) procent. Met andere woorden: bijna iedereen piept er wel eventjes tussenuit.

Welk type reiziger je bent maakt echter een groot verschil voor de planeet, de bestemming en voor jouw eigen reiservaring. Hoog tijd om een slow traveler te worden!

Reizen maar dan bewust

Reizen wordt steeds populairder, concludeert de World Tourism Organization. De organisatie voorspelt dat tegen het einde van dit decennium het aantal internationale toeristen oploopt tot wel twee miljard.

Het is helaas alleen niet zo dat toeristen zich verspreiden over eindeloos veel verschillende plekjes. Nee, we willen juist de bekende plekken op zoeken waardoor populaire bestemmingen zoals Barcelona, Amsterdam en de Côte d’Azur zowaar nóg drukker worden. En dat is best zonde, zo weten we in Amsterdam maar al te goed.

Massatoerisme doodt de ziel

Het massatoerisme, zoals dat genoemd wordt, heeft namelijk een flinke impact op deze plekken. Denk maar aan die eindeloze Nutella- en souvenirwinkels in het centrum van Amsterdam. Is dat typisch Nederlands? Nee, niet bepaald. Langzaam maar zeker verandert de ziel van een plek wanneer het wordt overladen met toeristen.

De ‘andere kant’ van Ibiza (deze magische plekken wil je niet missen)

Bovendien schieten de huurprijzen op die bestemmingen flink omhoog door de verhuur aan toeristen en wordt het op die manier voor locals steeds moeilijker om een betaalbare woning te kunnen vinden.

Geen bucket-lists meer

Hoewel reizen ontzettend verrijkend is en je de wereld er veel mee terug kan geven, is het wel van cruciaal belang hoe jij reist of op vakantie gaat. And that’s were slow travel comes in.

Je kunt dan niet alleen veel meer rust ervaren tijdens jouw tripje – je hoeft dan immers niet meer de hele dag een bucketlist af te werken – ook is het minder belastend voor de plaats van bestemming.

Ik bedoel, hoe leuk is het nou echt om tijdens je vakantie voornamelijk omringd te zijn door andere toeristen? Foto’s te maken van plekken die al duizenden keren op Instagram zijn gepost? Je kunt jezelf afvragen of dat is waar jij aan wilt bijdragen op jouw reis.

Slow travel: alternatief voor massatoerisme

Een alternatief voor massatoerisme is dus slow travel: letterlijk vertaald naar langzaam reizen. In de laatste jaren is die manier van reizen niet zonder reden steeds populairder aan het worden.

In plaats van zoveel mogelijk geld of to-do’s uit je vakantie te halen (ofwel: kwantiteit), ga je bij slow travel liever voor kwaliteit. Niet langer gehaast alle bezienswaardigheden afvinken en fotograferen, maar liever kies je één of een paar bestemmingen uit waarvoor je echt de tijd neemt deze te ontdekken.

Fietsvakanties of roadtrips door onontdekte gebieden zijn daar typische voorbeelden van. Alles draait er om leven in het moment, misschien één hoogtepunt per dag bezoeken en alles doen op een mindful en bewuste manier.

Zo heb je meer tijd om de mooiste plekken te ontdekken, de lekkerste restaurants, leukste marktjes en natuurlijk: de locals.

Hoe word je een slow traveler?

Helaas is het nog niet altijd voor de hand liggend om op een langzamere en meer mindful manier te reizen. Hoog tijd voor verandering, zo vindt ondernemer Linda van Laar en richtte daarom Paper Plane op. Het is een kaartenset om tijdens een tripje aan een nieuwe plek meer in het moment te zijn, connectie te maken met anderen en om eens echt te verdwalen.

Van Laar:  “Reizen kan zo inspirerend zijn. Juist door buiten de gebaande paden te gaan, ontdek je nieuwe dingen en ontstaan er speelse momenten en unieke interacties met mensen en je omgeving.”

Tips voor slow travel

Met het kaartenspel op zak kun je er op deze vier manieren voor zorgen dat je een heuse slow reiziger wordt:

1. Wees mindful

Neem de tijd om een plek in je op te nemen door je te concentreren op één van je zintuigen. Of geniet van de omgeving zonder je telefoon of camera te gebruiken, maar maak fictieve snapshots met je gedachten.

2. Verbind met mensen

Geef echte aandacht aan je reisgenoot, of je die nu al jaren kent of net hebt ontmoet. Stel andere vragen dan over wat diegene doet en hoe het met diegene gaat. Sta ook open voor contact met anderen die je onderweg tegenkomt.

Glimlach op straat, maak zomaar een praatje en toon oprechte interesse. Of help anderen zonder een tegenprestatie te verwachten.

3. Gedraag je alsof je er woont

Doe alsof je echt op die plek woont en ontdek plekken buiten het toeristische gebied. Ga naar een restaurant of café waar je werklui of juist gezinnen ziet zitten. Gebruik het lokale transport. Ontspan in het park. Of ga naar de markt.

4. Verdwaal

Verdwalen kan heerlijk zijn, als je je eraan overgeeft. Kies bijvoorbeeld een willekeurige plek op de kaart. Het leukst is om dit offline te doen op een papieren kaart van de stad. Vind je weg erheen en ontdek de omgeving.

Of ga in een random bus zitten voor tien minuten, stap uit en ontdek waar je bent beland. Een ander idee is om iemand uit te kiezen op een drukke plek en om diegene op een veilige afstand te volgen voor een aantal minuten. Zo beland je ook op plekken waar je anders niet naartoe zou gaan!

Soloreizen kent ook moeilijke kanten: zo ga je ermee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️