Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 27 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Slecht geslapen? 6 manieren om je vandaag toch energiek te voelen

Je kon niet in slaap komen, heb de hele nacht liggen draaien en voor je gevoel elk uur op de klok gezien. Oftewel: je hebt slecht geslapen. Als ‘s morgens de wekker gaat, denk je alleen maar aan hoe je de komende dag door gaat komen. Want een slechte nacht betekent automatisch ook een slechte dag, toch?

Hoewel slecht slapen inderdaad kan zorgen voor een minder productieve dag, is dat lang niet altijd het geval. Er zijn een aantal hacks waarmee jij je vrolijker en energieker gaat voelen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Slecht geslapen? 6 tips voor meer energie

1. Begin de dag met een wandeling

Een korte wandeling in het daglicht kan wonderen doen voor jouw energieniveau. Loop dus ‘s morgens een rondje, het liefst nog voor het ontbijt. Hiermee krijg je al een behoorlijke portie vitamine D binnen, en dan moet de dag eigenlijk nog beginnen. Score!

Woon je in de buurt van de natuur? Dan loont het om daar even naartoe te gaan. We komen tot rust in de natuur, blijkt uit talloze onderzoeken. De natuur vermindert stress, en na een korte nacht ligt stress flink op de loer.

Dat maakt een groene wandeling niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook zeker voor je mentale gezondheid. In Canada wordt tijd in de natuur nu zelfs voorgeschreven als medicijn, wow!

Ben je een natuurmens? Deze studie verklaart waarom

2. Knuffel met je huisdier

Staat er ‘s morgens een kwispelende hond op jou te wachten, of zorg jij voor een lieve kat? Deze lieve viervoeters kunnen jou helpen om meer energie te krijgen. Wanneer je een huisdier aait, komt het zogeheten liefdeshormoon oxytocine vrij. Dit hormoon maakt ons niet alleen gelukkiger, maar ook energieker.

Na een korte nacht loont het dus om jouw huisdier eens extra aandacht te geven. Bonuspunten voor een spinnende kat – want wie wordt er nou níét gelukkig van dat lieve geluid?

3. Neem een koude douche

Koud douchen heeft vele voordelen (hier lees je alles over koud douchen). Eén van die voordelen is dat je er mega wakker van wordt door de adrenalinekick die je er van krijgt. Geen zin of tijd om onder de douche te stappen? Alleen je gezicht natmaken met koud water helpt ook.

Hoevaak zou je eigenlijk écht moeten douchen?

4. Wees niet te streng voor jezelf

We slapen allemaal wel eens slecht – maak het geen reden om streng voor jezelf te zijn. Het is oké als je door die slechte nachtrust iets minder doet dan op een normale dag. Het is ook oké als je ‘s avonds liever op de bank ploft, dan dat je je uitslooft in de sportschool. Morgen is er weer een nieuwe dag.

5. Dipje? Ga naar buiten

Ben je de dag begonnen met een flinke portie daglicht, maar krijg je aan het eind van de middag een inkakker? Zoek een plek op met veel natuurlijk daglicht. Daarmee geef je het signaal aan jouw brein dat het nog lang geen tijd is om te slapen. Wedden dat je daar energie van krijgt?

6. Drink genoeg water

Maak jij er al een gewoonte van om genoeg water te drinken? Als je hier met ‘nee’ op moet antwoorden, dan is het tijdens een vermoeiende dag júíst belangrijk om daar extra op te focussen. Een uitgedroogd lichaam zorgt namelijk voor nog meer vermoeidheid.

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je geen water zou drinken

Maak van hydrateren daarom een prioriteit. Altijd, maar helemaal op dagen dat je slecht geslapen hebt.

7. Eet een vullend, gezond ontbijt

Genoeg gezonde vitamines en mineralen binnenkrijgen is key voor een energieke dag. Begin de dag daarom niet met een croissantje met sinaasappelsap, maar kies voor een vullende, gezonde maaltijd met alle macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en vezels. Van gezonde voeding krijgt jouw energieniveau een flinke opkikker.

Moeite met je bed uitkomen? Met deze tips begin je tóch energiek aan je dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️