Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 2 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

10 signalen dat het tijd is om naar een psycholoog te stappen

Het is al lang geen geheim meer: in Nederland zijn we druk, druk, druk. Zó druk dat 1 op de 6 werknemers kampt met burn-outklachten, het aantal burn-outs steeds meer stijgt terwijl de gemiddelde leeftijd van iemand met een burn-out steeds meer daalt. Gelukkig wordt er over mentale gezondheid steeds meer gesproken en geschreven, maar wanneer is het nou écht tijd om naar een professional te stappen?

We belden met BEDROCK’s huispsycholoog, Josje Smeets, om te vragen wanneer je het gewoon wat rustiger aan moet doen, en wanneer het toch echt tijd wordt om met een psycholoog in gesprek te gaan.

Wanneer het tijd is om naar een psycholoog te gaan

Volgens gelukspsycholoog Smeets, en tevens auteur van het boek Happy in 100 dagen, wordt het tijd om aan de bel te trekken wanneer je tenminste 4 of 5 onderstaande signalen herkent:

1. Eten

“Dat is heel duidelijk, als je merkt dat je eetlust verandert, dan is dat een héél duidelijk teken om aan de bel te trekken,” vertelt Smeets. Ga je ineens meer snoepen, of verdwijnt je eetlust juist, dan is dat bij uitstek één van de belangrijkste tekenen, dat er misschien iets niet helemaal goed gaat.

2. Slaap

“Eigenlijk is dit een gedeelde nummer #1, samen met eten. Wanneer je ineens moeite gaat krijgen met slapen, inslapen of als je ‘s nachts ineens wakker wordt of juist heel vroeg, dan is dat één van de belangrijkste tekenen om naar een psycholoog te gaan,” vervolgt Smeets.

De 3 bouwstenen voor duurzaam geluk (aldus nieuw onderzoek)

Deze eerst twee eerste punten neemt een psycholoog erg serieus. Natuurlijk niet als je een keer niet goed slaapt, maar als dit maanden aanhoudt, dan wél.

3. Moe zijn

Moe zijn, is een natuurlijk gevolg van slecht slapen, maar ook een teken dat je geen energie meer hebt. “En dat klopt natuurlijk niet. Dat betekent dat je te veel bezig bent met dingen die je energie kosten in plaats van met dingen die je energie opleveren.”

4. Meer prikkelbaar

Je merkt dat je prikkelbaarder bent, je lontje korter is en je minder veel dingen kan hebben voordat je uit je slof schiet. Zéker als je normaliter vrolijk en relaxed bent, dan is dit signaal een hele belangrijke.

Bedrock’s calming meditaties voor beginners en pro’s

5. Negatieve gedachten

Als je steeds vaker negatief gaat denken of dingen die je eerst wel altijd leuk vond, nu ineens niet meer leuk vindt, kan dat een slecht teken zijn. Feestjes die je ineens niet meer ziet zitten of een collega die je uit het niets niet meer kan uitstaan bijvoorbeeld. Je denkt over steeds meer dingen negatief.

6. Minder zin in leuke dingen

Doordat je steeds meer negatief gaat denken, heb je nergens meer echt zin in. Je hebt er gewoon geen puf meer voor, waarschijnlijk door de bovenstaande punten. Je zit vast in een negatieve spiraal.

7.  Vastzitten

Dat brengt ons meteen op punt #7: het gevoel dat je niet vooruit kunt maar letterlijk vastzit op dit punt in je leven. Het lukt je hier al niet eens meer om lekker een stukje te gaan hardlopen of te mediteren om je beter te voelen.

8. Sociaal terugtrekken

De alarmbellen gaan ook af wanneer je je steeds meer gaat terugtrekken, sociaal gezien. Als je niet lekker in je vel zit, heb je waarschijnlijk steeds minder zin om naar sociale verplichtingen te gaan, want je wilt er anderen niet mee belasten.

Je hebt dan simpelweg niet de energie om sociaal en gezellig te doen. Je kruipt dus maar liever in je schulp.

Gelukkig zijn met minder: zo leer je los te laten om altijd maar meer te willen

9. Opgejaagd gevoel

Een opgejaagd, stress-achtig gevoel hebben en dat rusteloze gevoel in je lichaam hebben, zijn tekenen dat het misschien toch echt tijd wordt om hulp te vragen.

10. Weinig focus

Je kunt je slecht concentreren en kan je focus niet houden op één ding. Maar ook geheugenverlies hoort daarbij. Dat betekent niet dat je direct zwarte gaten in je geheugen hebt, maar wel dat je merkt dat je steeds meer kleine dingen niet meer kunt herinneren.

Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt

Kortom

Iedereen komt natuurlijk weleens moeilijk in slaap en concentreren lukt uiteraard ook niet altijd, maar herken jij je in 4 tot 5 van de bovenstaande signalen? En zitten punt #1 en punt #2 daarbij? Dan is écht tijd om hulp te vragen aan een psycholoog.

Blijf je goed eten en slapen en heb je even wat minder energie, dan kan het ook zijn dat je klaar bent met je huisgenoot of je baan, maar niet per se dat je tekenen van depressiviteit vertoont bijvoorbeeld.

Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)

Steeds meer mensen kampen in Nederland met angsten en mentale gezondheidsklachten. Weet dat je niet alleen bent, en vooral dat er professionele hulp is om jou te helpen! Klopt daarvoor eerst bij de huisarts aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️