Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

9 x fijne (Ayurvedische) self-care rituelen voor de winter

Bij BEDROCK pleiten we het hele jaar door voor een gezonde dosis self-care, maar in de winter is dat extra belangrijk. In de winter zijn de dagen kort, is de temperatuur ijskoud en de wind guur. Reden voor veel mensen om een winterdipje op te lopen. Met deze fijne self-care rituelen heb jij daar in elk geval geen last van.

Het winterseizoen is officieel aangebroken en dat brengt heel wat veranderingen met zich mee. Met dit fijne self-care ritueel omarm je het winterseizoen met open armen.

Self-care in de winter met Ayurveda

In de oudste geneeswijze uit India, Ayurveda, wordt er gekeken naar je lichaam en geest, dat maakt het holistisch. De verandering van de seizoenen speelt in Ayurveda een grote rol, de seizoenen beïnvloeden immers hoe jij je voelt. Bij alle seizoenen horen daarom andere maaltijden en rituelen.

De Ayurveda eetregels: zo zorg je voor een perfecte stofwisseling

Kijken we naar Ayurveda, dan zijn er drie types (dosha’s) waarvan je alledrie een beetje in je hebt. De één sterker dan de ander. In de winterperiode overheerst de dosha Vata. Het is een koude, snel bewegende en droge energie.

Volgens de oude Indiase leer is het daarom slim om vooral warm en voedzaam te koken en warme dranken te drinken. Denk aan soepen, stoofschotels en warme melk met honing en kurkuma.

Self-care ritueel voor de winter

Om te zorgen dat je deze winter in balans blijft, kan je deze self-care tips opnemen in je ochtend- of avondritueel.

1. Routine

Welke routine je ook graag hebt, het zal geheid helpen om in de wintermaanden meer in balans te komen. Eten, sporten, mediteren en slapen op regelmatige tijden doet je lichaam en geest goed. Júist in de winterperiode is jouw ritueel heilig.

2. Rust

De winterperiode is de tijd van het jaar om je terug te trekken en op te laden. De dagen zijn korter en we slapen wat langer, dat heeft een reden. Je lichaam heeft het nodig, dus gun jezelf voldoende rust en zorg dat je elke avond lekker op tijd naar bed gaat. Om half tien je bed in met een boek? Daar is niets mis mee.

3. Warm eten en drinken

Kijken we naar ons voedingspatroon, dan is de winter een goede periode om je lichaam te verwennen met warm eten en drinken. Denk aan heerlijke warme soepen vol kruiden en specerijen die makkelijk te verteren zijn.

Inspiratie nodig?

4. Olie

Volgens de Ayurvedische leer is de winter ook een goed moment om te zorgen dat je voldoende zwaardere olies binnenkrijgt. Kook met sesamolie, olijfolie, ghee of olie van zaden.

5. Hydrateer

In de winter wordt je huid droog, dus zorg dat je je lichaam goed insmeert. Het liefst elke ochtend én avond. Masseer je lichaam in met kokosolie of sesamolie (bij Ayurveda zweren ze erbij) zodat je huid niet uitdroogt en heerlijk zacht aanvoelt. Ook helpt het je zenuwstelsel te kalmeren.

De kracht van (zelf)massages volgens Ayurveda

6. Doe rustig aan met prikkels van buitenaf

Omdat dit de periode is om rustig aan te doen, wil je rustig aan doen met overmatig alcohol, cafeïne en prikkels van blauwe schermen. Maak liever een warme thee en kruip op de bank met een boek.

7. Mediteer

Mediteren is altijd een goed idee, maar in de winter al helemaal. De meeste voordelen pluk je van mediteren als je mediteert vlak nadat je opstaat. Je hoeft heus geen uren te mediteren, zo’n twintig minuten is ideaal om je dag stressvrij te beginnen.

Bedrock Talks: we duiken in de wereld van de Indiase geneeswijze Ayurveda

8. Ga de buitenlucht in

Net als mediteren is dagelijks bewegen al-tijd een goed idee. Je beweegt, ademt frisse lucht in en kan hopelijk genieten van wat zonnestralen op je bol voor vitamine D.

9. Spice it up

In Ayurveda wordt graag gebruik gemaakt van allerlei specerijen. Om het Vata-seizoen in balans te brengen, wordt er aangeraden om te koken met gember, kaneel en kruidnagel. Of maak een heerlijke thee met kardemom, gember en kaneel.

Zo zie je dat de winter heus geen tijd is om tegenop te zien, maar juist om naar uit te kijken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️