Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Nutrition 21 jan 2022

Vega Vrijdag: zwarte bonensoep met limoenroom

Dit recept voor zwarte bonensoep van zusje Culy is er eentje om in te lijsten en boven je bed te hangen. Het zal namelijk je redding zijn op van die dagen waarbij je én snel eten op tafel wil én toch naar een gezond, voedzaam maaltje verlangt. In zwarte bonen (en andere peulvruchten) zitten namelijk heel wat gezonde stofjes, wat maakt dat je van dit soepje helemaal opkikkert.

Zwarte bonen zitten vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze bevatten anthocyanen, een groep antioxidanten waarvan is aangetoond dat ze de hersenfunctie verbeteren. Ook zorgen zwarte bonen ervoor dat de bloedsuikerspiegel op een gezond niveau blijft. Reden genoeg dus om deze zwarte bonensoep gauw te maken. Hij is bovendien ook nog eens verrukkelijk.

Vegan Vrijdag: vegan bibimbap (die heerlijke Koreaanse rijstbowl)

vega zwarte bonensoep
Bron: Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 à 600 gram zwarte bonen uit blik (uitlekgewicht)
  • 1 eetlepel chipotlepepers in adobo (blikje)
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,5 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 500 ml bouillon naar keuze
  • Bosje verse koriander
  • 1 limoen
  • Olijfolie
  • Zout & peper

Voor de limoenroom:

  • 125 gram zure room (of een vegan alternatief)
  • 1 limoen

Voor de snelle salsa:

  • Handje (gekleurde) kerstomaten
  • Wat verse koriander
  • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 limoen
  • Zout
  • Olijfolie

Voor erbij:

  • Tortillachips (optioneel)

Shake it baby! 4 lekkere recepten voor voedzame vegan eiwitshakes

vega zwarte bonensoep
Bron: Culy

Zo maak je de zwarte bonensoep

Begin met de limoenroom. Rasp de schil van een limoen en meng die met de zure room. Pers de vrucht nu uit en meng dat ook door de room. Zet tot gebruik koud in de koelkast.

Snijd de stelen van het bosje koriander af en hak ze fijn met je mes. Zet ze opzij. Hak de rest van de koriander grof. Leg apart.

Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan. Fruit de ui, de koriandersteeltjes, de knoflook en de wortel met een snuf zout ongeveer 6 minuten aan op zacht vuur.

Doe het komijnzaad en korianderzaad erbij en laat nog een minuutje bakken.

Voeg dan ook de chipotles in adobo toe, samen met een eetlepel van de saus. Laat nog een minuut bakken.

Spoel de zwarte bonen af en voeg ze toe aan de pan. Giet er 500 ml bouillon op en breng aan de kook. Laat zo’n 20 minuten koken tot alles gaar is (test of je de wortel fijn kunt duwen tegen de wand van de pan).

Maak ondertussen de salsa. Snijd de tomaatjes in vieren en meng ze met wat gehakte koriander en de rode ui. Breng op smaak met limoensap en een scheutje olijfolie. Kruid af met zout en peper en zet opzij.

Pureer de soep helemaal glad. Proef en breng op smaak met zout, peper en limoensap.

Serveer de zwarte bonensoep in kommen en schep op elke kom een flinke dot limoenroom. Garneer met de salsa, nog wat extra koriander en eventueel tortillachips.

Zo lekker: 3 x vegan overnight oats om de dag heerlijk te beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: zwarte bonensoep met limoenroom
Sluiten