Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Liefde & Seks 27 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Seks op de eerste date een goed idee? Een psycholoog vertelt waarom (niet)

Anno 2022 zijn we het daten misschien wel een beetje verleerd. De twee lange corona-jaren hebben zijn sporen achter gelaten, maar het lijkt erop dat de summer of love nu eindelijk écht gaat beginnen. Een broeierige tijd van daten, zoenen en… seks? Hoeveel dates wil je eigenlijk hebben voor je aan seks begint? Een seks-en-relatie psycholoog vertelt.

We spraken eerder Linda de Munck over het opspicen van je relatie na corona. Maar wat als je op dit moment nog geen relatie hebt, en hier wel naar op zoek bent? Wil je tijdens het daten al de lakens induiken met je date, of is dat geen goed idee?

Daten en seks

Lori Lawrenz, een gediplomeerd klinisch psycholoog die gespecialiseerd is in seksuele gezondheid in het Hawaii Center for Sexual and Relationship Health, vertelt aan Women’s Health dat seks een goede manier is om een connectie aan te gaan met de ander.

Maar hoe lang zou je moeten wachten met vrijen als je op zoek bent naar een relatie? Is het ‘verkeerd’ om tijdens de eerste date die connectie op te zoeken, of zorgt dat juist voor een sterkere band?

Denken mannen en vrouwen anders over seks?

Seks op de eerste date

Stel, je hebt een fantastische eerste date en belandt aan het eind van die date met elkaar in bed. Is dat iets om je voor te schamen? Totaal niet, laat Lawrenz weten. “Als beide partijen ermee hebben ingestemd en zich op hun gemak voelen bij het hebben van seks op de eerste date, geniet dan in ieder geval van jezelf.”

Wel maakt de expert een kleine kanttekening. “Als je weet dat je de volgende dag een slecht gevoel over jezelf hebt, dan is seks hebben op de eerste date waarschijnlijk geen goed idee.”

Vaste relatie

Ben je echt op zoek naar een vaste relatie, dan raadt Lawrenz niet per se aan om de eerste date tussen de lakens te laten eindigen. “Als partners op zoek zijn naar een relatie, dan kan seks op de eerste date de ontwikkeling van een emotionele band remmen en het fysieke aspect van de relatie versterken in een mate die misschien te veel en te vroeg is,” legt ze uit.

Wat maakt dat je seksueel aangetrokken bent tot een persoon?

Het krijgen van een emotionele band is belangrijk als je een relatie wilt laten slagen. Als het krijgen van deze band snel geremd wordt, en het fysieke aspect de relatie overneemt, dan is de kans groter dat een potentiële relatie eindigt als een scharrel in plaats van relationship material.

De regel van de derde date

Een andere ‘regel’ die we vaak voorbij horen komen, is de regel van de derde date. Hij luidt als volgt: je zou moeten wachten tot de derde date met seks hebben. Dan zou de connectie goed genoeg zijn om de volgende stap te nemen.

Die regel is volgens Lawrenz uit de lucht gegrepen, en garandeert niets. Daarnaast vindt zij geen enkele harde regel een aanrader. “Elk type vaste regel kan een authentieke verbinding in de weg staan. Om een ​​relatie te hebben die gebaseerd is op vertrouwen en communicatie, wil je een tijd vinden om seksueel contact te hebben die voldoet aan de behoeften en verlangens van beide partners.”

De enige regel: er zijn geen regels

Moraal van het verhaal: er zijn geen magische regels. Ga met elkaar naar bed als het voor allebei goed voelt. Dat kan op de eerste date zijn, dat kan na tien dates zijn, dat kan na een half jaar zijn. Luister naar je eigen gevoel, spreek het uit en zorg ervoor dat jullie er allebei achter staan.

En remember: de enige die kan bepalen of jij klaar bent om seks te hebben, dat ben jij.

Hoe erg is het eigenlijk om weinig (of geen) seks te hebben?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Women's Health USA

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️