Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 23 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe belangrijk is seks en hoe spice je het weer op na corona?

Seksuele energie is de bron van levensenergie, waar wij allemaal uit zijn ontstaan. Het is de meest krachtige energie die in ons lichaam aanwezig is en als je je bewust wordt van deze kracht in jezelf, dan word je energieker, gezonder en creatiever. Helaas heeft de pandemie ons seksleven niet veel goeds gebracht. Uit onderzoek is gebleken dat we in coronatijd minder seks hadden, of je nou een relatie had of single was. Hoe krikken we deze cijfers weer op?

We spreken met seksexpert Linda de Munck (27), onder andere bekend van het boek Seksleven, YouTube, Instagram en tevens ambassadeur van datingapp happn.

Taboes doorbreken

Eigenlijk mogen we Linda geen expert noemen, want ze heeft er nooit voor gestudeerd, maar ze is ervaringsdeskundige en maakt al sinds 2014 video’s op YouTube over seks en relaties. Ze probeert daarmee taboes te doorbreken en bij te dragen aan seksuele vrijheid.

Inmiddels is ze meer actief op Instagram, maar taboes doorbreken doet ze nog steeds. Zo laat ze graag haar okselhaar zien, omdat ze het stigma rondom lichaamshaar bij vrouwen wilt doorbreken en laat ze regelmatig haar naakte lichaam zien, omdat ze wil dat het vrouwelijk naakt niet zo geseksualiseerd wordt.

Linda: “Ik wil vooral dat jongere vrouwen leren dat niks gek of raar is, dat ze zichzelf kunnen zijn en dat ze die seksuele vrijheid kunnen voelen.”

Nou, dat willen we natuurlijk allemaal. Alleen heeft vrijwel iedereen sinds de pandemie minder seks gehad. De singles gingen minder op date, maar ook de mensen met een rela werden na de zoveelste lockdown minder seksueel geprikkeld.

Wat heeft corona precies met ons seksleven gedaan?

“Vooral de singles hadden het zwaar. Alhoewel datingapps als happn wél meer zijn gedownload in coronatijd, voelde 85 procent van de singles zich eenzaam en bestempelen ze 2021 als rustig en teleurstellend.

Bij mensen met een relatie zagen we dat de behoefte aan seks vaak minder was dan daarvoor. Vooral als je samenwoonde en elkaar toch al de hele dag door zag, was het libido echt een stuk lager. Dat is iets wat samenwonen sowieso al met zich mee kan brengen, maar de lockdown deed daar nog een schepje bovenop.

De psychologie achter waarom sommige mensen minder zin hebben in seks

Een andere trend was wel: kwaliteit boven kwantiteit. Dus áls koppels dan seks hadden, namen ze meer de tijd om te experimenteren, was er meer aandacht voor elkaar en werd de seks wat meer uitgebreid. Doordat we meer tijd hadden, lag de focus minder op penetratie en meer op alles daaromheen.

Tevens zijn er in coronatijd meer sextoys verkocht en is solo-seks en masturberen nog populairder geworden.”

Hoe belangrijk is seks eigenlijk?

“Mijn podcast co-host en psycholoog Nynke Nijman heeft wel eens gezegd dat we seks zó belangrijk hebben gemaakt. Maar ook dat we de afwezigheid van seks zo belangrijk hebben gemaakt, waardoor we onzeker worden als we weinig seks hebben. En dat is echt iets wat de maatschappij met ons heeft gedaan.

Terwijl het antwoord op de vraag heel persoonlijk is. Je mag het helemaal zelf bepalen! Er zou een gemiddelde zijn van 2 tot 3 keer per week, maar als jij echt blij bent met 1 keer in de maand seks, dan is dat helemaal prima. Seks is zo belangrijk als jij het zelf maakt.”

Is het niet net zoiets als sporten? Dat moet je toch ook bijhouden? 

“Daar kun je het inderdaad wel mee vergelijken. Als je een paar keer seks hebt gehad, dan zit je weer helemaal in die flow en dan blijft je hoeveelheid zin in seks ook hoog. Terwijl als je er een tijdje uit bent, dan is het moeilijker om het weer op te pakken. En zo werkt het ook met sporten.

Op deze manier kom je weer in de gezonde flow van sporten

Als je een week niet naar de gym bent geweest, kun je ook het gevoel krijgen dat je echt weer moet gaan. Anders raak je uit die lekkere flow. En zo gaat het met alles eigenlijk.”

Hoe kom je dan weer in die seksflow, als je in een rela zit? 

“Soms helpt het alleen al door weer wat nieuwe prikkels te krijgen. Dat hoeft niet eens op seksueel vlak te zijn, maar alleen al being out there in the world, met uitgaan of op een feestje, met nieuwe mensen om je heen, waardoor je je partner in een ander daglicht ziet.

Dát alleen al kan een hoop doen. Dan zie je je partner met iemand anders praten en kan je weer helemaal verliefd worden en denken: yes, die is van mij! Dat is toch wat anders dat je naast je op de bank kijkt en je partner in zijn joggingbroek ziet zitten.

Hoe je je seksleven kunt verbeteren (geen grap: met CBD-olie voor je clit)

Maar mijn ultieme tip hiervoor (en dat werkt voor mij in ieder geval altijd erg goed) is wat meer experimenteren met trio’s en dergelijke. Nu is dat misschien voor sommigen iets te extreem, maar het kan al heel spannend zijn om een sekstoy erbij te pakken, of eens een ander standje te proberen.

En dit begint natuurlijk met praten. Dus vraag gewoon eens wat jouw partner van jullie seksleven vindt en kijk of jullie hier een open en eerlijk gesprek over kunnen hebben. Probeer beiden je wensen aan te kaarten, zodat jullie het ook sámen kunnen verbeteren.”

En voor de singles: hoe wordt de zomer van 2022 wél de Summer of Love? 

“Veel singles moeten misschien weer een beetje wennen en dat is ook wel begrijpelijk. Veel prikkels, nieuwe mensen, grote groepen – dat kan best overweldigend zijn. Maar mijn tip is toch: gá erop uit, gá gewoon daten, gá lekker los.

Dus sluit jezelf niet op. En realiseer je dat het wel even wat moeilijker kan zijn, nadat je een lange tijd veel binnen hebt gezeten. Geef jezelf de tijd om er weer aan te wennen. Het is heel logisch dat het nu extra spannend is.

De 8 ‘groene vlaggen’ om naar op zoek te gaan tijdens het daten

En als laatste tip zou ik willen meegeven dat solo-seks ook heel goed is. Niet alleen voor je gemoedstoestand, maar ook om ervoor te zorgen dat je weer ‘aan’ staat, meer open staat, dat je zelfverzekerder wordt en je lichaam beter leert kennen. Als je beter weet wat je zelf lekker vindt, dan wordt de seks met je bedpartner ook beter. Of dat nou een onenightstand, scharrel of kwarrel is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️