Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 26 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo bouw je meer zelfvertrouwen op in bed

Het liefst staan we graag allemaal zelfverzekerd in het leven. Want met de juiste dosis zelfvertrouwen en met een positief zelfbeeld heb je sneller het gevoel dat je de onzekerheden die bij het leven horen een stuk makkelijk aankan. Dat geldt al helemaal in de slaapkamer. Want seks hoort in de eerste plaats plezierig te zijn en geen reden te zijn om je onzeker te voelen. Daarom een mini guide: zo bouw je meer zelfvertrouwen op in bed.

Disclaimer: zelfvertrouwen opbouwen is een proces dat soms lang kan duren. Maar dingen die veel tijd kosten zijn het bijna áltijd waard. Niets voelt immers beter dan zelfzeker in het leven te staan… Én in bed!

Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)

Meer zelfvertrouwen in bed

1. Werk aan je eigen lichaamsbeeld…

Zelfvertrouwen komt van tevreden zijn met wie je bent, inclusief je onvolmaaktheden. Wil je meer zelfvertrouwen in bed, dan is het in de eerste plaats belangrijk dat je je eigen lichaam leert accepteren. Als je van jezelf vindt dat je niet goed genoeg bent, hoe kun je dan in hemelsnaam seksueel zelfvertrouwen uitstralen?

Juist ja. Geloven dat je goed genoeg bent en dat je lichaam prachtig is zoals het is, is een eerste belangrijk punt. Niets is vermoeiender dan jezelf schamen voor lichaamsdelen waar je je niet eens voor hoeft te schamen.

2. …en aan je intieme relatie met jezelf

Vervolgens is het belangrijk dat je je eigen lichaam op seksuele manier leert kennen. Dit kun je prima ontdekken wanneer je alleen bent. Ga eens na: waarvan word jij opgewonden? Waar word jij het liefst fysiek gestimuleerd? Welke seksuele fantasieën houd jij erop na?

Seksuele nostalgie: waarom we allemaal weleens over ex-lovers fantaseren

Door jezelf seksueel goed te kennen, weet je beter wat je wil en wat je fijn vindt onder de lakens. Het is vervolgens natuurlijk ook een kwestie van dit aan je bedpartner te communiceren en er eerlijk aan te geven wat jij wil. Dat kun je!

3. Alles is relatief

Iedereen heeft onzekerheden, ook de partner waarmee je in bed ligt. Besef dat zelfs de mooiste mensen onzekerheden hebben, hoe onterecht je dat zelf ook vindt. Waarschijnlijk denken anderen hetzelfde over jou.

Het inzicht dat iedereen maar gewoon een mens van vlees en bloed is, óók je bedpartner, leert je om je onzekerheden te relativeren. In plaats van te focussen op wat je minder aantrekkelijk vindt, kun je veel beter dankbaar zijn voor het feit dat je lichaam werkt zoals het moet werken. Vanuit die gedachte wordt het makkelijker om jezelf volledig bloot te geven onder de lakens.

4. Have fun

En tot slot: seks hoeft niets te zijn waar je je zorgen om maakt. Integendeel: seks hoort ontspannend en fun te zijn. Jezelf zorgen maken over wat je niet goed doet en hoe dat er dan uitziet, neemt seksueel genot behoorlijk weg.

Het is aan jou om ruimte toe te laten om te experimenteren en om niet alles altijd perfect te moeten doen. Onthoud daarbij dat seks vaak onrealistisch wordt afgebeeld in (porno)films. Bij echte seks horen ook flaters en dingen die er minder sexy uitzien. En daar is niks mis mee!

Het bewijs dat mindfulness je seksleven écht kan verbeteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️