Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 31 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo sluit je het jaar af, schrijf een brief aan jezelf

Het zit er dan toch echt aan te komen, het eind van 2022 en het begin van een nieuw jaar. Een mooi moment om te reflecteren. Veel mensen doen aan goede voornemens maar nog leuker is om een brief te schrijven aan je toekomstige zelf.

Een positieve manier van reflecteren en je doelen helder te krijgen voor komend jaar. Zo schrijf je een brief aan je toekomstige zelf.

Goede voornemens

Uit onderzoek blijkt dat 8 op de 10 mensen hun goede voornemens niet kunnen volhouden. Dit komt omdat veel voornemens negatief worden geformuleerd. Je wilt bijvoorbeeld niet meer roken, niet meer zo slecht eten of niet meer zoveel Netflixen. Wat gebeurt er als je niet meer aan die roze olifant wilt denken? Juist… je krijgt het niet meer uit je hoofd.

Met deze tool kun je erachter komen wie je bent en waar je voor staat

Nog leuker en motiverender is om een brief aan je toekomstige zelf te schrijven. Zo denk je onbewust na over wat je wel bereikt hebt, of nog wil bereiken. Het is een beetje alsof je een kick-ass brief van een vriend ontvangt. Het kan je extra kracht geven om jezelf te blijven ontwikkelen en naar je persoonlijke doelen te werken.

Hoe schrijf je een brief aan jezelf?

Een brief schrijven aan je toekomstige zelf, is makkelijker dan je denkt. Gun jezelf het allerbeste. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Voor de een betekent dat misschien de knoop doorhakken om eindelijk te gaan reizen en de ander wil misschien een gezinnetje stichten.

Hoewel je schrijft voor je toekomstige zelf, is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan het nu. Dat is immers het moment waarvan je je bewust wilt worden van wat er speelt in je leven. Je kan bijvoorbeeld opschrijven hoe jij je momenteel voelt, hoe het leven eruit ziet en met weke onzekerheden je zit. Daarnaast wat je voorspellingen voor de toekomst zijn, of wat je je oudere zelf toewenst.

Door te schrijven aan je toekomstige zelf, kan je letterlijk de oudere jou vragen om hulp door antwoord te geven op je vragen. Je krijgt een helder beeld van wat er op dit moment allemaal speelt in je leven. Nog een tip: durf te dromen en schrijf op een positieve manier.

Dit zijn onderwerpen waar je over kunt schrijven:

  • Wat wil je tegen jezelf zeggen in de toekomst?
  • Waar ben je het meest trots op?
  • Welk advies zou je jezelf in de toekomst geven?
  • Wat is je toekomstdroom?
  • Hoe voel je je op dit moment?
  • Wat vind je moeilijk?
  • Wat zou je willen veranderen?

Het maakt niet uit hoe lang je brief is. Doe waar jij je goed bij voelt. Misschien vind je het wel leuk om er een foto bij te doen of om de brief te versieren met tekeningetjes.

Een brief aan mijn jongere ik (dit zou iedereen eens moeten doen)

Doe de brief vervolgens in een enveloppe met je naam en de datum waarop hij geopend mag worden. Je kan een reminder in je telefoon of agenda zetten en de brief opbergen maar je kan hem ook aan een vriend(in) geven en vragen of zij hem tegen die tijd op de post wil doen. Hoe tof als je een brief in de bus ontvangt van jezelf? Een soort van tijdmachine waarin je leest wat je jongere zelf voor dromen en doelen had… Hoe bijzonder is dat!?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️