Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Good news: deze ‘vis’ haalt microplastics uit het water

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: deze robotvis haalt microplastic uit het water.

In de oceaan drijft maar liefst 5 tot 13 miljoen ton (!) plastic afval, volgens de cijfers van de Plastic Soup Foundation. Van het oceaanplastic drijft slechts 0,5 procent aan het wateroppervlak. Plastic vergaat niet in water maar verkruimeld tot steeds kleinere stukjes: microplastics genoemd.

De Plastic Soup Foundation: “We gaan door tot de plastic lekkage stopt”

Microplastics in kleding en make-up

Microplastics ontstaan niet alleen door het plastic in de oceaan, maar ook door het wassen van synthetische kleding, het afspoelen van verzorgingsproducten onder de douche en het afhalen van make-up producten die microplastics bevatten.

Handig! Met deze app scan je of er microplastics in je cosmetica zitten

Microplastics worden een steeds groter wereldwijd probleem die zelfs in de meest afgelegen gebieden in de oceaan en rivieren voorkomen. Zo is uit diverse onderzoeken al gebleken dat er microplastics in ons bloed zit.  Microplastics hebben waarschijnlijk negatieve effecten op de gezondheid van mensen (plastic bevat hormoonverstorende stoffen) en op onze ecosystemen .

Deze voeding bevat de meeste microplastics (plus alternatieven)

Robotvis eet microplastics

Maar het goede nieuws is dat onderzoekers van de American Chemistral Society hebben een robot-vis ontworpen die microplastics ‘opeet’. De robotvis is 15 mm lang en verplaatst zijn eigen lichaamslengte bijna drie keer per seconde. Dit klinkt misschien niet supersnel, maar dit is een grote vooruitgang op eerdere ontworpen robotvissen.

Nieuwe robotvis duurzamer en sneller

Nog een andere upgrade is dat deze robotvis is gemaakt van zelf-helend materiaal. Dus als de vis wordt beschadigd door bijvoorbeeld rotsen onder water, herstelt de robotvis zichzelf en kan het weer verder zwemmen. Dit is een belangrijke ontwikkeling want eerder ontworpen robots konden maar voor korte tijd in het water blijven door beschadigingen.

Door deze nieuwe feature kan de robotvis voor langere tijd rondzwemmen en nog meer microplastics absorberen, ook in ruwe watergebieden. Hulde voor de onderzoekers en op naar een zee met veel minder micro-plastics!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️