Hugo Kuijer
Hugo Kuijer Welzijn 4 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Duurzaam dilemma: wat is een goed alternatief voor glijmiddel

Het glibberige goedje dat seks nóg fijner maakt: glijmiddel. Kom je er in the heat of the moment achter dat je flesje leeg is, dan ben je misschien geneigd om naar een huis-tuin-en-keukenoplossing te grijpen. Met deze glijwijzer leggen we je uit welke middelen je wel en niet als alternatief voor glijmiddel kunt gebruiken.

Je hebt geen glijmiddel in huis, geen zin (of lef) om glijmiddel in de winkel te kopen, een allergie of afkeer tegen bepaalde ingrediënten in glijmiddel, of een slechte ervaring met glijmiddel. Allemaal redenen om naar een glijmiddel-alternatief te zoeken.

We behandelen de do’s en don’ts op het gebied van alternatieven voor glijmiddel.

Wanneer is een product een veilig alternatief voor glijmiddel?

Om als goed alternatief voor glijmiddel bestempeld te kunnen worden, moet een product aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het product moet pH-gebalanceerd zijn zodat het de vagina niet verstoord.
  • Veilig voor de huid – vooral voor de gevoelige huid daar beneden.
  • Geschikt voor gebruik in combinatie met condooms en speeltjes.
  • Veroorzaakt geen (vaginale) infecties.
  • Glijdt lekker en droogt niet te snel op.

Zijn plantaardige oliën een goed glijmiddel alternatief?

De oude Romeinen gebruikten olijfolie niet alleen om mee te koken… Zonnebloemolie, kokosolie en andere plantaardige oliën worden vaak genoemd als natuurlijk alternatief voor glijmiddelen.

Maar let goed op! Hoewel de meningen verschillen, wordt het over het algemeen afgeraden om glijmiddelen op oliebasis te gebruiken met plastic of siliconen sex toys, of met andere poreuze materialen. Olie gaat wel prima samen met speeltjes van metaal, glas of keramiek.

Bovendien kan olie de poriën verstoppen en puistjes of irritatie veroorzaken en kan het de pH-balans van de vagina verstoren en zo infecties of bacteriële vaginose kan veroorzaken. Kokosolie heeft zelfs antibacteriële eigenschappen. Kokosolie als glijmiddel is echt een no-go dus, want bacteriën houden je penis en vagina gezond. Voor anaal gebruik zien we deze nadelen niet zozeer. Verder is het niet verstandig om plantaardige olie te gebruiken in combinatie met latex condooms, omdat het het materiaal afbreekt.

Tot slot zorgt olie voor hardnekkige vlekken in je beddengoed. Gebruik deze natuurlijke oliën dus écht alleen als laatste redmiddel: eenmalig, als je even niks anders in huis hebt. Of voor anaal gebruik in combinatie met een metalen, glazen of keramieken toy.

Speeksel als glijmiddelalternatief gebruiken?

Speeksel als alternatief voor glijmiddel kan weinig kwaad. Het is zelfs super praktisch want je hebt het altijd bij de hand. En het is duurzaam, want er hoeft niks voor geproduceerd te worden. Maar speeksel droogt wel een stuk sneller op dan olie-achtige substanties.

Is vaseline een goed alternatief voor glijmiddel?

Vaseline ligt bij veel mensen in het nachtkastje. Terecht, want vaseline is een fantastisch hulpmiddel voor masturberende penismensen. Maar voor de vulva en vagina is vaseline minder geschikt. Het kan daar infecties veroorzaken. Ook is vaseline geen veilige combinatie met een latex condoom.

Wat zijn nog meer géén goede alternatieven voor glijmiddel?

We zien vaak de volgende producten langskomen in blogs – of gesprekken – over glijmiddel-alternatieven, die absoluut géén goed idee zijn:

 • Baby-olie: het vergroot de kans op infecties.
 • (Vloeibare) zeep: parfum, alcohol en alle andere chemische troep in vloeibare zeep zijn niet geschikt voor de delicate huid down under. Zowel voor penis als vagina is zeep te hardnekkig.
 • Water: iedereen die weleens in bad heeft gesekst, weet dat water eigenlijk helemaal niet zo lekker glijdt.
 • Zonnebrandcrème: jammer maar helaas. Tijdens je spontane strand-escapade kun je de fles zonnebrandcrème beter links laten liggen.

Wat zijn wel goede alternatieven voor glijmiddel?

Wil je geen opzichtig, lelijk flesje op je nachtkastje hebben staan? Ben je allergisch voor de vele synthetische ingrediënten van glijmiddelen? Of zie je gewoon niet zo zitten onnatuurlijke middelen op je delicate lichaamsdelen te smeren? Kies dan voor het natuurlijk glijmiddel van Aia*, een glijmiddel op waterbasis. Met slechts een handjevol natuurlijke, pH-neutrale en dierproefvrije ingrediënten. Want hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe minder kans op irritatie of blootstelling aan ongezonde stoffen zoals parabenen.

aia

Dit gastartikel werd geschreven door Hugo en Simone Kuijer, broer en zus. Samen hebben ze Aia* opgezet – een stijlvol en duurzaam sexual wellness merk. Aia is op een missie: ze wil het taboe op intimiteit doorbreken, door de nieuwsgierigheid naar intimiteit juist aan te wakkeren. Dat doen ze door kennis te delen en met producten die op duurzame wijze in Nederland worden gemaakt. Benieuwd? Check www.timeforaia.com voor meer informatie of mail voor advies gerust naar [email protected].

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️