Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 21 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

7 effectieve manieren om je relaties te verbeteren (met vrienden én lovers)

Als we het over relaties hebben, denken we al snel liefdesrelaties. Toch kun je ook een relatie hebben met de lokale kassajuffrouw, je buurman en met een goede vriend. Relaties heb je met iedereen om je heen. Gezonde relaties maken ons niet enkel gelukkig maar óók nog eens gezond, blijkt uit onderzoek. Alleen, hoe zorg je dat jouw relaties sterker worden? Hoog tijd om te leren hoe je de relaties om je heen verbetert!

We hoeven je vast niet te vertellen dat we over het algemeen gelukkig worden van tijd doorbrengen met vrienden en familie. Bovendien zijn gezonde relaties volgens onderzoek óók ontzettend bevorderend voor onze algehele gezondheid. Hoe zit dat?

Sterke relaties maken gelukkig

Goede en sterke relaties hebben is niet alleen fijn en geeft een gevoel van dat we niet alleen zijn, het zorgt er ook voor dat onze levensverwachting aanzienlijk wordt vergroot. Geen grap!

En gezond

Uit een onderzoek waarvoor de data van maar liefst 300.000 (!) mensen werd geanalyseerd, bleek dat het risico op sterven door te weinig sociale connecties ongeveer gelijk was aan het roken van vijftien sigaretten of één dag extreem veel alcohol drinken.

Weer een ander onderzoek laat zien dat eenzaamheid een steeds groter probleem wordt als het gaat over de algemene gezondheid van de mens. Eenzaamheid kan ons letterlijk ziek maken, zo blijkt. Hoe dat kan? Sociale isolatie zorgt voor fysieke klachten en zorgen voor een grotere kans op hartziekten, dementie en een hartinfarct. Weer een bewijs dat onze geest en ons lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Offline relaties…

Helaas komen sociale connecties in het digitale tijdperk steeds vaker op de achtergrond te staan. We Whatsappen, liken foto’s en scrollen een eind weg. Dat voelt misschien als een connectie, maar toch zijn fysieke, échte relaties met dierbaren essentieel voor onze mentale gezondheid.

Diepgaande vriendschappen en connecties met anderen herinneren ons er immers aan dat we niet alleen zijn. Niet onbelangrijk in een wereld waarin steeds meer mensen – en vooral jongeren – kampen met eenzaamheid. Het hebben van mooie relaties met anderen zorgt voor de kans om echt van het leven te kunnen genieten en laat bovendien zien dat liefde in allerlei vormen en maten komt.

Geluk bestaat immers pas als het gedeeld kan worden.

… helpen met doelen behalen!

Bovendien zorgt het ervoor dat we gemotiveerder zijn om bepaalde doelen te behalen, zoals gezonder eten en vaker sporten, laat wetenschappelijk onderzoek zien. Met andere woorden: door het hebben goede relaties, willen we op de één of andere manier ook beter voor onszelf zorgen.

Manieren om je relaties te verbeteren

Hoog tijd om de kwaliteit van onze relaties naar een next level te tillen en manieren te leren om vriendschappen en welke relatie dan ook, te blijven onderhouden. Want ja, ook vriendschappen hebben liefde nodig.

1. Ga na aan wie je extra liefde wilt geven

In plaats van je Whatsapplijst nu te bestoken met berichtjes dat je de ander snel weer wilt zien, kun je eerst eens reflecteren op welke relaties in je leven wel wat meer liefde kunnen gebruiken. Welke conflicten spelen er op dit moment?

2. Stuur een bericht of bel

Of je nu langsgaat en aanbelt, iemand opbelt of een berichtje stuurt, maakt niet uit. Het is aan jou om het contact op te zoeken met de relaties die jij het liefst wilt versterken.

3. Maak samen een plan

Stel voor om binnenkort iets leuks samen te doen en zet de afspraak in jullie agenda. Volg samen een toffe workshop, maak een wandeling of kook een lekkere lunch voor de ander.

Lukt dit niet in de nabije toekomst? Maak dan tijd vrij om met elkaar te bellen en écht eens bij te kletsen.

4. Hou het luchtig

Hoewel je doel is om de relatie te versterken, hoef je vooral niet te zwaar aan jullie afspraak te tillen. Je mag het over diepgaande onderwerpen hebben, want ook luchtigheid en small talk maken een vriendschap relaxed en veilig.

Et voilà: een luchtige en toch effectieve manier om je relaties te verbeteren. Het is natuurlijk geen hogere wiskunde, maar soms hebben we nét even die reminder nodig om onze geliefden wat meer liefde en aandacht te geven.

Alles wat je aandacht geeft, groeit immers!

Een pleidooi: waarom we wel wat meer aandacht mogen vestigen op platonische liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️