Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 8 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een gezonde en langdurige vriendschap opbouwen? Zó doe je dat (aldus een expert)

Sommige vrienden heb je voor het leven en sommige vriendschappen ontstaan gaandeweg. Vaak zijn dat de mensen waarvoor je bewust kiest in plaats van dat ze bij op school zaten of bij je in de buurt woonden. Alleen hoe doe je dat als volwassene: een gezonde en langdurige vriendschap opbouwen? Een expert geeft antwoord.

Sterke relaties zijn de sleutel naar een gelukkig, gezond en langer leven, meent psychiater, psycho-analist, zen-beoefenaar en auteur van het boek The Good Life, Robert Waldinger.

En hij kan het weten want momenteel voert Waldinger het langst lopende onderzoek ooit uit. Het is de initiator van een 85 (!) jaar lang Harvard-onderzoek naar ‘Adult Development’  waarvoor hij 2000 mensen vraagt naar wat het leven goed maakt.

Spoiler: je relaties spelen daarin een grote rol.

Vriendschappen opbouwen maakt gelukkig

Sterke relaties hebben met de mensen om je heen zorgt ervoor dat je je geliefd en gezien voelt en dát is nou net waar het leven om draait. Het delen van liefde. Alleen, zo’n sterke vriendschap met iemand aangaan en opbouwen is natuurlijk wel wat makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe bouw je een sterke, gezonde en langdurige vriendschap op? Waldinger deelt tips:

1. Onderschat de casual momenten niet

Hoewel een sterke vriendschap zonder twijfel berust op diepgang, zijn juist die kleine, casual momenten in vriendschappen van groot belang. De momenten dat je samen op de bank hangt, in de lach schiet in de supermarkt en samen kunt zijn ook zónder te praten.

Hetzelfde geldt voor de mensen die je dagelijks ziet op de werkvloer, je buurman of de kassière in de supermarkt: het is bewezen dat deze korte, casual contactmomentjes voor geluk zorgen, aldus deze studie. “Als je aardige woorden uitwisselt met deze mensen, krijg je kleine geluksshotjes waardoor je leven goed voelt.”

2. Ga naar openbare plekken

Wil je nieuwe vrienden maken, dan is het simpelweg soms een kwestie van jezelf op nieuwe plekken begeven. Heb je een favoriet cafeetje bij jou in de buurt of fijne een yogaklas? Hoe vaker je daar komt, hoe makkelijker het wordt om daar op een gegeven moment aanspraak te krijgen met mensen die daar ook veel komen. Het is een natuurlijke en laagdrempelige manier van een vriendschap opbouwen.

BFF’s forever! 25 vragen om je vriendschap direct te verdiepen

3. Word beter in online connecties maken

Niet iedereen staat te springen om online vrienden te vinden, maar hey: online contact is uiteindelijk beter dan helemaal geen contact, toch? Tinder heeft tegenwoordig een optie voor vrienden en door Instagrampagina’s of Facebookgroepen te volgen van ‘hikes’, ‘tuinieren’ of ‘crossfit’ (of whatever floats your boat) kom je makkelijker in contact met mensen die dezelfde interesses hebben.

4. Geef liefde aan de relaties en vriendschappen die je hebt

Nieuwe vrienden maken is altijd fijn als ze je leven verrijken, maar vergeet niet om de vriendschappen die je al hebt, óók goed te verzorgen. Zelfs de diepste en langdurende vriendschappen hebben liefde, tijd en aandacht nodig.

Veel vriendschappen verwateren niet omdat er iets specifiek mis is gegaan, maar omdat ze worden verwaarloosd. Hoewel het leven gewoon soms zo loopt, is dat natuurlijk wel zonde van een goede vriendschap.

Laat dit een mooi teken zijn om de komende dagen jouw goede vrienden eraan te herinneren dat je ze zo waardeert. Het is een typisch voorbeeld van een kleine actie met een grote impact!

Onderschat de kracht van sociale connecties niet, helemaal niet als je een lang en gelukkig leven wilt leiden, herinnert Waldinger ons.

Hoeveel vriendschappen kun je écht onderhouden? Dit zegt een bekende psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️