Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Psyche 7 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Leef jij vanuit je hoofd of hart? (inclusief quiz)

The longest journey you’ll ever make is the journey from the head to the heart” is een veel gebruikte quote. Hoe poëtisch deze zin ook mag klinken, het bevat wel zeker een kern van waarheid. Je hoofd en hart liggen namelijk niet altijd op één lijn. Maar waar luister jij het meest naar? Laat jij je doorgaans leiden door je koppie, of je hart?

Als het even mee zit liggen jouw hoofd en hart redelijk op één lijn. Waarschijnlijk heb je een goed gevoel, gut feeling of intuïtie over een beslissing. Hopelijk wordt dit gevoel ondersteund door je weloverwogen rationele gedichtenspinsels. Maar wat als deze niet op één lijn liggen; waar luister je dan naar?

Hart versus hoofd: waar luister jij naar?

Zelfs de meest rationele personen op de wereld, zullen hun hart niet kunnen negeren. Zowel je intuïtie als jouw brain hebben namelijk zo hun eigen functie. Hoewel het dus soms tegenstrijdig kan voelen, kunnen deze twee eigenlijk niet zonder elkaar.

Leven vanuit je hoofd

Je hoofd – en daarmee jouw gedachten, zijn ontzettend powerful. De uitspraak ‘you can do anything you set your mind to‘ zul jij dan ook gegarandeerd vaak genoeg voorbij zien komen. Tony Robbins, Oprah Winfrey, Abraham Hicks, Eckhart Tolle: deze toppers geven in hun boeken, lezingen en coaching-sessies allemaal hun eigen draai aan het concept dat jij met jouw gedachten alles kunt bereiken wat je wil.

Maar je brein is meer dan alleen een bron van gedichtenspinsels. Je brein is bijvoorbeeld perfect in staat om op een logische en weloverwogen manier nieuwe ideeën uit te werken en creatieve oplossingen te bedenken; zonder enige hulp van buitenaf. Sterker nog: het enige wat een brein beter kan dan een computer is het maken van beslissingen gebaseerd op logica.

Het probleem met het bedenken van oplossingen met je hoofd, is dat jouw brein zo ontzettend veel mogelijke uitkomsten kan bedenken, dat je overwhelmed wordt met informatie. Bij het kiezen van de juiste baan of relatie, kan dat je wellicht opbreken.

Leven vanuit je hart

Wanneer we het hebben over ‘leven vanuit je hart’ hebben we het natuurlijk niet over het kloppend orgaan in het midden van je borstkas. We hebben het over de combinatie van gevoelens, emoties en intuïtie. Je hart geeft jou het gevoel van compassie, liefde en empathie.

Leven vanuit je hart kan jou een prachtig leven geven, maar wees ervan bewust dat je hart ook zo zo’n limitaties heeft. Wanneer het aankomt op het nemen van beslissingen, zal je hart wellicht niet in ieder situatie de beste raadgever zijn. Zowel jouw hoofd als jouw hart heb je nodig om in balans te zijn.

Doe de quiz

In de laatst uitgebrachte editie van Breathe is een test te vinden waarin duidelijk zou worden of je geneigd te leven vanuit je hoofd of hart. Deze test delen wij natuurlijk maar al te graag met jullie.

1. Waar gaat je voorkeur naar uit?
a. Plannen maken
b. Spontane invallen volgen
c. Allebei

2. Waar ben jij meer toe geneigd?
a. In de toekomst leven
b. In het verleden leven
c. Geen van beide

3. Hoe neem je beslissingen?
a. Ik weeg voors en tegens tegen elkaar af
b. Ik vraag het de kosmos
c. Allebei

4. Welk cadeau doet jou het meeste plezier?
a. Schrijfartikelen
b. Een avondje uit
c. Allebei

Vooral A: Je geeft de voorrang aan je hersenen.
Vooral B: Je focus ligt bij je hart en je leeft in het moment.
Vooral C: het is lastig om de verlangens van je hart en de behoeften van je hersenen in evenwicht te brengen. Als het je lukt: well done!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️