Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 7 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

BEDROCK ontdekt de kracht van reiki: Annemarie probeerde het bij Cosmic Light Center

Van meditatie en ademhalingstechnieken tot zen-shiatsu en sound healing: holistische therapieën worden steeds vaker ingezet als middel om zo ontspannen en gezond mogelijk te leven. In een wereld vol prikkels is er een grotere behoefte aan fysieke, mentale en spirituele verzorging. BEDROCK gaat op zoek naar holistische behandelingen of therapieën die bijdrage aan jouw welzijnsreis en we beginnen met reiki.

In dit artikel lees je of Annemarie van BEDROCK een reiki behandeling aanbeveelt.

Eerste keer reiki

“Het is maandag als ik Elena Jauregui app dat ik onderweg ben. In een rush, terwijl de stress van maandag nog door mijn lijf giert, rijd ik aan het einde van de dag naar Bergen. Daar heb ik afgesproken met Elena, bij De Berkeley, een bijzondere plek waar diverse holistische manieren om aan jezelf te werken samenkomen.

Vandaag ben ik hier voor reiki. Natuurlijk niet onbekend. Ik heb een tante in Duitsland die aan reiki doet, maar desalniettemin heb ik het nog nooit geprobeerd.

Reiki is een cadeau aan jezelf deelt Elena met mij. Het vervangt de reguliere zorg zéker niet, maar reiki kan je ondersteunen tijdens een helingsproces. Als je op zoek bent naar ontprikkelen, ontspannen, je lijf weer voelen, mindful leven of klachten verzachten na een trauma of burn-out, is het een extra tool om op een holistische manier aan jezelf te werken.”

Met de paplepel ingegoten

Spiritualiteit is van jongs af aan een belangrijk onderdeel geweest in het leven van Elena. Op jonge leeftijd ontdekte ze dat ze bijvoorbeeld pijn kon verlichten en mensen energieker kon laten voelen d.m.v. handoplegging. Dit bleek dus reiki te zijn. Het vermogen om dingen te voelen en haar interesse in spiritualiteit heeft ze niet van een vreemde. Haar moeder startte ooit Cosmic Light Center en inmiddels heeft Elena het stokje overgenomen.

Elena
Foto via Elena

De reiki behandelingen doet ze met veel liefde en daarnaast geeft ze samen met haar partner Rhythm of the Light workshops voor kleine groepen. Deze workshops hebben maandelijks een ander thema en zijn bedoeld voor mensen die de wens hebben meer in verbinding te komen met zichzelf en/of anderen

Terug naar de behandeltafel

“Ik vind het werk wat Elena doet boeiend en sta open voor diverse manieren om meer zelfliefde en ontspanning te ervaren. Want net als veel mensen ben ik vaak druk. We worden constant bedolven onder externe prikkels waardoor we minder vaak stilstaan bij ons gevoel. En als je al emoties voelt, ben je geneigd om deze weer ver weg te stoppen of om ze te overstemmen met een vluchtige social media check, serie of andere afleiding.

Mezelf een reiki moment gunnen, is dus geen overbodige luxe denk ik terwijl ik gevraagd word om op de behandeltafel plaats te nemen. De ruimte is zoals verwacht, sfeervol ingericht met gedimde lichten en kalmerende muziek. Er branden kaarsen en er hangt een typisch ‘zen’ luchtje waar ik altijd zo senang van word.”

Reiki is energiewerk

“Als ik goed en wel lig, met mijn ogen gesloten en handen naast mijn lichaam, begint Elena met de behandeling. In het begin voelt het wat ongemakkelijk. Ik ben héél bewust van mijn – niet zo kalme – ademhaling. Terwijl Elena haar handen zachtjes op mijn sleutelbeen plaatst, probeer ik mijn ademhaling onder controle te krijgen. Dit lukt. Sterker nog: na een poosje voelt mijn lichaam zwaar, maar mijn energie licht. Ik kan het niet precies uitleggen. Het is alsof er een tintelende energie mijn lichaam omringt en dit voel je het beste bij je vingertoppen en voeten. Maar ook mijn hoofd tintelt.

Op een gegeven moment heb ik zelfs het idee dat ik een klein stukje boven mijn lichaam zweef. De hele behandeling houd ik mijn ogen gesloten. Ik weet eigenlijk niet eens of dit de bedoeling is, maar als mijn ogen toegedekt worden met een pittenkussen, weet ik het wel zeker. Opeens voel ik Elena’s handen bij mijn voeten. Dit betekent dat het einde nadert! Ik heb niet geslapen hoor, alleen op een gegeven moment verlies je het besef van tijd. Dat beschouw ik als een goed teken, want ik ben in ieder geval helemaal ontspannen.”

Terug op aarde

“De behandeling is inderdaad afgelopen en ik krijg een moment om rustig te landen. Als ik weer overeind zit, drink ik een kop thee. Ik ben benieuwd hoe het voor Elena was om mij te behandelen, wat ze voelde en of ze merkte dat ik in het begin erg gespannen was. Ik vraag het haar…

Elena: “Toen ik met je begon voelde het alsof je heel veel lucht nodig had om überhaupt te ademen. Er was een enorme druk op je borst en dat linkte ik aan de ademhaling. Alsof je soms niet genoeg lucht krijgt.”

Elena vertelt mij dat ze soms ook dingen ziet of doorkrijgt wat natuurlijk erg bijzonder is.

“Op een gegeven moment verscheen er een vos. Ik mocht deze vos volgen en ik werd meegenomen naar een heel mooi bosgebied. De boodschap die hierachter schuilt is: je mag nog veel vaker naar het bos om simpel gezegd meer lucht te krijgen.”

“Dat ze over een vos heeft, vind ik grappig. Mijn vriendinnen en huisgenoten noemde onszelf ‘de vosjes’. De behoefte om veel tijd in het bos te spenderen, herken ik wel. Ik heb altijd meer liefde voor de bossen en de hei, dan voor het strand gehad. Dat heb ik misschien van mijn vader die ooit droomde over een leven als boswachter.

Zelf had ik het gevoel dat er misschien wel een zware energie om mij heen zou hangen, maar Elena voelde een lichte, golvende energie. “Alleen bij de Solarplexus, het derde chakra (het plekje boven de navel) voelde ik een kleine blokkade. Dit is een plek waar je (onverwerkte) gevoelens vasthoudt. Dit kan aangeven dat het mogelijk een uitdaging voor je kan zijn om verbinding te maken met je gevoel en emoties toe te laten”

“Meer beweging zal je goed doen” vervolgt Elena haar verhaal. “Dansen en wandelen zijn voor jou manieren die energie geven en je in balans brengen. Op een gegeven moment zag ik je zelfs shaken. Je deed in mijn visioen een soort Afrikaanse dans om alles los te shaken en van je af te schudden”

“Dat is wat anders dan mijn wekelijkse hardloopsessies waarbij het natuurlijk niet draait om vertragen. Een wijze les want ik push mezelf soms echt over het randje. Af en toe slow down, dingen op een lager pitje doen, is heus niet zo erg.”

Op je in laten werken

“Reiki werkt in de meeste gevallen een aantal dagen door. Het doet best wel veel en dat is onder andere te merken aan jouw energie, aan hoe je slaapt en je mood.

De behandeling zorgt voor bewustwording, maar je bent zélf verantwoordelijk om iets met deze informatie te doen. Voor mij betekent het dat ik meer zelfliefde mag voelen, meer mag bewegen, vertragen, vertrouwen en meerdere malen per dag mijn handen op het derde chakra mag houden voor meer verbinding met mijn gevoel.”

Elena: “Reiki is universele energie, ik voel deze energie en laat het stromen, maar uiteindelijk ligt de sleutel altijd bij jezelf. Ik kan je handvatten geven en begeleiden om iets in jouw leven te veranderen.”

“Voor mij was reiki een moment van ontspanning, om te vertragen, te verbinden met mezelf en mijn lijf weer écht te voelen. Ik denk dat we dat nodig hebben, zéker in een tijd waarin we bijna bang zijn om te voelen.”

Meer weten? Volg Elena Jauregui dan op Instagram of neem een kijkje op de website.

Valéry bezocht een chakra-retreat: ’Het leek wel alsof ik drugs op had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️