Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 21 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 3 aspecten houden liefde en intimiteit in je relatie tot stand

Het liefste zitten we allemaal in een gezonde en gelukkige relatie. Daarbij spelen de liefde en intimiteit een grote rol. Volgens de psychologie dragen deze drie aspecten daaraan bij.

Dat komt naar voren in het boek ‘The Science of Intimate Relationships‘. Dit boek geeft de psychologie achter menselijke romantische relaties weer vanuit een wetenschappelijk oogpunt.

Wat een goede relatie nodig heeft volgens de psychologie

Om de liefde en intimiteit in een relatie in stand te houden, zijn deze drie aspecten van belang.

Interpersoonlijk vertrouwen

Het eerste aspect is interpersoonlijk vertrouwen.

Interpersoonlijk vertrouwen is het vertrouwen wat aanwezig is tussen twee personen in een relatie. Dit vertrouwen geeft weer in hoeverre personen op hun partners kunnen rekenen als het gaat om het vervullen van noodzakelijke behoeften en belangrijke levensdoelen.

Zaken waar het om draait, zijn bijvoorbeeld of je partner op tijd komt of trouw blijft wanneer je niet thuis bent. Of je partner je gerust kan stellen als er iets negatiefs gebeurt, speelt ook mee. Dit vertrouwen hangt af van de persoonlijkheid van de partner en de ervaringen die je samen opgedaan hebt.

Stemmingswisselingen

Het gebrek aan vertrouwen binnen de relatie leidt tot stemmingswisselingen op emotioneel gebied.

Deze stemmingswisselingen komen ook doordat partners elkaar dagelijks signalen van afwijzing kunnen geven. Personen die veel vertrouwen in hun partner hebben, kijken optimistisch tegenover de handelingen van hun partner.

Nieuwe en spannende activiteiten blijven doen samen

Het tweede aspect voor het in standhouden van  liefde en intimiteit, is het doen van nieuwe en spannende activiteiten.

Uit onderzoek van blijkt dat het doen van nieuwe en spannende activiteiten een bijdrage levert aan het ontwikkelen van de start van je relatie.

Je groeit dan snel naar elkaar toe op het gebied van intimiteit. Uit je routine stappen en open staan voor iets nieuws vergroot de intimiteit met je partner.

Wanneer koppels uit hun routine stappen op een positieve manier, bijvoorbeeld door een weekendje weg te gaan, leidt dit tot een boost aan positieve emoties.

Blijf dus vooral samen op date gaan. Er zijn veel leuke dingen om te doen met elkaar, begin bijvoorbeeld een nieuwe hobby met zijn tweeën.

Samen de keuken induiken om een nieuw gerecht te maken en daarna met de kaarsjes aan en wijn op tafel ervan genieten is ook ideaal voor een romantische date-night!

Kapitalisatie

Het laatste aspect wat belangrijk is bij het in standhouden van de liefde en intimiteit, is kapitalisatie.

Kapitalisatie is het delen van positief nieuws met je partner. Het delen van positieve ervaringen levert een bijdrage aan self-disclosure, ook wel zelfonthulling. Dat betekent dat je bewust persoonlijke gevoelens en gedachten deelt, maar ook bijvoorbeeld ervaringen en feiten.

Jezelf openstellen in de relatie leidt tot liefde

Ook levert het een bijdrage aan jezelf open durven te stellen binnen de relatie. Dit zorgt ervoor dat je partner de mogelijkheid heeft om enthousiast op je te reageren en blij voor jou te zijn.

Uit onderzoek komt naar voren dat partners die positief nieuws met elkaar delen, zich fijn voelen. Een enthousiaste reactie draagt bij aan de status van een relatie op het gebied van intimiteit en tevredenheid.

Om de liefde en intimiteit in een relatie tot stand te houden, is het dus belangrijk dat je elkaar echt kunt vertrouwen. Blijf nieuwe en spannende activiteiten doen met zijn tweeën en geniet samen van de dingen die jullie weer hebben meegemaakt vandaag, ook als jullie niet bij elkaar waren.

Met deze kleine veranderingen kun je je relatie blijvend verbeteren

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️