Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 21 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Vrouwen beleven steeds vaker zogenaamde ‘panic years’

Op TikTok is de zoekterm ‘panic years‘ een onderwerp waar miljoenen mensen op zoeken. Dit werd uitgelokt door het boek The Panic Years van Nell Frizzell. Het boek, dat ze in 2021 schreef, gaat over de biologische deadline die vrouwen hebben als het om kinderen krijgen gaat.

Omdat de klok tikt, krijgen vrouwen te maken met zogenaamde panic years, jaren waarin ze zich suf piekeren over het wel of niet krijgen van een baby. Dit wikken en wegen werkt door op alle vlakken in het leven. Zo heeft het impact op je baan, je liefdesleven en zelfs vriendschappen.

Panic years

Het is een feit dat vruchtbaarheid bij vrouwen na het dertigste levensjaar afneemt. Overigens is het niet zo dat er dan per direct een streep door de kinderwens gaat. Want van vrouwen tussen de 35 en 39 jaar kan 82 procent binnen een jaar op een natuurlijke manier zwanger worden, wijst een onderzoek uit.

Toch willen steeds meer vrouwen dat risico niet lopen. Daarom worden er steeds vaker op eigen kosten eitjes ingevroren. Zo wordt die strikte deadline opeens niet meer zo erg.

Dat het invriezen van eicellen zo populair is, heeft verschillende oorzaken. Zo zijn er vrouwen vaker single, duurt het langer voor ze hun carrière op de rit hebben en dus financiële zekerheid hebben. Het feit dat jonge eicellen beter zijn, speelt ook zeker een rol bij de overweging. Het is een geruststellend gevoel: een voorraadje in de vriezer.

Op latere leeftijd zwanger worden

Dat kinderen krijgen op latere leeftijd een taboe is, blijkt wel uit reacties die vrouwen van veertig plus krijgen als ze een baby op de wereld zetten. Birgit Schuurmans was 44 toen ze moeder werd en daar werd over gebabbeld. Katja Schuurmans was 45 toen ze haar tweede kindje kreeg.

Op welke leeftijd je moeder wordt, bepaal je (grotendeels) zelf. Jij voelt wanneer je er klaar voor bent. Bovendien moeten de omstandigheden er ook naar zijn. Als je geen relatie hebt, of zelfs nog bij je ouders woont (zoals steeds meer dertigers omdat ze zich nog geen huis kunnen veroorloven) is de timing simpelweg niet perfect.

Op relatief latere leeftijd zwanger worden kan zelfs voordelen hebben. Je hebt meer levenservaring en bent zekerder van jezelf. Dat je aftakelt na een bepaalde leeftijd, geldt ook niet voor iedereen. Deels is de manier waarop je ouder wordt erfelijk bepaald, maar ook levensstijl is een belangrijke factor.

Voldoen aan verwachtingen

De ‘panic years‘ slaan op het feit dat vrouwen moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen. Dit creëert onrust en onzekerheid. We willen perfect zijn, maar wie is dat nou? Waarom wil iedereen zich eigenlijk zo bewijzen? De druk die we daardoor voelen, creëert paniek. Paniek om niet te voldoen aan het perfecte plaatje. En dertig is toch een leeftijd waar je bepaalde verwachtingen bij had.

In ieder geval een huis voor jezelf, een partner en misschien ook een kindje. Op je dertigste liggen de wilde jaren achter je en wordt het serieus. Terwijl je heus wel weet dat de werkelijkheid net iets anders in elkaar steekt, voel je toch de druk om alles uit het leven te halen.

Wanneer je een feestje mist, heb je fomo. Als je geen huis kunt kopen, voel je je triest. En zonder partner is het leven eenzaam. De paniek begint pas echt als iedereen om je heen baby’s krijgt. Want de klok tikt door, terwijl jij voor je gevoel stilstaat.

Laat dit in ieder geval een reminder zijn dat je nooit stilstaat. Niemand is hetzelfde en wie jij bent, wat je kiest en hoe jij je leven leeft, is aan jou. Dat maakt je juist authentiek! Het is zonde om constant paniek te voelen over dingen die zo onvoorspelbaar zijn.

We werken steeds harder, maar gaat dat niet ten koste van ons liefdesleven?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️