Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 21 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

De cruciale fysieke en spirituele functie van de pijnappelklier

De pijnappelklier is fysiek gezien een soort klok in jouw lichaam. Spiritueel staat het bekend als je derde oog. Twee totaal verschillende dingen die allebei veel invloed hebben op jouw leven. Daarom duiken wij in de feiten en mythen over de oh zo onmisbare pijnappelklier.

De pijnappelklier (epifyse) heeft dus een biologische en spirituele werking voor het lichaam. De klier midden in de hersenen is zo groot als een erwt (en als een pijnappel, vandaar de naam) en is dus klein, maar daarom niet minder belangrijk.

Het is een belangrijke neurotransmitter die onder invloed van licht serotonine omzet in melatonine.

Pijnappelklier als apotheker van het lichaam

Melatonine is onmisbaar en zorgt voor een gezond dag-en nachtritme. Door melatonine val je in slaap, ontspan je en herstelt het lichaam zich. Het is bijna wonderlijk te noemen dat zo’n klein deeltje van het lichaam zo’n grote taak op zich neemt. Want uiteindelijk is het cruciaal voor een gezond fysiek en mentaal welzijn.

Als de pijnappelklier goed werkt, zorgt dit lichamelijk voor:

  • Goed inslapen en doorslapen
  • Een gezond slaap- waakritme
  • Als antioxidant om ons tegen vrije radicalen te beschermen

Het derde oog

Spiritueel gezien zou de pijnappelklier zorgen voor een levendige dromen, een sterkere intuïtie, meer creativiteit en een empathischer vermogen.

Daarom wordt de pijnappelklier al sinds de oudheid ‘het derde oog’ genoemd. De klier werd gezien als de onzichtbare poort tussen de fysieke en spirituele wereld. Het is je intuïtie, waardoor jij je kunt verbinden met je gevoel.

Een actieve pijnappelklier zorgt voor persoonlijke én spirituele groei. Dit creëert zelfvertrouwen omdat je meer in je kracht staat en inzicht krijgt in wat je levensmissie is.

Als je onzeker bent, moeite hebt met voelen en je intuïtie kwijt bent, dan kan het zijn dat de pijnappelklier verschrompeld is.

Verschrompelde pijnappelklier

Ze zeggen namelijk dat de pijnappelklier na je zevende levensjaar verschrompeld of verkalkt. In de cellen van de pijnappel zitten minuscule kristallen die lichtgevoelig zijn. Deze vangen licht op, wat ons fysiek gezien beïnvloedt, maar ze hebben ook een spirituele functie. Wanneer deze kristallen verkalken, slaap je minder goed, maar merk je dit ook aan je stemming en spiritueel bewustzijn.

Gelukkig zijn er dingen die je zelf kunt doen om verkalking van de pijnappelklier te voorkomen.

Vermijd: 

  • Alcohol of tabak
  • Fluoride en kwik
  • Pesticiden in eten en drinkwater
  • Suikers

Het weglaten of vermijden van bepaalde dingen is een belangrijke eerste stap. Daarna kun je je levensstijl zodanig aanpassen, dat je de pijnappelklier weer kunt activeren. Anders is het dweilen met de kraan open zeg maar…

Ontkalken, ontgiften en activeren

Om de pijnappelklier weer te activeren, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

Eet zoveel mogelijk biologisch

Voeding heeft een belangrijke impact op onze gezondheid. Niet alleen de pijnappelklier, maar ons hele lijf heeft er baat bij om onbewerkt te eten. Als het kan ook biologisch. We willen niemand op kosten jagen, maar als je kiest voor seizoensproducten of een eigen moestuin aanlegt, valt dat best wel mee.

Gifstoffen waarmee groenten en fruit bespoten worden, schijnen namelijk te zorgen voor verkalking van de pijnappelklier. Tryptofaanrijke voeding schijnt overigens ook enorm goed te zijn voor de darmflora.

Ontgiften

Begin de dag met een flink glas water met een scheutje citroen of appelciderazijn. Dit ontgift het lichaam. Als je dit op dagelijkse basis doet, wil je je tanden natuurlijk wel ontzien. Verdun daarom altijd voldoende met water!

Kunstmatig licht (ook van je beeldscherm!)

Omdat de pijnappelklier zo lichtgevoelig is, wil je het ritme van de natuur aanhouden. Daar is jouw biologische klok op gebouwd. Natuurlijk kunnen we ‘s winters niet om zes uur ons bed induiken, maar we zouden wel zorgvuldiger met kunstmatig (blauw) licht om kunnen gaan. Er zijn speciale brillen waarmee je televisie kunt kijken en een avond zonder laptop of smartphone is écht geen straf en dus heel waardevol.

Mediteren en visualiseren

Mediteren en visualiseren zijn oefeningen om je pijnappelklier te activeren. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, het belangrijkste is jouw inzet. Maak meditatie en visualisatie onderdeel van jouw levensstijl.

Ademhalingsoefeningen

Er bestaan verschillende ademhalingsoefeningen die de pijnappelklier activeren. Daarvoor is het belangrijk dat je comfortabel bent. Je zou een ademhalingsoefening zelfs kunnen combineren met een visualisatie.

Oefening:

Zoek de stilte op, ga zitten met een rechte rug en adem rustig in door je neus en uit door je mond. Focus op je ademhaling door vijf tellen in en vijf tellen uit te ademen. Houd je handen op je buik en voel de adem richting je buik stromen. Terwijl je dit doet, stel je je een helder licht voor.

Deze kleuren licht hebben een positief effect op je stemming en biologische klok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️