Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Betere wereld 20 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurzaam dilemma: ‘Mijn vriend wil dat ik vlees voor hem maak, terwijl ik veganist ben’

Zit jij met een prangende kwestie en wil je graag de mening van een ander horen? Bij BEDROCK delen wij iedere week een duurzaam lezersdilemma. Deze week delen wij het dilemma van Lauren. Lauren is veganist, terwijl haar vriend dat niet is. Hij wil zelfs dat zij vlees voor hem klaarmaakt.

“Ik was nooit een liefhebber van vlees, maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik het wel at. Vanaf mijn achttiende heb ik geen vlees meer gegeten. Af en toe at ik nog wel een stukje vis. Toen ik 25 was besloot ik om vegetariër te worden en vijf jaar later, op mijn dertigste, werd ik veganist. Inmiddels eet ik nu een halfjaar alleen maar veganistisch en het bevalt me zo goed, dat ik nooit meer anders wil. Het is niet altijd even makkelijk om veganist te zijn, zeker niet omdat ik samenwoon met een grote vleesliefhebber.

Geen vlees klaarmaken

Mijn vriend Javi en ik zijn al acht jaar samen. Hij heeft mijn transformatie van viseter, naar vegetariër en naar veganist meegemaakt. Hij vindt het prima dat ik geen dierlijke producten meer eet. Het enige wat hij wel jammer vindt, is dat ik ook geen vlees meer maak voor hem. Vroeger kookte ik altijd voor ons. Wel deed ik dit altijd met tegenzin. De geur van vlees vond ik verschrikkelijk. Sinds ik veganist ben wil ik helemaal geen vlees meer klaarmaken. Helaas levert dit het laatste halfjaar heel wat discussies op.

Vriend vindt het kinderachtig

Javi vindt het kinderachtig dat ik geen eten meer voor hem wil klaarmaken. Ik vind mezelf allesbehalve kinderachtig. Ik wil wel eten voor hem klaarmaken, maar dan zal het veganistisch eten zijn. Hetzelfde als wat ik eet. Hij gaat daar niet mee akkoord. Hij wil elke dag kip, rund of varken eten. Het valt me sinds ik veganistisch ben zelfs op dat hij nog nooit zo veel vlees heeft gegeten. Vroeger at hij om de dag vlees en nu elke dag. Het lijkt wel of hij dit expres doet.

Ideale wereld

In de ideale wereld wil hij dus dat ik mijn eigen eten klaarmaak en voor hem kip, rund of varken klaar maak. Ook wil hij dat het eten precies klaarstaat op het moment dat hij thuiskomt. Hij vindt dat niet meer dan normaal, zeker omdat ik vanuit huis werk. Ik ben het daar niet mee eens. Hij kan als hij vlees wil eten dit toch zelf klaarmaken? Dan heb ik er geen last van.

Dilemma vlees klaarmaken

Ik weet niet meer wat ik moet doen en ik word moe van alle discussies die we hierover hebben. Ik merk dat ik het steeds vervelender ga vinden. Daarom ben ik benieuwd hoe andere veganisten met een vleesetende partner hierover denken. Maak jij als veganist wel vlees klaar voor je partner? Of zeg je: jij wil vlees eten, dus dan maak je het zelf maar klaar.”

Een andere kijk op de wereld dan je partner? Valt mee (zegt deze studie)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️