Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 20 nov 2023
Leestijd: 5 minuten

Human Design: ben jij van nature een werkpaard, of niet?

Vanuit Human Design worden vijf verschillende energietypen onderscheiden, namelijk de Manifestor, Manifesting Generator, Generator, Projector en Reflector. Weet je niet welk type je bent? Bereken je chart dan hier met behulp van jouw geboortegegevens.

Afhankelijk van je energietype heb jij een bepaalde manier om bij te dragen in de wereld. Het traditionele hard werken is niet voor iedereen de juiste manier om bij te dragen. Manifestors, Projectors en Reflectors dragen namelijk op een hele andere manier bij. Zij hebben hun eigen manier van werken. Wat dat is en hoe dat werkt, leg ik je hier uit.

Het werkpaard

Vaak groeien we op met het idee dat je hard moet werken om iets voor elkaar te krijgen. Dat je van de bank af moet komen en aan de slag moet gaan en productief moet zijn.

Dat je pas waarde toevoegt alskjijke je werkt, hoe harder en hoe langer, hoe beter. Hard werken en druk zijn, lijkt soms een statussymbool. Kijk mij eens druk zijn, ik ben belangrijk!

En ja, Manifesting Generators en Generators, die zo’n twee derde van de bevolking vertegenwoordigen, kúnnen ook hard werken en zijn ook hier om te werken en te produceren. Zij hebben toegang tot een constante energiebron waarmee ze bergen kunnen verzetten.

Als ze maar iets doen waarvan hun onderbuikgevoel AAN gaat maar ook zij hebben tijd nodig om te ontspannen en tot rust te komen. Iedereen heeft tijd en rust nodig om weer op te laden. Want door alle prikkels die we de hele dag door te verwerken hebben, branden we sowieso veel sneller op dan pak ‘m beet dertig jaar geleden. Dus hard werken als statussymbool, daar kunnen we maar beter afscheid van nemen.

Manifestors, Projectors en Reflectors

Voor Manifestors, Projectors en Reflectors (samen een derde van de bevolking) gaat deze vlieger helemaal niet op. Zij zijn niet op de wereld om werk te verzetten op de traditionele manier. Of om hard te werken en lange dagen te maken. Ik zal uitleggen hoe dat komt en wat dan wél hun manier van werken is.

Manifestors, Projectors en Reflectors hebben een ongedefinieerd sacraal centrum en daardoor geen toegang tot een constante energiebron in hun lijf. Zij staan open voor de werkenergie van anderen, nemen die in zich op en versterken deze in hun eigen systeem waardoor ze super snel en efficiënt kunnen werken. Daardoor kunnen ze tijdelijk zelfs meer werk verzetten dan de Manifesting Generators & Generators.

Maar als je een Manifestor, Projector of Reflector bent, verwacht niet van jezelf dat je net zo lang en hard kunt werken als mensen met een gedefinieerd sacraal. Ook al is het lastig voor jou om te herkennen wanneer het genoeg is geweest omdat je zo lekker gaat op de energie en adrenaline van de ander die je voelt.

Het lijkt alsof je tomeloze energie hebt omdat je de energie van de ander opneemt en deze energie versterkt in je eigen systeem. Hierdoor kun je langer doorgaan dan goed voor je is en flink over je grenzen gaan.

Jij werkt beter in korte sprints dan hele dagen en jij hebt simpelweg meer rust en pauzes nodig gedurende de dag. De energie die je voelt is namelijk niet van jou, maar van een ander. Misschien herken je wel dat je altijd al minder energie had dan de mensen om je heen. En dat je niet snapte waarom.

Misschien voel je weerstand nu je dit hoort omdat je graag iemand bent die wél veel eigen energie heeft. Ook dit komt vaak voor. Interessant om te onderzoeken waar je weerstand vandaan komt. Voel jezelf in ieder geval niet lui als je rust neemt en een dutje wilt doen of alleen-tijd claimt. Besef dat je deze rust fysiek gezien nodig hebt om gezond te blijven.

Dus ben jij een Manifestor, Projector of Reflector, realiseer je dan dat jouw energie anders werkt en dat dat helemaal oké is. Als je leert luisteren naar je lijf en je behoeften, zul je merken dat je uiteindelijk beter in balans bent.

Maar wat is dan de manier van werken voor deze types?

De toegevoegde waarde van Manifestors, Projectors en Reflectors zit niet in werken en produceren maar zit in het verspreiden van ideeën, inzichten, advies & wijsheid. Zij zijn degenen die de Manifesting Generators en Generators richting en sturing geven zodat die aan de juiste dingen werken en op de juiste manier. Zij staan dus meer langs de zijlijn of bevinden zich in een positie waar ze overzicht hebben, terwijl de rest aan het produceren is.

Een Manifestor is iemand met unieke en revolutionaire ideeën die ze zelfstandig kan opstarten en uitwerken. Daarbij inspireert een Manifestor anderen met haar ideeën en zet ze anderen aan om te werken. Anderen enthousiasmeren en inspireren om aan het werk te gaan is dus de manier waarop een Manifestor werkt en een bijdrage levert. Een rol die goed past bij een Manifestor is bijvoorbeeld die van ondernemer, manager of politicus.

Een Projector is iemand die erg gericht is op anderen en goed doorheeft hoe het gaat en wat talenten zijn van een ander. Ook inzien wat goed gaat en wat beter kan, is een kwaliteit van een Projector. Hierdoor kan een Projector anderen van inzichten en adviezen voorzien zodat ze zichzelf en hun werk kunnen verbeteren. Een rol die daardoor goed past bij een Projector is bijvoorbeeld die van docent, coach of adviseur.

Een Reflector is iemand die de kwaliteit van de omgeving weerspiegelt en energie aanvoelt die anderen niet voelen. Daarbij kan een Reflector scherp duidelijk maken hoe het met iemand gaat of als er veranderingen optreden in een groep of omgeving. Een Reflector is hier om open te staan voor anderen en onbevooroordeeld en vrij te luisteren en te reflecteren.

Anderen inzichten geven over zichzelf of over een groep is de manier waarop een Reflector haar bijdrage levert. Een rol die goed past is bijvoorbeeld die van coach, therapeut, acteur of schrijver.

Als Manifestor, Projector of Reflector gaat het er dus niet om wat je allemaal doet of produceert, maar meer om wie je bent en hoe je anderen inspireert en vooruit helpt in het leven.

Wil je meer weten over Human Design? Kijk op de website van Virginia van Dijk.

Wil jij een persoonlijk Human Design rapport? Met de code Bedrock10% krijg je 10 procent korting op het Human Design Rapport & Werkboek.

Bron: Ra Uru Hu & Lynda Bunnell (2020). Human Design. The Science of Differentiation. HDC Publishing.

Duurzaam dilemma: ‘Ik vind 2 minuten douchen genoeg, maar mijn vriend staat er het liefst een halfuur onder’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️