Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 25 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit inzicht over sociale media helpt je om van je FOMO af te komen

Op sociale media scrollen en ervan balen dat je ergens niet bij was, misschien herken je dat gevoel wel. Zeker na ADE, maar niet iedereen heeft last van FOMO. Volgens deze bekende inspirator valt dat te verklaren.

FOMO betekent de Fear Of Missing Out. Als je daar vanaf wil komen, heeft de bekende inspirator The Wizard Liz een inzicht voor je wat je daarbij kan helpen.

Liz heeft meer dan vier miljoen volgers op Youtube en houdt zich bezig met zelfvertrouwen, selflove en empowerment.

Nooit meer FOMO

Een vriendin van Liz vroeg zich af of ze ook wel eens FOMO had. Toen bedacht ze bij zichzelf of ze dus wel eens FOMO had. Het antwoord daarop was nee en daar begon ze over na te denken. Hoe kan het dat zij daar nooit last van heeft en haar vriendin wel?

Gehecht raken aan een vals beeld van gelukkig zijn

Haar vriendin volgt veel verschillende mensen op Instagram en daardoor zit ze echt in de sociale mediawereld. Ze ziet niet alleen het leven van haar vriendinnen, maar ook die van andere mensen.

Het beeld dat geschetst wordt op sociale media, klopt niet. De meeste mensen die je ziet op sociale media lijken heel gelukkig, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ze hoeven niet hun persoonlijke verdrietige momenten met jou te delen.

Doordat iedereen alleen de positieve momenten deelt, creëer je dus een verkeerd beeld over het leven. Dat maakt je van slag. Je raakt gehecht aan het beeld van een levensstijl die niet bestaat.

Niet weten wat je mist

Liz geeft aan dat ze geen TikTokvideo’s of accounts van andere Instagrammers checkt. Ze post haar video’s en daarna sluit ze de apps weer af.

Op deze manier heeft ze geen angst om iets te missen, omdat ze niet weet wat ze mist. Ze weet niet wat andere mensen aan het doen zijn en dat maakt haar ook niet uit. Geen FOMO dus!

Als ze dat wel zou doen, zou ze beginnen met zichzelf te vergelijken met hen. Op die manier ga je jezelf afvragen of je wel genoeg doet en dat zorgt ervoor dat je in de paniekmodus komt te staan.

Stoppen met sociale media?

Je weet nu welk effect sociale media volgens Liz op jou kan hebben. Nu vraag je je misschien af of je nog wel (zo vaak) op sociale media wil zitten.

Omdat het een oorzaak kan zijn van FOMO. Klopt het dat ik door sociale media het gevoel krijg dat ik iets mis? Klopt het dat ik mijzelf vergelijk met het ‘perfecte’ leven van mensen die ik op sociale media zie?

Dit zijn vragen om goed over na te denken en toe te passen op jouw leven.  Misschien kom je er dan ook achter of jou sociale media gebruik een bepaalde angst bij je oproept.

Last van FOMO door social media? Deze 5 tips beschermen je ertegen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️