Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 15 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een pleidooi: waarom we wel wat meer aandacht mogen vestigen op platonische liefde

Boeken, films, gedichten: er wordt heel wat geschreven over de liefde. Hoewel het zeker een prachtig onderwerp is, wordt vriendschap daarbij nog wel eens vergeten. Want vraag je het mij, dan is platonische liefde net zo belangrijk.

Bij wie huil je uit wanneer je een gebroken hart hebt? Bij wie voelt het instant vertrouwd, ondanks dat je elkaar al maanden niet hebt gezien? Wie accepteert jou al jaren precies zoals je bent? Misschien dat je nu aan je liefdespartner denkt, maar de kans is net zo groot (of misschien zelfs groter) dat die ene vriend of vriendin in je hoofd verschijnt.

Waarom platonische liefde net zo belangrijk is

Sommige vrienden zijn in een specifiek stadium van je leven belangrijk voor je; anderen lopen als een rode draad door jouw verhaal heen en zijn altijd, al dan niet op de achtergrond, aanwezig. Hoewel vriendschappen op het eerste oog heel anders lijken dan liefdesrelaties, valt dat volgens mij best mee. Vriendschap is namelijk platonische liefde: de waardering en liefde voor de ander is vaak net zo sterk aanwezig als in een relatie tussen twee partners.

Onlangs ging er een trend op TikTok rond waarbij vriendschappen tussen vrouwen in de schijnwerpers werden gezet. ‘Everything I learned about love, I learned from my female friendships’, zei de stem die viral ging. Eronder plakten gebruikers van het platform filmpjes met hun vriendinnen. De trend liet zien waarom die vriendschap zo belangrijk is: het leert ons hoe een gezonde relatie eruitziet en maakt ons, in het geval van een gezonde vriendschap, een beter en zelfverzekerder mens.

Het zit ‘m voor mij ook in de kleine dingen: vrienden die op willekeurige of juist belangrijke momenten aan je denken, met wie je diepe gesprekken kunt voeren of met wie je simpelweg samen stil op de bank kunt zitten. Wie een goede vriendschap kent, hoeft zich nooit eenzaam te voelen.

De wetenschappelijke voordelen

Dat vriendschap net zo bijzonder kan zijn als liefde, is een gevoel. Maar ook de wetenschap onderstreept het belang van die platonische relatie: volgens Amerikaanse onderzoekers verkleint een goede vriendschap het risico op depressies en ook op het gebied van lichamelijke gezondheid is een vriend van levensbelang. Mensen zonder hechte vriendschappen hebben namelijk dubbel zoveel kans om vroegtijdig te overlijden.

Dat die platonische liefde reuze belangrijk is, weten we dus wel. Toch besteden we er wat mij betreft nog te weinig aandacht aan. Vrijgezellen mensen worden vaak als ‘alleen’ bestempeld, terwijl zij zich dankzij hechte vriendschappen misschien wel minder eenzaam voelen dan iemand in een relatie zónder hechte vriendschappen. En pak je een willekeurige roman erbij, dan gaat-ie bijna altijd over een liefdesrelatie in plaats van een vriendschappelijke band. Vriendschappen mogen wat meer geromantiseerd worden; net zoals we dat bij liefdesrelaties doen.

Kom dus maar op met die bak aan romcoms, romans en gedichten over vriendschappen. Laten we de liefde tussen vrienden net zo bewonderen als de liefde tussen lovers. Want wie vrijgezel is maar een hechte vriendschap in zijn of haar leven heeft, kan net zo gelukkig zijn als iemand met een toegewijde en liefdevolle partner.

Een gezonde en langdurige vriendschap opbouwen? Zó doe je dat (aldus een expert)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️