Maartje Vis
Maartje Vis Welzijn 15 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Last van vochtophoping? Met oedeemtherapie kom je er op een natuurlijke wijze van af

Het is niet fijn als je te maken hebt met vochtophoping. Het liefste komen we daar dan ook het snel van af én dat kan ook op een ontspannen manier: oedeemtherapie.

Oedeemtherapie is een natuurlijke manier om van vochtophoping af te komen en misschien is het ook wel iets voor jou als je last van vochtophopingen hebt.

Oedeemtherapie: door massage van vochtophoping afkomen

Oedeemtherapie is een manier om van vochtophopingen af te komen, maar wat wordt er nu eigenlijk bedoelt met vochtophoping? Daar gaan we eerst op in.

Wat houdt vochtophoping eigenlijk in?

Je lichaam kan om verschillende redenen vocht vast houden en dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je benen, buik of handen opzwellen. Als het vocht op die plaats niet kan worden afgevoerd, ontstaat deze zwelling. Deze zwelling kan onder andere zorgen voor pijn, vermoeidheid en kortademigheid. Daar zit niemand op te wachten.

Vochtophoping, ook wel oedeem genoemd, kan in verschillende situaties ontstaan, maar het kan ook een onderliggende ziekte als oorzaak hebben. De huisarts kan dit onderzoeken. Hij of zij kan je adviseren wat je het beste kan doen. Ook kan je eventueel een doorverwijzing krijgen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Daarom wordt het aangeraden om bij vochtophoping om naar je huisarts te gaan.

Een ontspannen oplossing: oedeemtherapie tegen vochtophoping

Een bezoek aan de arts is dus noodzakelijk kwaad, maar kun je zelf iets doen? Er zijn verschillende manieren om vochtophoping te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan meer beweging, zout eten vermijden, stoppen met roken of voldoende water drinken. Heb je ook wel eens van oedeemtherapie gehoord? Dat is ook een manier om je vochtophoping te verhelpen én het kan ook nog eens fijn zijn!

Massage

Met oedeemtherapie wordt er namelijk gebruik gemaakt van lymfedrainage om de vochtophopingen tegen te gaan, dat is een heel rustige en zachte massagetechniek. Het stimuleert het lymfestelstel om meer lymfevocht af te voeren.

Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld je arm of been zich weer vrijer kan bewegen en daardoor neemt vaak de pijn af die is ontstaan door de vochtophoping. De behandeling zorgt ervoor dat je lichaam weer in een ontspannen staat terechtkomt.

Oedeemtherapie is daarmee ook een vorm van fysiotherapie. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, ligt aan het soort oedeem dat je hebt en in welke mate dit voorkomt. Het kan zijn dat je na één behandeling zelfs al verschil merkt. Over het algemeen zijn er wel meerdere behandelingen nodig.

Als je last hebt van vochtophoping, is oedeemtherapie dus misschien iets wat je kan overwegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️