Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe houd je van iemand zonder de angst om gekwetst te worden?

Als je je onbegrepen voelt of denkt dat je partner afstand van je neemt, zijn we geneigd om ons terug te trekken in onze eigen bubbel. Eigenlijk hebben we behoefte aan iets anders: bevestiging. Als je van iemand houdt, ben je bang om gekwetst te worden. Hoe ga je hiermee om?

Het is fijn om hier eerlijk over te zijn tegenover jezelf en je partner. Dat bespreekt het platform School Of Life, dat onder andere kennis met ons deelt om betere relaties aan te gaan.

Van iemand houden zonder angst te voelen

Vaak lopen we tegen moeilijkheden in de liefde aan, omdat we niet willen accepteren hoeveel bevestiging we eigenlijk nodig hebben van de persoon waar we van houden.

We worden ouder en we willen niet altijd het kwetsbare kind in ons laten zien achter de volwassen persoon die we nu zijn. Als er dan ‘kleine dingen’ zijn die ons gekwetst hebben, kiezen we voor stilte. Dat kan al een warme reactie of kleine aanraking zijn die je verwacht had, maar niet kreeg.

Eerlijk zijn tegenover jezelf: dit is wat je écht nodig hebt

Het zou veel helpen als we dat idee benaderen met eerlijkheid. We zijn allemaal mensen die innerlijk alles voelen, of we dat nou echt vastleggen of niet. Elk stukje afstand, onbegrip en minachting van onze partner voelen we emotioneel.

Het is verleidelijk om ons daar niet aan over te geven. We willen niet toegeven dat we onze onafhankelijkheid laten afhangen van de mood van iemand anders. Het is fijner om erin te geloven dat die kleine dingetjes ons helemaal niks doen en dat we onze spirit helemaal in eigen handen hebben.

Maar wees eerlijk tegenover jezelf: als je verliefd bent, voel je nou eenmaal alles tussen jou en je partner, dus ook de gevoelens van afstand. Met  liefde kan je leren omgaan en óók met de aanwezigheid van kwetsbaarheid. Dat is dus helemaal niet iets waar je voor hoeft weg te rennen!

Bevestiging geven en ontvangen

Hier kan je ook het gesprek over aangaan met je partner. Door met gevoeligheid naar de liefde te kijken, accepteer je wie je als een volwassene bent en wat nodig hebt.

Ook jouw lover vindt het fijn om bevestiging te krijgen. Vraag bijvoorbeeld aan je partner of je haar of hem pijn hebt gedaan en geef daarna de bevestiging dat je nog steeds van diegene houdt.

We hebben allemaal behoefte aan bevestiging en die kan je zowel geven als ontvangen door je kwetsbaar op te stellen. In plaats van deze gevoelige kant van jezelf weg te willen drukken, kan je deze ook proberen te omarmen, want die gevoeligheid mag er dus ook gewoon zijn!

Houd je een journal bij? Deze fouten maak je onbewust en zo pak je het beter aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️