Redactie
Redactie Psyche 29 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten volgen

Tijd voor jezelf maken: we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wees eens eerlijk, hoe vaak doe je dat nou écht? En dan bedoelen we niet 5 minuten, maar een dag, een weekend of misschien wel een hele week. Op de één of andere manier is en blijft het altijd lastig échte tijd voor jezelf te maken.

Daarom is een retreat het ideale cadeau aan jezelf, #selflove!

Rennen, springen, vliegen, opstaan en weer doorgaan

In een overvol leven is het lastig om de rust te vinden die je lijf en je hoofd zo hard nodig hebben. Door even uit je bekende omgeving weg te gaan, maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Het is de uitgelezen kans om jezelf eens écht in de watten te laten leggen, terwijl je de mogelijkheid hebt om je batterij weer op te laden en te investeren in je gezondheid. Zonder allerlei prikkels van buitenaf.

Dit zijn de redenen waarom elke vrouw ooit een retreat zou moeten doen:

Anti-stress en pro-hormoonbalans

Langdurige stress sloopt je lichaam. Dit klinkt misschien hard maar het is de pijnlijke waarheid. Hormonen zoals cortisol onderdrukken belangrijke systemen in je lichaam. Hierdoor voel je je moe, kun je negatieve gedachten ervaren, heb je – meer dan je lief is – last van hormoonschommelingen (hallo PMS), voel je je opgejaagd, heb je een onrustige huid en raken je darmen van slag.

Oh, en niet te vergeten dat buikje dat je maar niet weggetraind krijgt. Want ook dat kan het resultaat zijn van stress.

Luister ook: Bedrock Talks: over (het níét zoetsappige) zelfliefde met selflove-expert Nadja van Osch

Natuurlijk is het verstandig om regelmatig te ontspannen. Ademhalingsoefeningen, yoga, mindfulness en meditatie zijn goede manieren om je stressniveau te verlagen. Maar neem je een langere break, dan heb je de ruimte om stil te staan bij jouw huidige leefstijl en doe je inspiratie op hoe je deze op een positieve manier structureel kunt veranderen.

Ultieme self care-investering

Stel je eens voor: een paar dagen geen to-do lijsten, deadlines, sociale verplichtingen of een propvolle agenda. Je begint je dag met een ontspannen yogales of stilte wandeling, schuift aan bij een heerlijk ontbijt, brengt tijd door in de natuur en wordt ondergedompeld in een bad van wellness, massage en me-time.

Ook interessant: Wat ik (over mezelf) leerde tijdens een yogaretreat op Ibiza

Bij een retreat is er is veel aandacht voor rust en ontspanning en er wordt gezond en lekker voor je gekookt. Dat laatste is extra belangrijk. Want voeding is een essentiële energiebron. Of je nu klachten hebt of niet, de juiste voeding is de basis voor een optimale hormoonbalans en voldoende energie.

Je doet waardevolle inzichten op

Doordat tijdens een retreat alles uit handen wordt genomen, ontstaat er ruimte om stil te staan bij hoe het werkelijk met je gaat. Als ons gevraagd wordt hoe het gaat, roepen we al snel dat het allemaal super gaat.

De vraag is alleen, ben je werkelijk tevreden met hoe je je voelt? Heb je voldoende energie? Zit je op de juiste plek wat werk betreft? Is er naast je baan genoeg tijd voor je vrienden en familie? En het allerbelangrijkste: is er genoeg tijd voor jezelf?

Ook interessant: Wat ik leerde van Vipassana: een week lang mediteren en leven in totale stilte

Je zou de eerste niet zijn die tijdens een retreat tot waardevolle inzichten komt. Misschien zijn het kleine zaken, zoals het besef dat je meer tijd wilt om te lezen, eindelijk die cursus over kristallen gaat volgen of vaker in de natuur wilt zijn. Maar wellicht heb je al langer twijfels over hoe jouw leven eruitziet en besluit je een andere weg in te slaan.

Is alleen weggaan niet eng?

Nu denk je misschien, kan ik dat wel? Zo’n weekend helemaal voor mij alleen? We zijn grootgebracht in een cultuur waarin kiezen voor jezelf niet met de pap lepel is in gegoten. We voelen ons verantwoordelijk voor de mensen om ons heen en staan altijd voor ze klaar.

Daarom voelt investeren in jezelf, soms misschien ongemakkelijk. Tóch is het om alle hierboven genoemde redenen heel waardevol om te doen.

Een speciaal retreat

Ben jij na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden en wil jij mee op retreat? Misschien ken je Anne de Meulmeester nog, zij was te gast tijdens de tweede podcast-aflevering van Bedrock Talks. Als voedingsdeskundige sprak ze over hoe je voeding kunt inzetten als medicijn en nog véél meer.

Op 8,9 en 10 november organiseert ze een 3-daags retreat ‘Retreat Your Health‘. Op een paar uurtjes rijden van de randstad word je in een prachtige boerderij op het Twentse platteland 3 dagen lang volledig in de watten gelegd door natuurvoedingscoaches Kim & Anne en hun team.

Je krijgt alles wat je van een luxe retreat verwacht. Denk aan: een 3 uur durende spabehandeling, biologische maaltijden, yoga, mindfulness, meditatie, volop me-time en je volgt inspirerende food & health workshops. Aan het einde van het weekend weet je precies welke voeding jij nodig hebt en ga je naar huis met een persoonlijk plan vol inspiratie voor jouw nieuwe energieke leven.

Bedrock Bonus

Supertof, wij mogen een gratis massage weggeven! Met de code #Bedrock krijg je als trouwe Bedrock lezer nu een holistische massage van 45 minuten (t.w.v. €55) cadeau!

Wat moet je doen? Meld je aan via de website van Retreat Your Health en vul bij ‘opmerkingen’ de code #Bedrock in.

Hopelijk zien we je daar!

Namasté.

Meer over retreats?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️