Zo zorg je dat je deze zomer écht meer boeken gaat lezen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F07%2FAA.jpg)
Met de opkomst van het digitale tijdperk is het niet moeilijk om uren te verdwalen op social media of om na 5 Netflix-afleveringen te beseffen dat je al de halve dag op de bank zit. Soms komt dat besef als een harde klap: wat als ik die tijd op een andere manier had gespendeerd? Aan tuinieren, schoonmaken of… lezen?
Lezen is een activiteit die steeds meer moeite van ons vergt. We zijn het nu eenmaal niet meer gewend om ons toe te wijden aan informatie die ons weken kost om ze te verwerken (lees: een dik boek). Toch heeft lezen allerlei voordelen, zoals het omlaag halen van stressniveaus, het boosten van het geheugen en het verhogen van empathie. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe fijn het is om deze zomer in een hangmat lekker te verdwalen in een spannende roman.
Tips om meer te lezen
Ben je overtuigd, maar kom je toch niet aan lezen toe? Dit zijn onze beste tips om vaker te lezen.
1. Bepaal wat je doel is
Soms willen we iets doen, enkel en alleen ‘omdat het zo hoort’. Maar als dát je motivatie is om te lezen, dan kan je beter stoppen. Denk daarom eerst na wat de echte reden is waarom jij meer wilt lezen. Is het om te ontspannen? Of om meer kennis te vergaren? Om je woordenschat uit te breiden? Of om minder verknocht te zijn aan je smartphone? Bepaal wat je motivatie is en herinner jezelf hieraan op momenten dat je geen zin hebt om te lezen.
Onze favo boeken: Deze boeken wil je meenemen op vakantie
2. Kies wat je wil lezen (en niet wil lezen)
Lezen is goed. Punt. Of dat nou fictie, non-fictie, kookboeken of strips zijn. Je hoeft dan ook écht geen tijd te verspillen aan boeken die je niet interessant vindt. Er is zoveel geschreven dat er vast wel iets is dat jij leuk vindt. Sterker nog: ga op zoek naar de boeken die jou prikkelen om ze te openen en waarbij je het moeilijk vindt om te stoppen na de eerste pagina.
Denk je een goed boek gevonden te hebben, maar blijkt dat toch halverwege tegen te vallen? Leg het weg. Het is je energie niet waard! En dat geldt ook voor bepaalde passages in een boek: er is heus niets mis mee om een aantal pagina’s te skippen.
3. Stel deadlines voor jezelf
Om persoonlijke doelen te halen, helpt het altijd om het doel meetbaar te maken. Bepaal voor jezelf wat haalbaar is. Eén boek per maand? Per week? 20 boeken per jaar? Dit ligt bij iedereen anders. Hou je voortgang bij in een bullet journal of in je agenda. Zo ligt er meer druk op het feit dat je wil lezen en zal je sneller naar een boek grijpen.
Lees ook: Hoe boeken lezen sweet craving kan verminderen (ja, echt)
4. Zorg dat lezen deel wordt van je dagelijkse routine
Als je alle tijd die je hebt nuttig zou benutten, dan kan je plots héél veel gedaan krijgen. En dat is zeker ook het geval met lezen. Maak daarom een moment per dag vrij waarop je een minimum aantal pagina’s gelezen wil hebben. Tijdens het ontbijt, in de trein naar werk of voor je gaat slapen: plan het in alsof het je grootste prioriteit is.
5. Vermijd afleiding
Als je smartphone je de hele tijd notificaties zendt terwijl je leest, dan zal je niet verder komen dan een enkele pagina. Vermijd daarom alle afleiding, want lezen vereist focus en concentratie. Lezen in een rustige omgeving verhoogt je betrokkenheid in het boek. Je leest meer in één uur waarin je geconcentreerd bent dan in 3 onderbroken uren. Leg die smartphone dus maar weg!
Dit vind je misschien ook interessant: Verslaafd aan je smartphone? Deze 5 apps helpen je bij het afkicken (aanrader!)
6. Zoek uit wat de context van het boek is
Soms helpt het om op voorhand een beetje context te hebben bij het boek – net zoals je de trailer van een film bekijkt. Het bespaart je een hoop energie om uit te zoeken wat de verhouding is tussen personages en waar en wanneer een verhaal zich afspeelt.
Maar vooral: geniet van je tijd voor jezelf! Lezen is absolute me-time en het is een heerlijke ontsnapping aan ons drukke millenial-leventje. Veel leesplezier!
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!