Eva Spigt
Eva Spigt Psyche 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Praat jij tegen (huis)dieren? Deze studie wijst uit dat ze je écht begrijpen

Voel jij je altijd een beetje gek als je met een hoog stemmetje tegen je hond begint te praten? Onderzoek laat zien dat het wel degelijk werkt. Huffington Post meldt dat dieren hun aandacht langer vasthouden en commando’s sneller uitvoeren wanneer ze aangesproken worden met een hoog stemmetje.

Hoe dat zit? Wij leggen uit waarom je met een babystemmetje kunt blijven praten tegen dieren.

Hondgerichte spraak

Dat hoge stemmetje blijkt ook de band te versterken tussen jou en je dier. Hoofdonderzoeker Katie Slocombe vertelt: ‘’Het toepassen van een babystem heeft een positieve invloed op de communicatie tussen volwassenen en kinderen, dat werd al eerder aangetoond.

Dit wordt ook wel ‘babygerichte spraak’ genoemd. Hierbij is een speciaal gedeelte van het spraakcentrum in het brein actief. Deze babygerichte spraak lijkt enorm op de ‘hondgerichte spraak’ die we nu hebben onderzocht. Dieren reageren er positiever op dan wanneer ze met een normale stem worden aangesproken.”

Onderzoek toont aan: huisdieren maken je écht gelukkig

Tijdens het onderzoek is er een spraakexperiment gedaan met 30 volwassen honden. Elk van hen luisterde naar een persoon die een hoog stemmetje opzette. Er werden zinnen gezegd als ‘wat ben jij een brave hond!’ of ‘zullen we gaan wandelen?’.

Een controlegroep zette dit stemmetje niet op en praatte met een normale stem tegen de hond over zaken die niet over hem gingen. Bijvoorbeeld: ‘ik ben gisteravond naar de bioscoop geweest’.

Daarna werden de rollen omgedraaid. De hondgerichte communicatie werd met een normale stem vertolkt, en de boodschap die niks met de hond te maken had, werd met een hoog stemmetje geformuleerd. Wat bleek?

Zowel de toon als de hondgerichte woorden waren voor de dieren van belang. De honden reageerden het beste op ‘hondgerichte communicatie met een hoge stem’.

Hoog IQ

Een babystemmetje opzetten bij je (huis)dieren blijkt dus maar al te goed te werken. Bovendien wijst anders onderzoek uit dat wanneer je dit doet, je zelf ook slimmer blijkt te zijn. Onderzoekers hebben research gedaan naar het fenomeen antropomorfisme.

Dit zijn mensen die menselijke eigenschappen en emoties toekennen aan dieren en niet-menselijke objecten.

Hoe verantwoord is het om je huisdieren plantaardig eten te geven?

Betrap jij jezelf erop dat je hele verhalen vertelt tegen je kat of dat je met een babystem begint te kletsen tegen een kind? Dat heeft niks te maken met dat je een beetje gek bent, het is juist een teken dat je brein goed functioneert en dat je in staat bent de menselijke geest goed te begrijpen. Hoe groter je empathie, hoe hoger je sociale IQ.

Lekker blijven kletsen dus tegen baby’s en dieren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️