Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 15 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

4 positieve wereld feitjes om de week fijn te beginnen

Nieuwsberichten geven ons vaak de indruk dat het slecht gaat met de wereld, of met de dieren en mensen die er leven. Van afschuwelijke beelden over een slachthuis in België tot de problematiek rondom klimaatverandering. Dat er problemen zijn, dat is een feit. Maar moeten we ook niet eens wat vaker on the bright side kijken? We delen een aantal positieve feitjes.

Hoewel we de problemen in de wereld niet willen ontkennen, kiezen wij er bewust voor om af en toe tijd te nemen om te kijken naar positieve dingen.

4x positieve feitjes om de week mee te beginnen

Van deze feitjes word je toch instant vrolijk?

1. Het aantal reuzenpanda’s is gestegen

Lange tijd behoorde de reuzenpanda tot de groep uitstervende diersoorten. Gelukkig is dat sinds eind vorig jaar anders. Het Wereld Natuur Fonds maakte toen bekend dat het aantal reuzenpanda’s met 17 procent gestegen is, en niet langer op de Rode Lijst staat.

Lees ook: Dierenliefhebber? Dogs op Netflix brengt de goedheid van honden prachtig in beeld

Het succes is voornamelijk te verklaren doordat er een duidelijke afname in stroperij is, en een flinke uitbreiding van beschermde gebieden.

2. Nederlanders gebruiken steeds meer zonnepanelen

Eerder schreven we op Bedrock wat er tot nu toe is bereikt omtrent zonne-energie. Volgens Milieu Centraal waren er eind 2015 in Nederland al vier keer zoveel huizen met zonnepanelen dan in 2010.

En da’s goed nieuws, want bij het gebruik van zonne-energie komen er nauwelijks milieubelastende stoffen zoals CO2 vrij. De gratis energie van de zon wordt met zonnepanelen omgezet in elektriciteit, wat het een duurzame optie maakt.

3. Consumenten kopen steeds meer biologische producten

Pesticiden zorgen ervoor dat natuurlijk voorkomende gewassen niet meer de kans krijgen om te groeien. Hierdoor wordt de biodiversiteit aangetast. Een oplossing ligt bij de biologische landbouw. Maar dan moeten consumenten dus wel biologische producten kopen. Gelukkig lijkt het de goede kant op te gaan.

Must read: Goed nieuws: Noorwegen is het eerste land dat ontbossing verbiedt

De consumptie van biologische voeding (in Nederland) laat de afgelopen vijftien jaar een continue groei zien, dat blijkt uit het Bionext trendrapport 2015-2016. De biologische omzet groeide in 2015 met 11,5 procent naar 1,3 miljard euro. De supermarkten waren goed voor 18,5 procent groei. De totale consumentenbestedingen aan voedsel groeide ruim 3 procent. En daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt.

4. Er worden meer bomen geplant

In India werden afgelopen zomer op één dag 5 miljoen nieuwe bomen geplant, wat betekent dat het wereldrecord bomen planten verbroken is. Meer dan 800.000 mensen (waaronder huisvrouwen, overheidsfunctionarissen en studenten) kwamen bijeen om bomen te planten.

Dit gebeurde naast snelwegen, spoorlijnen en op het platteland. En ook in andere delen van de wereld lijkt het de goede kant op te gaan met het aantal bomen. Uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijkt dat Amerika meer bomen heeft groeien dan ooit sinds de jaren 1920.

Wil je ook een boom planten? Dat kan bij Trees for all. De stichting maakt het voor iedereen mogelijk om bij te dragen aan een duurzame wereld.

Meer dingen om blij van te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️