Rosa Bertram
Rosa Bertram Column 18 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Een pleidooi voor nieuwe vriendschappen

Sommige vriendschappen zijn voor het leven en anderen maar voor even. Toch hechten we doorgaans meer waarde aan vriendschappen die je hebt sinds de middelbare school of misschien al vanaf de basis- of peuterschool. Maar wat zegt de lengte van je vriendschap over de kwaliteit ervan?

Schrijven over vriendschap komt in de buurt van schrijven of liefde of relaties. Het is niet helemaal uit te leggen en dat is maar goed ook. Maar, er is wél genoeg over te zeggen. Zoals over de lengte van de vriendschap.

Lange vriendschap

Het idee dat je betere vrienden bent als je elkaar langer kent, is natuurlijk niet zo gek. Je kent elkaar door en door, kent waarschijnlijk elkaars familie, vrienden en hebt ontelbaar veel herinneringen samen.

Je kan lachen om hoe jullie als kleuters op school buiten speelden, hoe verschrikkelijk de pubertijd was en hoe de eerste liefde ontstond. Misschien kijken jullie samen nu lachend terug op de foute vakanties na de middelbare tot het uitbloemen tijdens jullie studie en het zoeken van een eerste baan.

You all went there together. En daar gaat niets tegen op zou je zeggen. Of toch wel?

Het leven staat niet stil en jij ook niet

Sommige vrienden ontmoet je niet op de middelbare school of in het dorp waar je vandaan komt. Misschien maakte jij nieuwe vrienden tijdens je studie, op de sportclub, in het uitgaansleven of toen je op kamers ging. Of ben je wel heel goed bevriend geraakt met iemand op je werk terwijl je die pas heel kort kent (klikt het gewoon ontzettend goed!). Zegt de lengte van je vriendschap ook iets over de kwaliteit?

Ik betwijfel het. Waar ik als middelbare schoolmeisje totaal niet bewust was van wie ik precies was, wat ik belangrijk vond in het leven of überhaupt maar enig idee had waar het leven over ging of wat me te wachten stond (soms nog steeds niet trouwens) en wat mijn waarden zijn, sta ik daar nu wel anders in.

Vind je vast ook leuk: Hoe kun je een vriendschap verbreken?

Maar daar gingen heel wat studentenhuizen, reizen, relaties, lessen en ontdekkingstochten aan vooraf. Van studentenmeisje tot fervent feestganger en van hippie tot alternatievo en reiziger. Uiteindelijk eindigde ik ergens overal tussenin.

Geen oude vooroordelen

Nu ziet iedereens pad er natuurlijk anders uit, maar wie verhuist, een studie gaat volgen of een beetje ‘ontdekt’, ontmoet geheid nieuwe mensen die op dát moment goed in je leven passen. Iemand die je veel kan leren, jou helemaal lijkt te begrijpen en vooral: geen vooroordelen over je heeft.

Nieuwe vrienden kunnen een frisse wind zijn in je leven, nieuwe impulsen geven en nieuwe dingen laten zien. Dat kan als je ook lange vriendschappen hebt, best verfrissend zijn. Zo heb ik een vriendin die mij zo lang kent, dat ze me nog steeds niet kan zien voor wie ik nu ben. Omdat ze nog dat beeld in haar hoofd heeft van wie ik toen was. Een 18-jarig meisje.

Ook lezen: Wens je vrienden ellende toe (raadt Nietzsche aan)

Maar ben ik die persoon nog? Nee. Heb ik daar veel van geleerd? Ja. En zou er geen seconde van willen hebben gemist. Al mijn fases, vrienden (nieuw en oud) hebben me gebracht waar ik ben. En dat betekent ook dat ik sommige fases achter me heb gelaten en daarbij soms ook de bijbehorende vriendschappen.

A-spelers

Vasthouden aan wat er vroeger was, terwijl jullie nu anders in het leven staan, andere dingen belangrijk vinden en elkaar eigenlijk weinig te vertellen te hebben, dat lijkt me niet de ideale vriendschap. Het is fijn dat jullie elkaar zo goed kennen, maar soms is het tijd om los te laten. Natuurlijk doe je dat niet zodra je je ontwikkelt of een andere kant inslaat, maar ik geloof wel dat het gezond is soms te reflecteren.

Wie staan er dichtbij je? Geven zij je energie, inspireren ze je, zijn jullie blij voor elkaar? Of spreken jullie eerder af uit een soort beleefdheid? Als dat het geval is, kán het soms beter zijn om zulke vriendschappen op een lager pitje te zetten, en elkaar misschien maandelijks te zien in plaats van wekelijks (en misschien vaker bellen in plaats van af spreken?). Sommige vriendschappen verwateren nu eenmaal en dat is oké. Sommige vriendschappen vinden elkaar na een tijd weer terug, anderen heb je voor even en weer anderen misschien voor altijd.

Must read: Zoveel invloed hebben je vrienden op je gezondheid

Laat er geen misverstand over ontstaan; een geweldige vriendschap is één van de meest waardevolle dingen in het leven. Hoe heerlijk als die voor altijd kan bestaan? Mét ups en downs natuurlijk.

Maar als je af en toe eens om je heen kijkt en bewust nadenkt over wie er in je leven is (waaraan je met liefde energie geeft maar óók energie van krijgt), dan is er vanzelf ook ruimte voor een nieuwe vriendschap die misschien – nu jij jezelf steeds beter kent – ontzettend goed bij jou en bij wat jij belangrijk vindt, past.

En of het voor altijd of voor even is, maakt dan niet uit!

Meer over vriendschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️