Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Cook green: 9 handige tips voor een plasticvrije keuken

Zonder dat je je er misschien bewust van bent, gebruik we in de keuken veel plastic verpakkingsmaterialen. Helaas is een groot deel hiervan plastic dat we slechts voor een wel heel korte periode gebruiken. Plastic zakjes van groente en fruit uit de supermarkt, lege flessen afwasmiddel, boterhamzakjes en nog veel meer. We gooien ongemerkt aardig wat plastic weg per dag. Zonde, want plastic heeft een grote negatieve invloed op het welzijn van de planeet. Wist je bijvoorbeeld dat de helft van al het afval dat rondzwerft in zee, wegwerpplastic is?

Met deze 8 tips gebruik je makkelijk wat minder plastic in de keuken.

1. Maak je eigen allesreiniger

Schoonmaakproducten verpakt in plastic flessen, zoals allesreiniger en afwasmiddel zorgen niet alleen voor extra plastic, het staat ook niet bepaald mooi in je keuken. Een tof alternatief? Maak je eigen allesreiniger of vervang die fles afwasmiddel door een blok afwaszeep.

Liever toch vloeibaar? Gebruik dan schoonmaakmiddelen in verpakkingen gemaakt van gerecycled materiaal, die je vervolgens nog zelf kunt recyclen.

2. Duurzame hulpjes in de keuken

Open al je kastjes en kijk eens goed om je heen: welke plastic potjes en flesjes in de keuken kun je vervangen voor duurzamere varianten? Gebruik ze natuurlijk eerst op en zoek dan voor een groener alternatief voor de toekomst.

Bedrock Talks: met Elisah Pals van Zero Waste Nederland

Plastic snijplanken kun je vervangen door snijplanken van ecologisch rubberhout en in plaats van een plastic afwasborstel gebruik je een afwasborstel van hout met vervangbare borstelkop, bijvoorbeeld deze houten afwasborstel.

3. Duurzamere folie en bewaarbakjes

Gebruik je vaak folie om restjes eten af te dekken? Handig, maar duurzaam is anders. Met herbruikbare bijenwasdoeken (ofwel bees wraps genoemd) kun je aluminiumfolie en vershoudfolie in de keuken vervangen. En die plastic bakjes waar je koelkast vol mee staat? Die vervang je door glazen bakjes met bamboe deksel.

Thuis minder plastic gebruiken? 5 (hippe) alternatieven voor vershoud- en aluminiumfolie

4. Potten vol lekkers

Zakken vol pasta, rijst, noten… Waarschijnlijk staat je voorraadkast net als je keukenkastjes vol plastic verpakkingen. Maak je kasten plasticvrij door couscous, pasta, rijst, linzen, havermout en wat je ook maar wilt, in glazen weckpotten te doen.

Zo kan je niet alleen makkelijk inkopen doen in bulk (bij zero waste winkels) en voorkom je het gebruik van onnodig kleine verpakkingen, maar het ziet er ook nog eens een stuk vrolijker uit in de keuken. Score!

5. Geen plastic boterhamzakjes

Hoe handig boterhamzakjes ook zijn om je lunch in mee te nemen naar je werk, duurzaam zijn ze natuurlijk niet. Gelukkig zijn er veel duurzamere (en leukere!) alternatieven. Ken je deze vrolijke rvs-lunchtrommels al, bijvoorbeeld van Dille & Kamille?

6. Skip plastic rietjes!

De tijd van plastic rietjes is gelukkig al bijna helemaal voorbij. Plastic rietjes kun je gemakkelijk vervangen door rietjes van bamboe, glas of rvs.

Weg met de plastic rietjes! Gebruik liever RVS en bamboe rietjes

7. Scheid je afval

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar door goed af te scheiden, kan afval gerecycled worden en kunnen er nieuwe producten van gemaakt worden.

De fabels over recyclen voor eens en altijd ontkracht

Daarnaast voorkom je dat er onnodig afval naar een dumpplaats of stortplaats gebracht wordt, wat weer zorgt voor vervuiling. Dus als je dan een keer iets van plastic moet kopen, zorg er dan voor dat je het in de juiste afvalbak weggooit.

8. Verspil geen eten

Als er één ding zonde is, is het wel voedselverspilling. Niet alleen omdat er miljoenen mensen ter wereld honger lijden, maar ook omdat er veel uitstoot is komen kijken bij het produceren van voedsel. Probeer daarom voedselverspilling altijd te voorkomen.

Hoe? Deel je koelkast in met het first in first out principe. Of geef je eten een tweede leven door groenten te fermenteren of in te leggen.

Koop daarnaast het liefst groente en fruit uit het seizoen, deze komen altijd zonder verpakking. Sommige ingrediënten hebben voor de houdbaarheid namelijk helemaal geen verpakking nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️