Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 29 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Planet Care Challenge dag #6: tijd om te repareren en upcyclen

In een wereld die heter is dan je kersverse lover, 68 procent van de dierenpopulaties is verdwenen volgens onderzoek van het WWF, we op een klimaatkantelpunt komen waarbij we niet langer kunnen wegkijken én we wel houden van een uitdaging, is het hoog tijd voor de BEDROCK Planet Care Challenge! De hele week staat in het teken van het zorgen voor de planeet, met elke dag een ander thema. Doe je mee?

Vorige week was het World Earth Day. Dé dag dat we wereldwijd stilstaan bij de gezondheid van de aarde. En die kan onze hulp op z’n zachts gezegd flink gebruiken. Een perfecte reden dus om jezelf, vrienden en familie uit te dagen om met jezelf en ons de Planet Care Challenge aan de te gaan.

We helpen je er doorheen!

Planet Care Challenge dag #6: repareren en upcyclen

Inmiddels zijn we alweer ruim over de helft van de Planet Care Challenge met BEDROCK. Zo deden we al groene boodschappen, creëerden we een handig (en leuk!) recycle-systeem, deden we een eco-rondje door de keuken en kookten we een hele dag plantaardige maaltijden. Yummy!

Inmiddels is het weekend aangebroken en dus wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken en onze creativiteit de vrije loop te laten.

Vandaag dagen we je uit om een rondje door je huis te maken en spullen of kleding te verzamelen die je niet meer gebruikt omdat ze kapot zijn en gemaakt moet worden. Van een wasmachine tot die oude trui: wat ligt er bij te wachten op een opknapbeurt?

How to… upcycle!

Een trui met gaten of een keukenapparaat dat het niet meer doet, we zijn al snel geneigd om het weg te doen, een nieuwe variant te kopen of het te laten verstoffen. Zonde! In plaats van een oud of kapot item weg te doen of de vergetelheid in te laten verdwijnen, kunnen we onze spullen ook zélf repareren of upcyclen tot een nieuw bruikbaar item. Hoe? Lees maar even mee.

Afval is geen afval

Wanneer je jouw afval niet per se ziet als afval, maar juist als een handig materiaal voor een nieuw, bruikbaar item, worden de mogelijkheden ineens eindeloos!

Heb je bijvoorbeeld een oude spijkerbroek met gaten in de kast liggen, die je nooit meer draagt? Knip deze af tot een korte broek. Is ‘ie zelfs daar te versleten voor? Knip dan de onderkant van de broekspijpen af en gebruik deze als decoratie voor bloempotjes. Net als een paar oude schoenen, zoals je op de foto ziet, ook die kun je prima gebruiken als bloempot.

Een pleidooi om vaker spullen te repareren

Heb je in de kast nog een oud T-shirt liggen dat je niet meer draagt? Knip het op tot kleine lapjes die je kunt gebruiken in de keuken (mits het van katoen is, zoals het goed droogt en schoonmaakt) of je knipt het shirt in kleine driehoekjes en maakt er een heuse DIY-verjaardagsslinger van! Dat staat toch een stuk origineler en feestelijker dan de plastic variant?

Met andere woorden: de uitdaging is vandaag (en natuurlijk het liefst ook hierna), wat kun jij doen met jouw ‘afval’?

Dag #6 zit erop! Morgen gaan we de natuur in… Tot morgen! Volg de Planet Care Challenge ook dagelijks op de Instagrampagina van BEDROCK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️