Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 29 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Weg met FOMO, het is tijd om plaats te maken voor JOMO: Joy of Missing Out

Iedereen kent het wel, de angst om iets heel leuks te missen. Dit staat ook wel bekend als FOMO – Fear of Missing Out. FOMO is een term die niet meer uit ons vocabulaire te missen is. Een term die wat minder bekend is bij ons is de tegenbeweging JOMO – Joy of Missing Out.

Het is tijd om wat vaker ‘nee’ te zeggen en de angst om iets te missen te vervangen door een gevoel van vreugde.

JOMO – Joy of Missing out

Tegenwoordig is FOMO heel normaal en veel van ons hebben dit gevoel wel een keer gehad. Alles is namelijk geweldig en daar wil je bij zijn, meemaken! Daarnaast zijn we geobsedeerd door geluk. We doen er alles aan om gelukkig te zijn, maar deze obsessie kan de angst om bepaalde dingen te missen juist erger maken. Vooral social media heeft hier een effect op. Constant zien we de leuke dingen die anderen delen op social media. Het zien van iemands perfecte leven kan leiden tot FOMO.

Als tegenreactie kwam JOMO – Joy of Missing Out. Is het niet super fijn om soms niet bij elk social event aanwezig te zijn? Tijd om FOMO te vervangen door JOMO. Ook TikTok is fan, daar heeft JOMO al 27 miljoen views.

Van FOMO naar JOMO

Sinds de komst van social media zijn we altijd in contact met mensen. Hierdoor is het voor vele van ons moeilijk om alleen te zijn. Je zou kunnen zeggen dat we het zijn verleerd om alleen te zijn. Dit kan niet alleen resulteren in FOMO, maar ook in een gevoel van eenzaamheid. Om ons niet eenzaam te voelen, gaan we dan weer op zoek naar mensen om mee af te spreken.

De relatie die je met jezelf hebt is erg belangrijk, je zou zelfs kunnen zeggen dat deze het belangrijkste in het leven is. Het is daarom ook belangrijk om wat meer tijd met jezelf door te brengen. Alleen. Wanneer je de relatie met jezelf verbetert, voel je je minder eenzaam wanneer je alleen bent. Dat is JOMO.

De 5 Whys-methode

Wat is eigenlijk de precieze reden dat je FOMO krijgt? De 5 whys-methode bestaat uit vijf vragen om erachter te komen waarom iets zo belangrijk voor je is. Waarom moet je per se mee naar een bepaald evenement? Is het wel echt belangrijk dat je een middagje op een terras besteedt?

Begin hierbij met het benoemen van het probleem. Stel vervolgens de vraag: waarom is dit probleem ontstaan? Het antwoord op deze vraag is een nieuw of ander probleem. Stel vervolgens weer de vraag: waarom is dit probleem ontstaan? Door dit constant te vragen komt er uiteindelijk een oorzaak naar voren voor jouw FOMO. Zo kan je kijken hoe je het kan veranderen in JOMO.

Hoe verander ik FOMO in JOMO?

We willen natuurlijk niks anders dan van onze FOMO afkomen, maar hoe doen we dat? Dit zijn vier tips om jouw FOMO in JOMO te veranderen.

1. Plan je tijd goed in

In plaats van tijd in je dag te verspillen aan piekeren over van alles, is het belangrijk om tijd te nemen voor dingen die jij belangrijk vindt. Dit kan van alles zijn: sporten, een koffietje drinken met een vriend(in) of een boek lezen.

2. Durf ‘nee’ te zeggen

Je bent niet verplicht om overal altijd ‘ja’ op te zeggen. ‘Nee’ zeggen kan heel goed zijn voor jezelf en is eigenlijk een vorm van zelfliefde. Door ‘nee’ te zeggen kan je jezelf helpen. Vraagt iemand je om hulp, maar voelt het niet goed? Zeg dan vooral ‘nee’.

3. Geniet van het ‘echte’ leven

JOMO kan er voor zorgen dat je minder tijd besteedt op social media. Dit kan goed zijn om niet dat constante gevoel van FOMO te hebben. Tuurlijk kunnen we nog tijd besteden op social media, maar weet dat niet alles echt is. Mensen op social media laten meestal alleen hun ‘perfecte’ leven zien. Houd dit in gedachte.

4. Neem een pauze van het perfecte leven op social media

Om ervoor te zorgen dat jouw FOMO niet getriggerd wordt, kan je de social media accounts die je dit gevoel geven ontvolgen. Daarnaast kan je voor jezelf een bepaalde tijd geven dat je op social media zit, zodat het ook niet teveel afleiding wordt.

Heb jij last van FOMO of herken je jezelf meer in JOMO?

Grenzen aangeven in vriendschappen geeft je meer vertrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️