Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Planet Care Challenge dag #2: sexy recyclen en afval scheiden (heb jij al een wormenhotel?)

In een wereld die heter is dan je kersverse lover, 68 procent van de dierenpopulaties is verdwenen volgens onderzoek van het WWF, we op een klimaatkantelpunt komen waarbij we niet langer kunnen wegkijken én we wel houden van een uitdaging, is het hoog tijd voor de BEDROCK Planet Care Challenge! De hele week staat in het teken van het zorgen voor de planeet, met elke dag een ander thema. Doe je mee?

Afgelopen zaterdag was het World Earth Day. Dé dag dat we wereldwijd stilstaan bij de gezondheid van de aarde. En die kan onze hulp op z’n zachts gezegd flink gebruiken. Een perfecte reden dus om jezelf, vrienden en familie uit te dagen om met jezelf en ons de Planet Care Challenge aan de te gaan.

We helpen je er doorheen!

Planet Care Challenge dag #2: recyclen

Op de tweede dag van de Planet Care Challenge met BEDROCK duiken we vandaag in de wereld van afval scheiden en recyclen. Dat klinkt misschien niet als het meest sexy onderwerp ooit, maar leuk en effectief is het gegarandeerd wél. Geloof ons!

First things first: omdat het per gemeente verschilt welk afval wel en niet gescheiden kan worden, is het belangrijk om dat eerst te checken bij jouw gemeente.

Zo kun je jouw afvalproductie in de keuken verminderen

Als je eenmaal weet wat je wel en niet kan scheiden, zoals glas, metaal, plastic, karton/papier, restafval en compost (deze laatste kan je zelf verwerken, maar daar komen we zo op terug!), kun je het voor jezelf een stuk makkelijker maken zodat je jouw afval ook écht gaat en blijft scheiden.

Maak het jezelf makkelijk

Koop of maak vier of vijf verschillende medium grote afvalbakken van hout met een houten deksel voor in de keuken. Schrijf of schilder in kleur naar wens op de deksels welk afval in deze bak gaat.

Op die manier staan er geen ongezellige, plastic bakken in je keuken maar juist vrolijke natuur-kleurige bakken die het aantrekkelijk maken om ook daadwerkelijk te recyclen. Zo wordt recyclen tóch nog sexy ;-).

Benieuwd hoe dat eruit ziet? Check BEDROCK’s Instagram Stories deze week!

Groen afval en compost

In Nederland worden er door gemeenten heel wat verschillende afvalsoorten verwerkt tot nieuwe grondstoffen, maar dat geldt niet altijd voor groen afval. Wie gezegend is met een tuin kan speciaal voor het groene afval en takjes uit de tuin een heuse composthoop maken. Klinkt ingewikkeld? Valt mee!

https://www.bedrock.nl/fabels-feiten-recyclen-afval-scheiden/

Dat is zo simpel als vier pallets tegen elkaar zetten! Voedselresten worden samen met takjes en blaadjes na een paar maanden uiteindelijk vanzelf gecomposteerd tot vruchtbare aarde.

Een balkon of geen buitenruimte: wormenhotel

Heb je geen tuin, maar een balkon of misschien geen buitenruimte? Ook dán kun je ontzettend goed je eigen groene afval verwerken, en wel met een heus wormenhotel. In een drie-laagse bak met aarde en speciale compostwormen (die je online bestelt), creëer je met het grootste gemak jouw eigen miniatuur composthoop.

Benieuwd hoe je eigenhandig een wormenhotel maakt? Op deze YouTube-video zie je dat moet. Heb je er geen zin of tijd voor, dan kun je ook een mooi en compact wormenhotel online bestellen.

PS. Bij de Intratuin kun je de hele maand jouw plastic bloempotten inleveren die worden gerecycled worden tot heus, duurzaam design. Hoe tof is dat?

Dag #2 zit erop! Morgen duiken we de keuken in… Tot morgen! Volg de Planet Care Challenge ook dagelijks op de Instagrampagina van BEDROCK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️