Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 24 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Planet Care Challenge dag #1: winkel biologisch en verpakkingsvrij

In een wereld die heter is dan je kersverse lover, 68 procent van de dierenpopulaties is verdwenen volgens onderzoek van het WWF, we op een klimaatkantelpunt komen waarbij we niet langer kunnen wegkijken én we wel houden van een uitdaging, is het hoog tijd voor de BEDROCK Planet Care Challenge! De hele week staat in het teken van het zorgen voor de planeet, met elke dag een ander thema. Doe je mee?

Afgelopen zaterdag was het World Earth Day. Dé dag dat we wereldwijd stilstaan bij de gezondheid van de aarde. En die kan onze hulp op z’n zachts gezegd flink gebruiken. Een perfecte reden dus om jezelf, vrienden en familie uit te dagen om met jezelf en ons de Planet Care Challenge aan de te gaan.

We helpen je er doorheen!

Planet Care Challenge dag #1: winkel biologisch en verpakkingsvrij

Vandaag, op de eerste dag, is het maandag, en dus is het een ideaal moment om te focussen op wat er gaat komen deze week. Een goed begin is immers het halve werk.

We gaan boodschappen doen. Op een bewuste manier, wel te verstaan. Waarom is dat belangrijk én nodig?

Hoe staat het er nu voor?

Per persoon produceren we in Nederland maar liefst 490 kilo afval per jaar. Zonder dat we het doorhebben, openen we gemiddeld vier plastic verpakkingen per dag, dat zijn er gemiddeld 1500 per jaar. Nederlanders verbruiken per jaar in totaal 26 miljard (!) verpakkingen… Dat kan beter, toch?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus is het belangrijk om bij het begin te beginnen.

Dít gaan we doen

De uitdaging vandaag is om je boodschappen voor deze week te doen, maar dan op een zo eco-friendly mogelijke manier. Dat houdt in: het liefst verpakkingsvrij waar mogelijk én biologisch, als je die mogelijkheid hebt.

Verpakkingsvrij

Om te voorkomen dat je onnodig plastic verpakkingen koopt, is het slim om bulkverpakkingen te kopen. Zo hoef je minder vaak kleine porties te kopen. Hier vind je bulkwinkels in Nederland, maar online bestellen is natuurlijk makkelijker.

Nootjes, zaden, haver en gedroogde peulvruchten kun je in glazen potten zetten en deze steeds bijvullen bij een biowinkel bijvoorbeeld. Dat staat ook nog eens leuk in je keuken!

Biologisch

Elke stad kent talloze biologische supermarkten of boeren (biologische) marktjes waar je al jouw verse producten verpakkingsloos en vaak van biologische afkomst kan halen. Waarom dat belangrijk is?

Waarom je vaker biologisch wilt eten (als je die kans hebt)

Niet-biologische groenten en fruit worden geteeld met kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dat heeft niet alleen een negatieve impact op het eten en jouw lichaam zelf, maar óók op de omgeving waar het geteeld wordt, de planten en dieren.

Als je er een gewoonte van maakt om je groenten, fruit, eieren en kaas bijvoorbeeld eens in de week bij de markt te halen, bespaar je heel wat verpakkingen die je anders had moeten openen en weggooien van groenten uit fruit die in de schappen van de supermarkt liggen.

Dag #1 zit erop! Morgen staat helemaal in het teken van afval scheiden… Tot morgen! Volg de Planet Care Challenge ook dagelijks op de Instagrampagina van BEDROCK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️