Marloes Graat
Marloes Graat Betere wereld 19 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Weer gloednieuwe must see van Patagonia: Monster in Our Closet

[Het is weer zover Patagonia: komt met een ijzersterke nieuwe korte film]. Patagonia’s nieuwste documentaire Monster in Our Closet laat zien hoe kleding bijdraagt aan de plasticvervuiling en de klimaatcrisis. Het outdoor kledingmerk maakte al twee keer eerder documentaires over belangrijke maatschappelijke thema’s. Zo ging ‘Newtok’ over klimaatvluchtingen in Alaska en ‘We the power’ over hoe burgers invloed kunnen uitoefenen op duurzame energieprojecten.

Nederlanders gooien jaarlijks ruim 135 miljoen kilo (!) textiel in kledingbakken, waarvan slechts één procent wordt gerecycled. De rest van de kleding wordt verbrandt of komt op een vuilnisberg terecht. De kledingindustrie staat dan ook niet voor niets in de top 5 meest vervuilende industrieën ter wereld.

Vervuilende kledingindustrie

In Monster in our Closet zie je hoe de kledingindustrie verbonden is met de olie- en gasindustrie en ontzettend schadelijk is voor het milieu. Doordat veel kleding van synthetische materialen is gemaakt leidt dit tot plasticvervuiling.

Online tweedehands kleding kopen? Zo koop je de beste vintage items

De VN verwacht dat in 2030 maar liefst 73 procent van de kleding van dit soort plastic is gemaakt. Dat zou niet alleen leiden tot meer gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook tot nóg meer plasticvervuiling.

Duurzame kleding

Patagonia verdiept zich al jaren in het ontwikkelen van duurzame stoffen waardoor kleding langer mee gaat. Synthetische materialen zijn essentieel voor het produceren van deze hoogwaardige kwaliteitskleding. Maar het polyester dat ze hiervoor gebruiken, draagt ook bij aan de milieucrisis. Polyester wordt namelijk gemaakt van fossiele brandstoffen.

Van aardolie naar polyester

De meeste plastic vezels – denk aan polyester of nylon – beginnen als aardolie. Dit wordt vervolgens gedistilleerd en verwerkt tot de op plastic gebaseerde vezels die we dragen.

Als de kleding niet meer wordt gedragen en in een kledingbak wordt gegooid, stapelt de plasticvervuiling op. De VN schat dat 60 procent van de kleding van dit soort plastic is gemaakt.

The monster in our Closet

In de documentaire worden verschillende personen gevolgd die de impact van plastic in kleding willen minimaliseren. Je volgt onder andere advocaat Maxine Bedat die probeert via de wet kledingbedrijven verantwoordelijk te maken voor de impact die ze hebben op de klimaatcrisis.

Ik kocht een jaar geen kleding en deze 7 grote lessen haalde ik eruit

Pasha Whitmire is Material Development Lead bij Patagonia en laat zien hoe Patagonia plastic gemaakt van aardolie probeert te vervangen door ander gerecycled plastic van afval en plastic flessen. De korte documentaire van Patagonia duurt 30 minuten en kun je bekijken via deze link op Youtube.

Jouw impact te verlagen op de vervuilende kledingindustrie?

Dit kun je doen:

1. Koop tweedehands

Check Vinted, Marktplaats en tweedehands kledingwinkels en markten voor vintage parels.

2. Organiseer een kledingruil met vriendinnen

Wat jij niet meer draagt is misschien precies waar iemand anders net naar op zoek was en vice versa.

3. Kleding lenen

Er zijn steeds meer kledingbibliotheken voor zowel dagelijkse kleding als feestkleding. Na het dragen, lever je de kleding in wordt het gewassen of gestoomd en kan iemand anders het weer lenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️