Fleur Broeders
Fleur Broeders Betere wereld 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Een must see van Patagonia Films: Newtok

Het is geen nieuws dat we leven in een klimaatcrisis. Dit weten de inwoners van het dorpje Newtok in de Amerikaanse staat Alaska maar al te goed. Patagonia Films heeft het leven van de inwoners van dit dorpje in beeld gebracht: zij zijn de eerste Amerikaanse klimaatvluchtelingen van de 21e eeuw.

Klinkt best heftig allemaal, maar toch is het waar. Vanwege de klimaatverandering moet Newtok volledig worden verplaatst en opnieuw worden opgebouwd. Filmmakers Andrew Burton en Michael Kirby Smith willen het verhaal aan het licht brengen.

De klimaatvluchtelingen van Newtok

Het is het water dat het einde van Newtok zal betekenen. Het dorpje is gebouwd op een delta aan de rand van de Beringzee. Ze hebben al wat langer te maken met smeltende permafrost, erosie van de rivieren en de infrastructuur die in verval raakt. Door de stijgende temperatuur is het nog erger geworden.

Waarom geloven sommige mensen niet in klimaatverandering? (en wat daar niet aan klopt)

De Ninglick Rivier die ooit op een kilometer afstand lag, kolkt nu aan de rand van het dorp. Rede voor actie natuurlijk en een lastige uitdaging. 360 bewoners moeten hun cultuur en gemeenschap intact houden. Dit terwijl ze hun dorp verplaatsen op een veiliger stuk grond en geconfronteerd worden met een regering die maatregelen heeft nagelaten voor de klimaatverandering.

Een waarheidsgetrouw portret

Een land ontvluchten dat je al duizenden jaren kent. Dat betekent dat de toekomst van traditionele kennis, taal en culturele banden op het spel staat. Dit zien we bij de inwoners Della Carl, Albertina Charles en Andrew John. De film volgt hen terwijl ze hun gemeenschap proberen te redden.

10 documentaires over klimaatverandering die je ogen openen

Newtok is een waarheidsgetrouw portret van het dorp dat gerechtigheid zoekt in het licht van een klimaatramp. De film is te zien in Europa via Youtube.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️