Bedrock's expert
Bedrock's expert Welzijn 29 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo hou je gezonde gewoontes wél makkelijk vol (we delen 6 tips)

‘Nu ga ik er écht voor!’ Je hoort het jezelf vast weleens zeggen als je gezonder wil gaan eten of meer wil gaan bewegen. Je begint vol goede moed. Dan heb je een ontzettend drukke dag op werk, een overvolle agenda of je stapt met het verkeerde been uit bed. Kortom: jouw ‘wilskrachtspier’ is al uitgeput terwijl je nog maar net begonnen bent. Gelukkig heb je naast wilskracht nog meer tools tot je beschikking om je voornemens in gezonde gewoontes om te zetten.

Met deze 6 tips houd jij met gemak je gezonde gewoontes wél vol.

1. Doe het voor jezelf

Je wordt vast weleens geconfronteerd met hoe anderen hun leven inrichten. De ene vriendin eet pas om 12 uur ‘s middags haar eerste maaltijd van de dag. Een andere vriendin mediteert minstens een uur per dag. De volgende vriendin zweert bij 4 keer per week zware cardiotraining.

Lees ook: Misschien wel hét antwoord op de vraag: wie ben ik?

Vast jij ook tot 12 uur, omdat jóúw gezondheid daar het meeste baat bij heeft? Sta jij 3 keer per week te zweten in de sportschool, omdat jíj daar zoveel energie uit haalt? Durf eerlijk te zijn tegen jezelf. Ga al jouw gezonde kritisch intenties na en vraag jezelf af voor wie je het nou eigenlijk doet.

2. Wees je bewust van je blinde vlek

Mislukt elke poging om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren? Het kan heel goed zijn dat dit komt door je blinde vlek. Dat is het deel van je brein dat niet weet wat het niet weet. Je bent je er dus niet bewust van, maar het kan je wel dwarsbomen.

Veelvoorkomende blinde vlekken zijn:

  • Niet om hulp vragen: ’het lukt me zelf wel’
  • Excuses: ‘Nu is geen goed moment’
  • Een laag zelfbeeld: ‘ik ben nou eenmaal niet…’/’ik zal toch nooit…’
  • Je stapt nooit uit je comfort-zone.

Praat hier eens over met je partner, je familie of een goede vriend. Iemand die je vertrouwt en waar je comfortabel bij voelt. Wat zien zij dat jij niet ziet?  Laat je verrassen!

3. Bepaal jouw beste moment van de dag

Op welk moment van de dag voel jij je op je allerbest? Als jij echt een ochtendmens bent, daag jezelf eens uit om een half uur eerder op te staan en je dag met een meditatie te beginnen. Piekt jouw energie later op de avond, pak dan ‘s avonds je zelfstudieboek erbij. Het is 100 procent de moeite waard om jezelf op dit vlak beter te leren kennen en hier je voordeel uit te halen.

Lees ook: Mediteren voor beginners: de BEDROCK meditatiegids

4. Maak een afspraak met een ander

Doop een van je favoriete personen om tot jouw accountability partner. Het namelijk veel makkelijker om de afspraak met jezelf af te zeggen dan de afspraak die je hebt met een ander. Bijvoorbeeld zo:

  • Stuur je beste vriendin een appje met een groen vinkje als jij je mindfulness oefening hebt gedaan.
  • Vraag je partner je telefoon weg te nemen als hij/zij je eindeloos ziet scrollen.
  • Zeg tegen je collega dat je liever maar één kopje koffie per dag drinkt en hij/zij je mag tegenhouden als je voor een tweede keer naar de koffiemachine loopt.

5. Blijf liefdevol voor jezelf

Geef jezelf de tijd en de ruimte om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het is geen ‘falen’ als het je even niet lukt om een gezonde intentie door te zetten. Geef jezelf regelmatig een applaus. Blijf mild en liefdevol voor jezelf.

6. Zo wordt je goede voornemen een gewoonte

Probeer elke dag in ieder geval één klein stapje zetten. Zo ‘win’ je elke dag en ga je met een tevreden gevoel naar bed.

Dit gastartikel werd geschreven door Stella Tersteeg, zij is Women Empowerment Coach en eigenaresse van The Happy Women Company, een internationale community voor jonge vrouwen. Via haar platform inspireert en motiveert zij jonge vrouwen – net zoals zij – om te leven volgens hun eigen regels. Zelf blijft ze ook actief op zoek naar haar eigen optimale geluk en gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️