Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 25 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Haal het meeste uit jouw oplaadtijd in de natuur (of uit het park in de buurt)

Het is vast geen verrassing dat door tijd in de natuur te spenderen, je vanzelf ontspant en je je helemaal herboren kan voelen. Maar hoe doe je dat als je even geen gigantisch bos of een wilde oceaan in de buurt hebt? Auteur Emma Loewe schreef er het boek ‘Return to Nature: The New Sciende of How Natural Landscapes Restore Us’ over.

We lichten een aantal tips voor je uit voor als je tóch wilt opladen in de natuur terwijl je in de stad woont.

Opladen in de naar, maar dan in de stad

Dat een groen omgeving als een bos, de duinen of het strand een rustgevend effect heeft, heb je vast weleens ervaren, maar dat is meer dan alleen een gevoel. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben inmiddels kunnen bewijzen dat zowel groene als blauwe omgevingen positief effect hebben op je mentale gezondheid.

Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Maar hoe zit dat met groene parken in de stad? Niet iedereen heeft immers het Yosemite National Park, de Veluwe of een wilde oceaan op wandelafstand om te kunnen genieten van de voordelen van de natuurlijke wereld. Want die hebben we natuurlijk het liefst zoveel mogelijk.

Een aantal manieren volgens het boek om contact te kunnen maken met de groene omgeving bij jou in de buurt, of het nu een groot park is of je achtertuin:

1. Laat je telefoon even voor wat het is

Wanneer je in het park op een kleedje ligt en luistert naar de fluitende vogels om je heen, leef je in het moment en kom je automatisch sneller tot rust. Scrol je juist over je telefoon, dan ben je juist met het omgekeerde bezig. Zonde!

Ga je voor een wandeling of heb je behoefte om even op te laden en weg te zijn van alle to do’s en stressvolle momenten? Laat je telefoon dan gewoon thuis. Waarschijnlijk voelt dat eerst wat onwennig, want we doen zowat álles met onze telefoon – zelfs hardlopen en sporten, maar je zult jezelf achteraf dankbaar zijn.

2. Maak het low key

In Japan bestaat er een heuse term voor jezelf onderdompelen in de natuur, het heet vertaald forest bathingUrenlang spendeer je aandachtig tijd in de natuur en dat brengt fysieke én mentale gezondheidsvoordelen met zich mee.

Nu blijkt uit een Australisch onderzoek dat je al bij een veel korter bezoekje aan een natuurlijke omgeving voordelen ervaart. Zo bleek uit het onderzoek dat er al na 40 seconden (!) kijken naar een groene omgeving mentale voordelen te zien waren.

Ben je een natuurmens? Deze studie verklaart waarom

Natuurlijk is het effectiever om langere tijd in de natuur te zijn en in het moment te leven, maar weet dus dat kleine beetjes óók effectief zijn. Tussendoor tijd om 20 minuutjes door het park te wandelen? Gewoon doen dus!

3. Wacht niet op de zon

In Nederland kennen we heel wat regenachtige dagen, ook in de zomer. Wacht daarom niet pas met naar buiten gaat als de zon tevoorschijn komt, want de gezondheidsvoordelen zijn er óók wanneer het bewolkt is.

Hoe we onze band met de natuur kunnen herstellen

Wie goed genoeg oplet ziet dat er op een bewolkte dag heel wat verschillende wolkensoorten bestaan. Er bestaat zelfs een heuse  Cloud Appreciation Society, een netwerk dat mensen aanspoort om de verschillen te identificeren. Hoe langer je kijkt, hoe beter je het kan zien!

4. Kijk met nieuwe ogen

Wie een wandeling begint met een bepaalde intentie, zal er ook meer uithalen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Michigan. Wanneer je de deur uitgaat met het plan om meer bewust te zijn van je omgeving, te luisteren naar de zoemende bijen, vogels te zien en de verschillende bomen op te merken, zul je er simpelweg ook meer aandacht aanbesteden.

Hoe de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt

Een soort mindful wandeling dus! De resultaten van het onderzoek laten zien dat wie actief om zich heen kijkt tijdens een wandeling in de natuur, er ook daadwerkelijk meer positiviteit uithaalt.

Dus, waar wacht je nog op? Lekker naar buiten, als is het maar voor even!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️