Leren van de Canadezen: hoe Vancouver in 2020 de groenste stad ter wereld wil zijn
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2FAA.jpeg)
Het gras is altijd groener bij de buren – in ieder geval wél in onze rubriek ‘Leren van de…’. Want hoewel we dankbaar zijn dat we in Nederland wonen, is de wereld een heleboel mooie culturen rijk waar we graag wat levenslessen van aannemen. Vandaag vertellen je over een land met een ambitieuze missie. De Canadezen willen hun Vancouver in 2020 namelijk de groenste stad ter wereld maken. Of dat zal lukken is niet zeker, maar dat Vancouver een toonbeeld is op vlak van duurzaamheid en bewuste keuzes, staat buiten kijf.
Wie Canada zegt, zegt onmiskenbaar natuur. Het land herbergt 47 nationale parken met veel ruige natuur, torenhoge bergketens en wilde dieren. In de letterlijke zin in Canada dus een erg groen land, maar maakt het land ook figuurlijk groene keuzes? En hoe zien de Canadese steden eruit? We zoomen in op Vancouver, de stad die in 2020 de groenste stad ter wereld wil zijn.
Vancouver 2020: een ambitieus plan
10 jaar geleden gaf Vancouver aan om in 2020 de groenste stad ter wereld te willen zijn. In hun actieplan staat duidelijk hoe ze hun ecologische voetafdruk willen verkleinen, hun afval willen beperken en hun ecosysteem maximaal willen beschermen.
Must-read: Klimaatverandering ingewikkeld om uit te leggen? Deze video van Greta Thurnerg helpt erbij
Ze formuleerden hiervoor 10 ambitieuze doelstellingen (zoals het inzetten op lokale voedingssystemen en een groen transportbeleid). Nu 2020 nadert, blijkt het moeilijk om de vrij algemeen geformuleerde doelstellingen te controleren, schrijft de Volkskrant.
Het is dus niet zo pasklaar dat Vancouver in 2020 ook daadwerkelijk de groenste stad ter wereld zal worden. Al beweren inwoners van de stad dat Vancouver een groter ecologisch bewustzijn uitademt dan de meeste andere wereldsteden.
Natuur in het DNA
Dat komt omdat de inwoners van de stad dichter bij de natuur staan en er zich ook meer verantwoordelijk voor voelen, zegt inwoner James Lepp in de Volkskrant. Vancouver bevindt zich dan ook pal naast een rijk natuurlandschap.
Lees ook: Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)
Waar je ook wandelt, in de verte zie je altijd een een glimp van machtige bergketens of rijen vol dennenbomen. Geen wonder dat de bevolking van Vancouver geboren wordt met de natuur in hun DNA. Met zulke groene genen hoeft het je niet te verbazen dat daar duurzame keuzes uit voortvloeien.
Dappere groene keuzes
Benieuwd wat de Vancouverites de afgelopen 10 jaar dan zoal verwezenlijkt hebben in hun missie naar meer duurzaamheid? Hieronder een greep uit hun toffe acties.
1. Naar een zero waste universiteitscampus
Een mooi voorbeeld van een dappere, groene keuze huist in de universiteit van British Columbia (Vancouver). Deze universiteit investeerde in 2004 reeds in een gigantisch compostvat dat 5 ton organisch afval per dag kan verwerken. De geproduceerde compost wordt vervolgens gebruikt om het landschap rondom de campus te bewerken.
Dit vind je misschien ook interessant: Zero waste leven: zo doe je dat met eten (thuis én buiten de deur)
Daarnaast zorgde een slimme uitvinding van twee studenten in 2015 dat plastic afval op de campus gerecycleerd wordt tot bruikbaar materiaal voor 3D-printers. Wauw.
2. Vancouver Olympic Village
Herinner je je nog dat Vancouver in 2010 gastland was voor de Olympische Winterspelen? Daartoe bouwden de Canadezen destijds een Olympisch dorp om de 3000 atleten en coaches te huisvesten.
Dit voormalige Olympisch dorp is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest duurzame wijken ter wereld. Op de meeste plekken zijn auto’s verboden, daken worden bedekt met fruitbomen en groenten en middenin de wijk is ruimte voor gemeenschappelijke volkstuintjes, schrijft Gebiedsontwikkeling.nu. Dat klinkt als iets waar wij wel zouden kunnen wonen.
Pioneer in de local food beweging
Wist je dat Vancouver één van de enige steden ter wereld is met een officiële voedselstrategie? Zoals in het Vancouver 2020 actieplan staat, willen ze voornamelijk inzetten op lokale voedselketens.
De stad beschikt inmiddels over honderden lokale food champions, of wel: innovatieve boeren, verdelers, restaurants, cateraars en sociale organisaties die hun steentje bijdragen aan een lokale voedselindustrie. Deze pioniers krijgen financiële steun van de Vancouver Economic Commission. Op deze manier worden er vanzelf meer jobs gecreëerd die bijdragen aan een lokaal voedselsysteem.
En of de stad in 2020 nu effectief de groenste stad ter wereld wordt of niet, Vancouver heeft alvast een plekje in ons hart veroverd. Go Canada!
Meer leren van andere culturen?
- Leren van de Aboriginals: de oorspronkelijke inwoners van Australië
- 5 wijze levenslessen die we kunnen leren van de Hawaaïanse cultuur
- Leren van de Noren: binnenshuis een natuurlijke leefomgeving creëren met Skogluft