Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Verzorging 20 jun 2016
Leestijd: 4 minuten

Onrustig? Misschien hebben je darmen een reset nodig

Je darmen en je brein beïnvloeden elkaar. Niet voor niets voel je buikpijn als je nerveus bent, of probeer je je ‘gut feeling’ te volgen bij moeilijke beslissingen. Als je niet lekker in je vel zit, kan het dus beteken dat je darmen van streek zijn. Verrassende seintjes van je lichaam kunnen erop duiden dat je aandacht moet besteden aan je ‘gut’. Omdat je darmen zo verbonden zijn met andere delen van je lichaam, inclusief je brein en je immuunsysteem, duiden kwaaltjes of klachten waarvan je het niet direct zou verwachten er soms op dat je misschien toe bent aan een ‘gut reset’, zegt dokter Amy Shah, verbonden aan Cornell, Columbia en Harvard, op MindBodyGreen.

Belangrijk zijn bacteriën en de balans in de darmen, schreven we al eerder. Professor Tim Spector is er bijvoorbeeld van overtuigd dat bacteriën invloed hebben op de ontwikkeling van autisme en depressie en zelfs de neiging om meer te willen eten. En ook onderzoeker John Cryan concludeert dat bacteriën in ons darmkanaal essentieel zijn voor de regulering van stress en een antidepressieve werking kunnen hebben.

Opgeblazen

Het is logisch dat een opgeblazen gevoel, buikpijn, of moeite met afvallen een oorzaak kunnen hebben in de darmen. Een opgeblazen buik kan er bijvoorbeeld op duiden dat je darmen het voedsel in je lijf niet op de juiste manier afbreken. Kan zijn dat je een prikkelbare darm hebt, of een andere medisch verklaarde kwaal waar je medicijnen voor slikt, maar volgens dokter Amy Shah bestrijd je daarmee alleen de symptomen. Bovendien beïnvloeden je darmen je stofwisseling.

Lees ook: Slechte spijsvertering? Grote kans dat het door dit (gezonde) eten komt

Als je darmen van streek zijn, kunnen ze vet of koolhydraten niet goed afbreken en dat merk je op de weegschaal en aan je energie. Je kunt nog zo je best doen om af te vallen of energie op te bouwen, maar als je darmen niet meedoen kun je sporten wat je wilt; resultaat komt moeizaam. Als je té lang blijft lopen met dit soort klachten en ze niet serieus neemt, kan dat blijvende schade aanrichten, zegt Shah. Ze raadt aan bij het begin te beginnen en eerst je darmen aan te pakken voor je symptomen gaat bestrijden.

Weerstand

70% van je immuunsysteem is afhankelijk van je darmen. Dat betekent dat als je darmen uit balans zijn, je weerstand lager is en je dus vatbaarder bent voor virusjes. Je lijf heeft bovendien meer moeite om ziektes aan te vechten, dus kwakkelen en langzaam herstellen zijn tekenen van een disbalans in darmflora. Je huid is overigens je grootste orgaan en een goede indicator van kwaaltjes die je misschien niet direct voelt. Stress, te weinig vocht, vermoeidheid. En ook de balans van je darmen is af te lezen aan je huid. Als je darmflora onrustig is, merk je dat aan ontstekingen, lage weerstand en disbalans in hormonen en dat uit zich in bijvoorbeeld droge plekken, grauwe kleur of puistjes.

Lees ook: De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken

Vermoeidheid, angst en brain fog

Je spijsvertering is er om voeding om te zetten in energie voor de rest van je lijf. Als je darmen niet optimaal werken, is het logisch dat ze niet de optimale energie uit je voeding kunnen halen. Dat maakt je moe én je merkt het aan je mood. Je bent niet scherp, je komt niet lekker uit je woorden, je komt niet uit stomme rekensommetjes, of je kunt je slecht concentreren en je vergeet dingen. Bovendien heeft je darmflora invloed op je hormonen. “Dopamine wordt opgebouwd uit eiwitten en de receptoren ervan zitten in je darmen. Belangrijk om dus genoeg eiwitten binnen te krijgen en je darmen in balans te houden,” vertelde Mieke Dams ons al eerder. Daarnaast wordt 95% van de serotonine (de neurotransmitter die je mood reguleert) in je darmen aangemaakt. Darmen niet in balans = mood niet in balans.

Ben je dus veel ziek? Zit je niet lekker in je vel? Misschien is het een goed idee om eens een goede detox te doen. Maar! Let op. Een detoxkuur is niet geschikt voor iedereen en soms, bij bepaalde ziektes bijvoorbeeld, wordt het zelfs afgeraden. Het is belangrijk dat je je dus goed oriënteert, een arts om hulp vraagt en het allerliefst gewoon een gezond voedingspatroon je eigen maakt. Dat is sowieso beter dan altijd alles eten en twee keer per jaar een detoxkuur volgen.

Meer lezen? Sapjes(kuren) zijn misschien helemaal niet zo gezond als je denkt. Zo detox je met echt eten. Én, hoe dan ook goed voor je mood & je lijf: 7 x de mooiste detox retreats waar je compleet kunt ontspannen.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️