Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Psychologie 20 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Ben je jezelf even helemaal kwijt? 6 tips die je kunnen helpen om weer jezelf te zijn

Er kost niets meer energie dan jezelf voordoen als iemand die je niet bent. Door dicht bij je ware zelf te blijven, zul je veel meer voldoening uit je leven halen. Deze zes tips kunnen je hierbij helpen.

Voel je niet schuldig om wie je bent

We denken dat we niet geaccepteerd zullen worden wanneer we ons ware zelf zijn. We denken dat we pas ‘oké’ zijn als we veranderen. Onzin! Je bent prima zoals je bent en je hoeft jezelf dan ook voor niemand te veranderen.

Omring jezelf met mensen die je accepteren

Het is moeilijk om jezelf te blijven als je in de buurt bent van mensen die je niet accepteren zoals je bent. Omring jezelf met mensen waar je compleet jezelf kunt zijn. Mensen die je accepteren zoals je bent en waarbij jij je niet anders voor hoeft te doen.

Luister niet langer naar dat kritische stemmetje

Vaak zijn we zelf het meest kritisch op onszelf. Met destructieve gedachten overtuigen we onszelf dat we niet goed genoeg zijn of dat we iets niet verdienen. We gaan hier ons vervolgens naar gedragen. Probeer deze interne commentator te herkennen en ga er tegenin; hij kraamt toch alleen maar onzin uit.

Lees ook: Wie ben ik eigenlijk?

Sta stil bij wat je echt wilt in je leven

Weten wat je wil bereiken in je leven is een belangrijke stap in het vinden van je ware zelf. Het herkennen van onze doelen en verlangens helpt ons om te beseffen wie we zijn en wat belangrijk is. Vraag jezelf af of de dingen die op je pad komen, passen bij wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt in het leven.

Luister naar je onderbuikgevoel

Je intuïtie is als het ware de stem van je onderbewuste. Dit onderbewuste voelt aan wanneer er iets niet klopt. En wanneer iets niet goed voelt, heeft dit onderbewuste het vaak bij het juiste eind. Ons lichaam is namelijk slim genoeg om aan te voelen wanneer er iets niet goed zit. Door te luisteren naar je onderbuikgevoel blijf je dicht bij jezelf.

Neem tijd voor jezelf

Soms is het goed om even wat tijd alleen door te brengen. Wanneer je continue omringt bent met mensen, neem je hun energie in je op en wordt het lastig om bij jezelf te blijven. Trek jezelf terug om je gedachten en gevoelens op orde te krijgen. Mindulness kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld door te mediteren of naar buiten te gaan voor een wandeling en te genieten van de omgeving.

Meer lezen? Mindfulness meditatie kan je helpen in de zoektocht naar jezelf en het is absoluut niet zweverig.

Luister nu ook naar Bedrock

Bestaat ware liefde? Is het huwelijk niet achterhaald? Is een open relatie helemaal van nu? En is polyamorie een duur woord voor vreemdgaan? In de nieuwste Bedrock Talks interviewen Rosa en Lisanne seksuologe en relatietherapeut Nynke Nijman over de vrije liefde.

Spoiler: Walt Disney en Hollywood laten ons niet bepaald een weerspiegeling van werkelijke relaties en seks zien. Maar, wat moeten we dan wél geloven? Je hoort het in de vierde aflevering van Bedrock Talks!

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts! Leuk als ons laat weten wat je ervan vond in de reviews!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️