Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 22 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe ga je om met de dood van een dierbare? Een gelukspsycholoog geeft antwoord

Een tijd geleden deden we een oproep: ‘wat zouden jullie willen weten van een gelukspsycholoog?’. Josje Smeets, gelukspsycholoog, pikt er regelmatig een vraag uit om deze uitgebreid te beantwoorden. Dit keer gaat het over een gevoelig onderwerp. De dood. 

Eén van onze insta-volgers vraagt zich af hoe je het best kan omgaan met de dood van mensen om je heen. Josje Smeets geeft antwoord.

Hoe ga je om met de dood van mensen om je heen?

Natuurlijk bestaat er niet één perfecte manier om met het overlijden van een dierbare om te gaan. We zijn allemaal anders. We reageren dus ook anders. De één heeft een jaar de tijd nodig, de ander zit er na 10 jaar nog over in. Dat is niet erg. Rouwen is een proces, waarbij echt alleen tijd de wonden kan helen.

Maar er zijn wél zaken die je kunnen helpen dit proces te verlichten. Waardoor we ons iets gelukkiger voelen in deze rottijd. En dat is al fijn. Hoe?

Praten, praten, praten

Je zou het liefst elke dag heel diep onder je dekbed blijven liggen. Gordijnen dicht, lichten uit. Maar ben je bewust van de vicieuze cirkel; rotgedachten maken dat je jezelf afsluit.

Dit afsluiten van anderen doet je rotter voelen. Waarbij weer nieuwe gedachten opspelen: ‘Wat zullen ze wel niet van me denken?’, ’Ze vinden me vast vreemd.’ Of ’Niemand zit op mij te wachten, ik ben geen leuk gezelschap.’

Ook interessant: Zo kijkt het boeddhisme naar het leven en de dood (en wat wij daarvan kunnen leren)

Deze gedachten zorgen ervoor dat je je nog rotter voelt en je nog verder afsluit. Dit helpt niet. Sterker nog, door de zure appel heen bijten en júist anderen opzoeken helpt wel.

Praten is een uitlaatklep, het helpt enorm wanneer je je zorgen en gedachten deelt. Daarnaast zorgt offline contact ervoor dat je brein gelukshormonen aanmaakt. Dit helpt om je gevoelens wat te verlichten.

Lichaamsbeweging

Ik blijft het herhalen. Lichaamsbeweging zorgt voor een leeg hoofd, afleiding, meer zelfvertrouwen én gelukshormonen.

Dankbaarheid

Denk niet aan de dood, maar wees dankbaar voor het leven. Bedenk je dagelijks wat fijn was aan het leven van je dierbare en waarom jij een lucky bird bent dat je deel mocht uitmaken van dit leven. Dankbaarheid zorgt voor meer positiviteit in je brein.

Geef je eigen leven zin

Hoe cru het ook klinkt; jíj bent niet overleden. Jij bent springlevend zelfs. Des te meer reden om dit leven betekenis te geven. Wat wil jij bijdragen? Een iets groenere planeet, meer blijheid, meer gerechtigheid? Hoe kun je dit bereiken?

Op het moment dat je waarde hecht aan je eigen leven en er betekenis aan geeft, heb je minder moeite met het sterven van mensen om je heen. Ook zij hebben immers bijgedragen. Nu is het jouw beurt.

Helpen bovenstaande tips niet? Misschien ben je er dan gewoon nog niet aan toe. Ook dat is niet erg. Heb je toch het idee dat je een duwtje in de rug nodig hebt? Schakel dan professionele hulp in. Deze mensen zijn er speciaal voor jou.

Sterkte met het vinden van de manier voor jou.

Dit artikel is geschreven door Josje Smeets, gelukspsycholoog en eigenaar van HelloBetty.nl. “Als gelukspsycholoog weet en lees ik veel over geluk. Mijn doel is om iedereen te laten weten dat geluk deels maakbaar is. In mijn artikelen op Bedrock.nl leer ik je hoe.”

Meer over rouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️