Babette Porcelijn
Babette Porcelijn Betere wereld 16 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Elke week een nieuwe outfit? Dit is de (verborgen) impact van kleding op het milieu

We weten dat we duurzamer kunnen leven, dat de aarde maar beperkte voorraden heeft en dat we grote invloed hebben op het klimaat. En op natuur en milieu niet te vergeten. We willen wel, maar wat kunnen we nu eigenlijk echt doen? Wat zet nu eigenlijk de meeste zoden aan de dijk? Babette zocht het uit, schreef er een boek over en maakte er superhandige visuals bij. In een reeks columns legt ze uit waar jij het verschil kan maken. Deze week schrijft ze samen met Nina van Ewijk, een fashionista, over kleding. De kledingindustrie is de 2de meest vervuilende industrie ter wereld, schreven we eerder. Maar wat maakt de kledingindustrie nou zo vervuilend, waar zit ‘m dat in? En vooral, hoe koop je verantwoorde kleding?

De impact van kleding

Ter illustratie: de spijkerbroek

Neem nou een spijkerbroek. Daarvoor moet katoen verbouwd worden, wat enorm veel water, mest en landgebruik kost. Voor één enkele spijkerbroek is er tot wel 10.000 liter water nodig om daar het benodigde water voor te verbouwen!

Daar kun je 200 dagen van douchen of 18 jaar van drinken… Wow. En dan te bedenken dat katoen meestal verbouwd wordt in gebieden waar zoetwater schaars is.

Dit vind je misschien ook interessant: Eye-opening: de Netflix-docu Waterschool kaart het belang van milieu-educatie aan

Ook qua pesticiden is er veel te zeggen. In de katoenindustrie (en dus voor de productie van spijkerbroeken) worden er extra veel pesticiden gebruikt omdat de wetgeving rond een niet-eetbaar gewas minder streng (in vergelijking met de wetten rond eetbare gewassen als maïs of sla).

Het spreekt voor zich dat dit pesticiden en teveel aan mest slecht zijn voor de vruchtbare grond.

Plastic soup

Daarbij komt nog eens dat bij iedere wasbeurt van synthetische kleding kleine vezels in het spoelwater terechtkomen, die onze waterzuivering er maar deels uit kan halen.

Dat leidt tot een gigantische plastic soep, een problematiek waar we het op Bedrock al vaak over hebben gehad (zoals in dit artikel).

Verschillende textielsoorten

Op de site van Milieucentraal staat een onderzoek dat de impact van verschillende soorten textiel vergelijkt, en de resultaten zijn verrassend. Katoen, wol, zijde en biokatoen scoren slecht en synthetische materialen scoren juist beter. Het beste scoort gerecyclede katoen. Goed om te weten!

Must-read: Verander de wereld, begin bij duurzame wol (dit is waarom dat nodig is)

Gelukkig vindt er ook innovatie plaats in de kledingindustrie. Hierbij denken we aan de ontwikkeling van plantaardig leer, de gifvrije bewerking van textiel of het statiegeld dat je kan krijgen op kleding. Toch lijken die ontwikkelingen soms niet op te kunnen boksen tegen de overweldigende macht van de fast fashion industrie. Maar niet getreurd: alle beetjes helpen en je kan wel degelijk een verschil maken.

Wat kan ik doen?

Kopen

  • Wil je een nieuwe spijkerbroek? Denk dan eerst aan tweedehands. Dit scheelt een hoop milieu-impact (en geld).
  • Bij nieuwe kleding is gerecyclede katoen de beste keuze.
  • Kies voor ‘slow fashion’; Koop niet te veel modegevoelige kleren die na een seizoen niet meer kunnen. Slim combineren met mooie basics die wel lang meegaan.
  • Beloon bedrijven die hun best doen met je aankoop en beveel ze aan op social media. Het zijn vaak kleine start-ups die wel wat support kunnen gebruiken.

Wassen

  • Als je veel synthetische kleding hebt kun je een filter in je wasmachine installeren of een waszak kopen, bijvoorbeeld een Guppyfriend. Het is een zak waar je kleding in kunt wassen, zodat de microvezels opgevangen worden en ze niet in de oceaan terecht komen. En het beschermt je kleding ook nog tegen slijtage.
  • Doe je droger weg en laat je kleding drogen aan de lijn, dat scheelt veel stroom. De droger is een grootverbruiker. Was minder vaak, was op lage temperaturen en wees zuinig met wasmiddel.

Wegdoen

  • Is de broek nog niet versleten en draag je hem niet meer? Geef hem een tweede leven en lever hem in bij de kledingbak, een tweedehands kledingwinkel of een kledingruil – die kun je ook zelf organiseren met school of op het werk bijvoorbeeld.
  • Is je broek kapot? Repareer of vermaak hem als dat nog gaat.
  • Als dat geen optie meer is kun je je broek laten recyclen. Van textiel kan weer textiel worden gemaakt. Hiermee bespaar je veel water, CO2-uitstoot en vervuiling. H&M and Zara zamelen bijvoorbeeld oude kleding in om te recyclen.

Advies van een duurzaamheidspionier

Duurzaamheidspionier Nina van Ekwijk licht toe wat zij doet:

“Ik houd van fashion, dus ik ben altijd op zoek naar nieuwe duurzame merken of fijne tweedehands winkeltjes. Verder kies ik liever een paar mooie stukken van hoge kwaliteit dan een winkelmandje vol goedkope liflafjes die snel stuk gaan. Tweedehands designer kleding is meestal van hoge kwaliteit en vaak zijn het tijdloze stukken die ik ook nog na tien jaar graag draag.

Ik draag zelfs kleding van mijn moeder en mijn oma! Als ik iets niet tweedehands kan vinden zoek ik net zo lang tot ik een duurzaam geproduceerd alternatief gevonden heb. Ik vind het fijn om op deze manier te shoppen, want elk stuk heeft een eigen verhaal en ik weet dat ik mijn geld tenminste goed besteed.”

En jij, wat zou jij kunnen veranderen?

Meer over de kledingindustrie

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️