Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 4 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

De Dutch Sustainable Fashionweek 2019: de impact van de mode-industrie én het programma

De Dutch Sustainable Fashion Week is ieder jaar weer een evenement om naar uit te kijken. Daar is het namelijk niet per se mode, maar dúúrzame mode die centraal staat. En die week begint… vandaag! Van 4 tot en met 13 oktober kan je een inspirerend programma verwachten.

Dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, is je vast niet ontgaan. We schreven al eerder hoe hoog de nood is aan een duurzaam modebeleid. Het Swedish Fashion Council besloot om die reden onlangs om de Stockholm Fashion Weeks voor goed (!) te schrappen.

Op naar een duurzaam alternatief dus! En dat is waarom de Dutch Sustainable Fashion Week 6 jaar geleden in het leven werd geroepen.

Dutch Sustainable Fashion Week – een duurzaam modebeleid

De centrale vraag die speelt bij de DSFW is natuurlijk: hoe ziet de toekomst van (duurzame) mode eruit? Om deze vraag te beantwoorden, krijgen merken en ontwerpers die duurzame mode creëren, deze week een podium om voor hun verhaal, ideeën en collecties.

Must read: Tweedehands winkelen lijkt populairder dan ooit. Wint het straks van de fast fashion?

Bezoekers van de Dutch Sustainable Fashion Week krijgen de nodige tips om als consument bij te dragen aan een duurzamere modewereld én natuurlijk een grootste fashionshow met enkel mode die duurzaam geproduceerd is.

Leuk feitje: DSFW is een initiatief zonder winstoogmerk, hun enige doel is het promoten van duurzame mode. En dat is broodnodig, want na de vlees- en zuivelindustrie is de mode-industrie de meest vervuilende industrie op onze aarde. Dat komt voornamelijk door het enorme waterverbruik (jaarlijks zo’n 32 miljoen olympische zwembaden vol) en CO2-uitstoot (8 procent van de totale CO2-uitstoot wereldwijd), zoals we eerder schreven.

Het programma

Benieuwd wat je zoal kan verwachten? Feit is dat er door het hele land diverse evenementen, catwalkshows, lezingen, winkelroutes, workshops én tentoonstellingen worden georganiseerd. Hier een greep uit het aanbod:

Future Fashion Show

Nog geen plannen vanavond? Haast je dan naar de Studio’s van de Hallen in Amsterdam voor de Future Fashion Show. Hier showen Tim Dekkers, Sharita Karsten en Weiyu Hung hun duurzame collectie. Met afbreekbare en gerecycleerde plastic flessen en zelfs koffiedik bewijzen zij dat mode ook oplossingsgericht kan zijn!

Wanneer: vrijdag 4 oktober 2019 om 19.00u.
Waar: De Hallen Studio’s Amsterdam.
Meer info en tickets via de website.

Opening expositie ‘Mode op de bon’

Op donderdag 10 oktober wordt de expositie ‘Mode op de Bon’ geopend in het Verzetsmuseum. Tijdens de bezetting ontstond een groot tekort aan textiel; al in de zomer van 1940 ging het op de bon. De tentoonstelling toont hoe de mode veranderde tijdens de bezetting en hoe werd omgegaan met het gebrek aan textiel.

Vandaag de dag is het hergebruiken van materialen relevanter dan ooit en is de periode van de Tweede Wereldoorlog een inspiratiebron voor jonge ontwerpers. Uit dit gegeven vloeit een mooie tentoonstelling met ontwerpen van onder anderen Viktor & Rolf, Ronald van der Kemp, en Lisa Konno.

Wanneer: donderdag 10 oktober om 19.30u.
Waar: Verzetsmuseum Amsterdam.
Meer info en tickets via de website.

Dit vind je vast ook interessant: Leve slow fashion: deze handige tips zorgen ervoor dat je kleding langer meegaat

Spinning Closet Styling sessie

Wist je dat je high-end designerkleding gewoon kan huren? Zo hoef je voor speciale gelegenheden niet altijd een nieuw en duur stuk te kopen dat later toch weer in je kast verstoft. Dat kan via het huursysteem van Spinning Closet.

Speciaal voor de DSFW organiseren zij een avond waarin ze styling tips en adviezen geven onder het mom van: ‘Girl bossing: How to Dress to impress while staying sustainable’. Hoe tof?!

Wanneer: donderdag 10 oktober van 19u00 tot 20.30. Waar: Spinning Closet showroom, Vossiusstraat 2, 1071 AB Amsterdam. Meer info en tickets via de website.

Je leest het: deze Fashionweek is héél anders dan de reguliere Fashionweeks waarbij duizenden modellen en influencers de wereld rondvliegen, op zoek naar de laatste trends en it-items.

Meer over duurzame mode?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
De Dutch Sustainable Fashionweek 2019: de impact van de mode-industrie én het programma
Sluiten