Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 26 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom bijten we eigenlijk op onze nagels als we gestrest zijn?

Als je er eenmaal op begint te letten zie je héél wat mensen die het doen: nagelbijten. Hoewel dat meestal niet echt schadelijk is voor onze gezondheid, is het toch wel bizar als je erover nadenkt. Want waarom bijten we eigenlijk op onze nagels als we gestrest zijn?

Stress is een vervelend verschijnsel en iedereen reageert er anders op. Waar de ene meteen naar comfort food grijpt (pointing at you emotionele eters!), heeft de ander voornamelijk last van lichamelijke klachten of slaaptekort. En dan is er ook nog een groep mensen die bij de minste stresserende prikkel meteen op hun nagels beginnen bijten. Best vreemd, eigenlijk.

Nagelbijten explained

Nagelbijten is een wijdverspreid fenomeen. Hoewel het moeilijk is om het fenomeen met exacte cijfers in kaart te brengen, suggereren kleinere studies dat ongeveer 20 procent van alle volwassenen geregeld op hun nagels bijt.

Must read: Hoe serieus zijn de gevolgen van stress? 10 redenen waarom je stress wilt vermijden

Meestal is nagelbijten echter een onschuldig fenomeen. De meeste mensen vinden vooral het esthetische aspect lastig: handen met verzorgde, ongeschonden nagels zien er nu eenmaal mooier uit dan nagels waaraan gebeten wordt. Veder heeft nagelbijten echter geen gezondheidsrisico’s, tenzij het samenhangt met een Obsessief Compulsieve Stoornis (OCD).

Waarom bijten we op onze nagels?

Hoewel nagelbijten iets typisch menselijk is en we dit ook al eeuwen doen, zijn onderzoekers het fenomeen pas de laatste decennia beginnen te bestuderen. Veel onderzoekers ontfermen zich over de vraag: waarom zou je in godsnaam blijven nagelbijten als je hier eigenlijk mee wil stoppen?

Wat momenteel als meest logische verklaring wordt gezien is dat nagelbijten helpt om onze emoties te balanceren. Wanneer we ons vervelen, zorgt nagelbijten voor stimulatie en wanneer we gestresst zijn leidt nagelbijten tot tijdelijke kalmte.

Overeenkomsten met roken

Nagelbijten is dus een tijdelijke afleiding van onze emoties. Zijn we gestrest, dan is nagelbijten een manier om te ontspannen, zijn we verveeld, dan zorgt nagelbijten voor een prettige stimulatie. In dat opzicht vertoont nagelbijten zelfs overeenkomsten met roken. Zowel roken als nagelbijten beschikken namelijk zowel een stimulerende als een ontspannende werking, afhankelijk van de situatie.

Dit vind je vast ook interessant: Zo slecht is roken écht (ook als het een feestelijk sigaretje tijdens uitgaan is)

Waarom zoveel mensen er dan in godsnaam voor kiezen om te nagelbijten en niet – om maar iets te noemen – de vuisten te ballen? Psychologen opperen een eenvoudige verklaring: wellicht bijten we simpelweg op onze nagels omdat we nagels hébben.

Wanneer iemand onder gestimuleerd is en op zoek is naar tijdelijke afleiding, dan zijn de handen altijd aanwezig en – jawel – binnen handbereik. Daarnaast groeien nagels terug aan, waardoor nagelbijten ten allen tijden en op elk moment mogelijk is.

Dus ja, zo simpel kan het zijn. Schaam jij je lichtjes voor je nagelbijt-gedrag? Je bent in ieder geval niet alleen.

Meer over stress?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️